VŠMU: Koniec Eddieho (SK) 28.10. — 19:00 — Štúdio Kaplnka VŠMU

“Keď som sa narodil, môj otec sa veľmi tešil. Jeho prvé dieťa. Jeho syn. Otázka jeho chlapskej cti.”

Eddy býva v mojom dome. Alebo aj u susedov. Eddy je môj brat. Odmalička tancoval ako baba. Eddy sedí v tej istej krčme. Chodí so mnou do školy. Eddyho zas zbili. Blbo čumel. Vraví sa, že je to buzík. Prečo, však to je malý chlapec. Občas naňho neviem zabudnúť.

Koniec Eddyho je portrétom chlapčenského dospievania v konfrontácii s malým mestom či dedinou, ktorá býva neúprosným inštitútom maskulinity. Skrz spomienky skúma kľúčové momenty, ktoré sa pravidelne vracajú a stali sa súčasťou Eddyho. Ako prežiť v prostredí, ktoré ma odmietlo? Ako veľmi je nutné prispôsobiť sa a zamlčať svoje vnútro, aby som zapadol? Ubližujem niekomu len tým, že som? Je v takomto prostredí možné spoznať seba samého a nájsť pocit bezpečia?

Inscenačný tím
Úprava textu: Samuel Furmánek, Ivana Kováčiková, Réžia: Ema Benčíková, Dramaturgia: Samuel Furmánek, Ivana Kováčiková, Scéna: Zuzana Čupajová, Kostýmy: Daniela Mesárošová, Interný kritik: Adam Nagy, Lívia Brachnová, Produkcia: Francesca Balej, Karolína Kováčová, Fotografie: Bara Podola

Obsadenie
Filip Pavuk, Adam Hilek, Radoslav Paulech, Márk Mezőszállási

Inscenácia získala školské ocenenie Ceny Reflektoru 2023 za:

  • Najlepšia činoherná inscenácia
  • Najlepší mužský herecký výkon v činohernej inscenácii pre Filipa Pavuka
  • Najlepšia výprava v činohernej inscenácii pre Danielu Mesárošovú a Zuzanu Čupajovú
  • Najlepšia réžia v činohernej inscenácii pre Emu Benčíkovú