Teplá vlna: Právnička Lucia Berdisová vysvetľuje, ako by ústavná žaloba pomohla queer párom

Ústavná právnička Lucia Berdisová si nedávno v prejave na bratislavskom Pride spomenula na detstvo, obdobie, v ktorom obdivovala pradedove vesty a už vtedy tušila, že je iná, než ostatné deti. Letné prázdniny zvykla ako dieťa tráviť u starej mamy, ktorá ju láskavo nazvala čudačinou, a Lucia tak zistila, že bezpečné miesto nemusí byť len vecou priestoru, ale aj vzťahov. K tomuto poznaniu sa vracala po vražde Juraja a Matúša minulý rok. Lucia pôsobí na Ústave práva a štátu na Slovenskej akadémii vied, je členkou Súdnej rady a vyučuje na právnickej fakulte v Trnave. 

Ako vyzeral jej coming-out v právnickom prostredí? Cíti sa niekedy pri sledovaní politického vývoja v oblasti práv queer ľudí bezmocne? Ako môže pomôcť návrh na Ústavný súd, ktorý pomáhala pripraviť, uzákoneniu partnerstiev pre páry rovnakého pohlavia?

Nový diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SMESpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia. Rozhovory moderuje Andrej Kuruc a Marek Hudec a Liberty Blake Simon. Epizódu sme nahrávali naživo v júli 2023.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným formám intolerancie.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj