Keď toxický fandom nerešpektuje objavovanie vlastnej identity

Autor: David Benedek / FOTO: Netflix

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jar 2023.

Ako LGBTI+ komunita sme naučení, že coming out je prirodzenou časťou našich životov. Prial by som si, aby sme žili vo svete, kde sa coming out robiť nemusí alebo kde coming out prebehne vždy podľa predstáv queer osoby. Nie každý má však také šťastie. Situácia je o to horšia, keď sa deje verejne pred celým svetom.

Tínedžerský seriál Heartstopper si minulý rok získal srdcia queer divákov po celom svete. Predstavil krásny vizuál, silný príbeh a skupinu nesmierne talentovaných mladých hercov. Medzi nimi bol aj gej herec Joe Locke či transrodová herečka Yasmin Finney. No seriál spravil najväčšiu hviezdu zo sympatického Kita Connora, ktorý hrá postavu Nicka. Jeho postava v seriáli je bisexuál, no o sexuálnej orientácii Kita sa najprv verejne nevedelo. Niektorí užívatelia sociálnych médií obvinili Connora z queerbaitingu po tom, čo sa na internet dostali fotky, na ktorých sa drží za ruky s herečkou Maiou Reficco.

Slovo queerbaiting označuje jav, keď niekto tvrdí, že je súčasťou LGBTI+ komunity, kvôli publicite. Podľa mojich vedomostí Kit ale nikdy netvrdil, že je súčasťou komunity, preto tieto obvinenia osobne nechápem. Odpor bol však taký silný, že herec musel na istý čas opustiť sociálnu sieť Twitter. Po istom čase sa vrátil a napísal: „Som bi. Blahoželám, že ste prinútili 18-ročného chlapca, aby sa vyoutoval. Myslím, že niektorým z vás unikla pointa seriálu.“ Autorka pôvodného webového komiksu Alice Oseman odpovedala na Connorov príspevok so svojou podporou: „Naozaj nechápem, ako môžu ľudia sledovať Heartstopper a potom veselo tráviť čas špekuláciami o sexualite a posudzovaním na základe stereotypov.“

Coming out by za žiadnych okolností nemal prebehnúť z donútenia. Osoba, ktorá sa chystá vyoutovať, by to mala urobiť za vlastných podmienok a túžob. Nútiť osemnásťročného chlapca, aby sa vyoutoval pred celým svetom, je otrasné a ukazuje to to najhoršie, čo toxickí fanúšikovia dokážu spôsobiť. Myslím si, že je tenká hranica medzi queerbaitingom a reálnou reprezentáciou, pretože ešte aj v súčasnosti existuje mnoho umelcov, ktorí využívajú LGBTI+ komunitu vo svoj prospech. Všetko, čo chceme, je reprezentácia, nemôžeme ale robiť vlastným ľuďom to, čo nám heterosexuáli robili po desaťročia. Musím súhlasiť s Alice Oseman: lynčovať mladého chlapca po všetkých sociálnych sieťach, až kým neurobí verejný coming out, je opakom toho, čo reprezentuje seriál Heartstopper.

Špekulovanie o niečej sexuálnej orientácii nie je okej, no nútenie mladých celebrít, aby sa vyoutovali, sa posledné roky zmenilo na sociálnych sieťach na obľúbený šport. Spevák Shawn Mendes sa identifikuje ako heterosexuál, no o jeho sexualite sa hovorí už roky. Táto téma je dlhodobo fascinujúca v rámci queer komunity a jeho rozchod so speváčkou Camilou Cabello spred dvoch rokov len prilial olej do ohňa. Gejovia po celom svete si prajú, aby bol Shawn homosexuál, pretože sa im páči jeho výzor a želajú si, aby mali uňho šancu. To ale nedokáže zmeniť niečiu orientáciu. Neviem si predstaviť, ako by som reagoval, keby ma chcel niekto vyoutovať, keď som sa na to ešte necítil pripravený. Alebo ak by som nebol queer. Sám Mendes sa k situácii vyjadril nasledovne: „Chcem povedať, že nie som gej, ale bolo by v poriadku, keby som bol gej. Nie je nič zlé na tom byť gej, ale ja ním nie som.“ Toto vyjadrenie by malo stačiť na to, aby bola téma uzatvorená.

Je mnoho prípadov, keď sa mladé celebrity museli vyoutovať kvôli toxickému správaniu a nátlaku fanúšikov či novinárov. Herec z kanálu Disney Joshua Bassett musel rozviesť svoju sexualitu po tom, čo poznamenal, že je Harry Styles príťažlivý. Rickyho Martina sa Barbara Walters agresívne pýtala na jeho sexualitu počas naozaj zlého rozhovoru. Lance Bass a Neil Patrick Harris museli urobiť verejné vyhlásenie po tom, čo ich klebetní blogeri, ako napríklad Perez Hilton, šikanovali negatívnymi článkami. Colton Underwood sa vyoutoval po tom, čo dostal vyhrážky, že uniknú jeho nahé fotografie. Tieto nepríjemné momenty nie sú žiadnou novinkou a dejú sa už dlhé desaťročia. A nedejú sa len mužom.

V júni minulého roka pridala austrálska herečka Rebel Wilson na Instagram fotku so svojou priateľkou s popisom: „Myslela som, že hľadám Disney princa… ale možno to, čo som celý ten čas naozaj potrebovala, bola Disney princezná.“ Fanúšikovia po celom svete vyjadrili herečke nesmiernu podporu a tešili sa, že sa cítila dostatočne pohodlne na to, aby sa verejne vyoutovala. Ukázalo sa však, že to možno neurobila dobrovoľne. Wilson mala byť totiž nasilu vyoutovaná v austrálskych novinách Sydney Morning Herald. Outing mal byť uverejnený v rubrike Herald’s Private Sydney, ktorá sa venuje klebetám o živote slávnych ľudí. Po tom, čo autor tejto rubriky zistil, že je herečka vo vzťahu so ženou, dal jej dva dni na to, aby sa vyjadrila k svojmu novému vzťahu, inak by o ňom informoval on. Wilson sa preto rozhodla vyoutovať sama.

V roku 2020 ohlásila streamovacia služba HBO Max tanečnú šou s názvom Legendary. Relácia skúma vogue a queer ballroom kultúru. Ako jedna z porotkýň bola oznámená herečka a aktivistka Jameela Jamil, známa zo seriálu The Good Place. Viacerí ľudia kritizovali jej účasť a tvrdili, že porota by mala mať spojenie s ballroom scénou. V reakcii na to sa vyjadrila: „Som dlhoročným fanúšikom ballroom scény a chcela som len pomôcť, aby sa táto šou vytvorila na oslavu tejto krásnej komunity. Viem, že to, že som queer, ma nekvalifikuje pre ballroom. Ale mám privilégium, moc a veľké množstvo fanúšikov, ktoré môžem tejto šou priniesť.“ V tomto prípade ide o veľmi citlivú tému. Tiež si myslím, že ballroom kultúra by mala byť reprezentovaná queer ľuďmi a som rád, že sa Jamil obránila a vyhlásila podporu a spolupatričnosť komunite.

Pre nútený coming out neexistuje priestor v súčasnej civilizovanej dobe, kde queer ľudia už nie sú atrakciou či senzáciou na šokujúce správy. Každá queer osoba, či už celebrita alebo nie, má právo na coming out za vlastných podmienok, s úctou a rešpektom. Nemôžeme projektovať vlastné túžby a očakávania do ľudí, ktorých reálne nepoznáme, pretože sami vieme, aké nepríjemné by to bolo nám. Ide o problém fanúšikov, ktorí sú veľakrát mladí ľudia. Často strácajú prehľad o tom, čo je progresivita a čo je jednoducho nevhodné. Správajú sa k celebritám ako k niekomu, koho osobne poznajú. Chcú vedieť každý jeden detail o ich živote, kto sú, kde sú a s kým spávajú. Tieto osoby majú tiež svoj každodenný život napriek tomu, že je ich meno známe po celom svete.