Teplá vlna: Otázka bezpečnosti sa týka všetkých, nielen LGBTI+ ľudí, vraví Eva Habánková

Eva Habánková je programovou koordinátorkou iniciatívy Ide nám o život.
Vznikla ako reakcia po teroristickom útok pred Teplárňou, pri ktorom zahynuli Matúš a Juraj. Eva pomáhala aj v iniciatíve Pomáhame Ukrajine. Pre Evu je život LGBTI+ menšiny v krajine zásadná otázka ľudských práv. 

Cieľom iniciatívy teda bolo sformulovať požiadavky LGBTI+ ľudí, ktoré boli dlhodobo v našej spoločnosti prehliadané a viedli k tejto tragickej udalosti. Obsahovala výzvu politikom a političkám, ale dala aj návody rôznych inštitúciám ako vytvoriť bezpečné miesto aj pre LGBTI+ ľudí. Začiatky boli emočne náročne, situácia šokujúca a tí ktorí chápali vážnosť situácie, cítili, že treba niečo robiť. 

Aktivisti, súkromný sektor, LGBTI+ ľudia si sadli za jeden a jej úlohou sa stalo koordinovať aktérov. Vo výzve vyzbierali 35000 podpisov. Začiatky boli emočne náročne, situácia šokujúca. Aktivisti, súkromný sektor, LGBTI+ ľudia si sadli za jeden a jej úlohou sa stalo koordinovať aktérov. V súčasnosti spolupracujú s veľkými firmami, ale aj inštitúciami, školami, štátnou správou. 

Rozprávali sme sa o tom ako sa dostala k iniciatíve Ide nám o život, prečo sa ako spojenkyňa LGBTI+ ľudí cítila potrebu zapojiť sa? Predstavila ciele iniciatívy a kto všetko sa môže zapojiť. Čo sa im doteraz podarilo? Aké boli reakcie, či aj hejty zažila? A čo by odkázala LGBTI+ ľuďom na Slovensku?

Aktuálny diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SME, Spotify, PodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia. Rozhovory moderuje Andrej Kuruc, Marek Hudec a Liberty Blake Simon. Epizódu sme nahrávali v lete.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným formám intolerancie.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umeniaNadácia mesta Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj.