Vogue je viac než len tanečný štýl. Vytvára nové rodiny a robí každodennosť znesiteľnejšou

Text: Dominika Chrastová / Foto: Archív Moniky Prikkelovej

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jar 2024.

„Myslím si, že existuje veľká paralela medzi svetom ballroomu a naším každodenným životom,“ hovorí Ondro Velvet v krátkom dokumentárnom filme House of Velvet. Ako približuje, práve zážitky z runwaya mu pomáhajú zvládnuť čokoľvek aj v bežných pracovných situáciách. 

„Čím viac sa blížim k stageu, tým viac cítim, ako sa tá energia stupňuje. Tam si proste môžeš dovoliť byť kýmkoľvek chceš, môžeš vyzerať akokoľvek chceš a nikto ti na to nepovie nič zlé, práve naopak. Každý bude s tebou oslavovať, každý ťa bude milovať, zbožňovať, obdivovať a proste sa bude s tebou zabávať,“ opisuje Luna Velvet takisto v dokumente Igora Smitku a Ivany Hucíkovej. 

Režisérska dvojica v krátkom filme predstavuje zoskupenie House of Velvet, ktoré vedú „mother“ Monika Prikkelová a „father“ Viktor Bukový. Slovo „house“ sa používa v názvoch týchto špecifických tanečných skupín, aby odkazovalo na fakt, že ide prakticky o vybranú rodinu (chosen family), ktorá pri prezentácii používa jednotné priezvisko. Označenie „house“ sa tiež viaže s módnymi domami, keďže móda je neodmysliteľnou súčasťou ballroomovej scény.

Tá vznikla z drag bálov v newyorskej štvrti Harlem, v ktorých sa však tiež prejavoval rasizmus. Ocenenia za najlepšie kostýmy a vizáž dostávali zvyčajne tí, čo mali najbledšiu pleť, respektíve najpresvedčivejšie prekrytú svoju pôvodnú farbu pokožky. Takzvané „black queens“ preto začali organizovať vlastné bály, až napokon v roku 1972 založili Lottie a Crystal LaBeija prvý house – konkrétne House of LaBeija. 

Postupne sa ukotvili štyri základné kategórie, v ktorých sa dá súťažiť o trofeje. Každá zahŕňa ešte špecifickejšie a novšie podkategórie, no charakteristika je v rámci jedného celku podobná, často sa líši iba cieľová skupina. 

Fotografia z archívu Moniky Prikkelovej – Monika počas vystúpenia v Taiwane.

Kategória Fashion & Runway sa viaže práve s módou. Pointou je vytvoriť čo najoriginálnejší outfit, ktorý by sa pokojne mohol blysnúť na stránkach módnych časopisov. Na runwayi v ňom však musíte zažiariť vy a doplniť ho ešte vlastným sebavedomím a charizmou. Akékoľvek neistoty či predsudky voči vlastnému telu treba takisto odložiť bokom v kategórii Body & Sex, ktorá má byť oslavou vlastného vzhľadu a sexuality.

Obzvlášť zaujímavou je kategória Realness. Stále platí, že LGBTI+ ľudia musia často predstierať, že sú heterosexuálni, respektíve cisrodoví, aby sa vyhli nenávistným prejavom, no v minulom storočí bola potreba zapadnúť ešte výraznejšia. Odrazilo sa to aj na ballroomovej scéne, kde dostávali ocenenia tí, čo najpresvedčivejšie stvárnili určitú identitu. Napríklad gejovia predvádzali heterosexuálne správanie a outfity a transrodoví ľudia museli pôsobiť tak, aby nikto nepochyboval o tom, že sú cisrodoví. Z historického kontextu tiež vznikla podkategória Executive Realness. Keďže v minulom storočí by ste len ťažko našli vysokopostaveného queer manažéra inej farby pleti, na báloch sa uskutočňovali aj tieto predstavy.

Balet, gymnastika a pantomíma v jednom

Poslednou základnou kategóriu je Performance a práve s ňou sa viaže tanečný štýl vogue. Jeho vznik sa pripisuje Paris Dupree, ktorá vraj v jednu noc prišla do newyorského nočného klubu nazývaného Footsteps a našla tam gejov tmavej farby pleti, ako sa snažia navzájom zatieňovať („shadeovať“). Paris sa k nim pridala, no so svojským štýlom. Vytiahla magazín Vogue, ktorý si doniesla, a počas tanca robila znenazdajky pauzy, aby napodobnila pózy z časopisu. Originálna provokácia pritiahla pozornosť ostatných, až vznikol „battle“ plný ďalších špecifických póz do rytmu hudby.

Tanečný štýl teda nesie názov módneho magazínu. Medzi ďalšie najznámejšie asociácie patrí Madonnina rovnomenná skladba, pričom v klipe sa objavuje vogue choreografia s výraznými pohybmi rúk. Vogue štýl však nemusí nevyhnutne súvisieť len s Paris Dupree či Madonnou ako verejnou popularizátorkou. Predtým než dostal oficiálny názov, sa totiž dali určité jeho prvky odpozorovať aj v africkej kultúre či dokonca vraj aj vo väzení. 

Tento tanec sa takisto naďalej vyvíja prostredníctvom rôznych iných žánrov a druhov umenia. Prenikajú doň baletné prvky, pantomíma aj chôdza modeliek. Preto z hľadiska prvkov môžeme hovoriť o troch základných vogue štýloch. Old Way sa datuje zhruba do roku 1990, keď sa využívali najmä pózy z časopisov či dokonca egyptských hieroglyfov. V popredí boli rôzne línie, symetrie a niektoré pohyby vychádzali aj z väzenského a vojnového prostredia.

Štýl New Way reagoval na zrýchlené tempo hudby a viditeľnejšie nastúpil po roku 1990. Práve vtedy ohromovali prvky z baletu a gymnastiky, ktoré v sebe zahŕňali aj náročnejšie pretáčanie kĺbov, aby sa dali najmä pomocou rúk vytvárať rôzne pohybové ilúzie. Flexibilita tela začala takisto byť samozrejmosťou. 

V deväťdesiatych rokoch prišiel aj tretí štýl Vogue Femme. Nevyhnutne v sebe zahŕňa päť elementov. Catwalk zameraný na pohyb bokov a pripomínajúci chôdzu mačky; duckwalk, čiže v kolenách pokrčené pohyby s vykopávaním dopredu; prácu s rukami; prvky na podlahe a napokon otočky s takzvanými „dipmi“ do zeme. Na to, aby ste uchvátili obecenstvo či vyhrali súboj, však treba viac, než len zvládnuť všetky kroky.

Bratislavské vogue aféry

Každá kategória má svoje presné pravidlá a porota očakáva, že účastníctvo bude poznať všetky povinné elementy. Performancie sú však zložené aj zo svojho predvedenia, odovzdania a emócie. Všeobecne každý tanec vyzerá inak, keď je predvedený sebaisto, energicky a s neustráchaným výrazom tváre. Na bále si konečne môžete dovoliť vypustiť zo svojho vnútra to pravé ja, ktoré sa nemusí väčšinovej spoločnosti alebo pracovným povinnostiam v ničom prispôsobovať. 

Takisto ide o príležitosť naplno zapojiť kreativitu a odprezentovať svoj štýl nezabudnuteľným spôsobom – respektíve nezabudnuteľným outfitom a s vizážou, ktorá reprezentuje vaše cítenie, identitu či zámer vášho vystúpenia.

Pokiaľ naplníte aj tieto dodatočné prvky, máte šancu zaujať porotu a vyhrať kategóriu na bále. Ak človek patrí do konkrétneho zoskupenia, reprezentuje celý svoj „house“ a robí mu dobré meno. Prihlásiť sa však môžu aj jednotlivci. V takom prípade majú k menu pripojené označenie 007, čiže „kráčajú“ kategóriu akoby v úlohe samostatného agenta a súťažia iba sami za seba.

Ešte pred dekádou by ste ballroomovú scénu hľadali na Slovensku márne, no teraz sú vogue podujatia v Bratislave čoraz častejšie. Monika Prikkelová organizuje rôzne tematické tréningy a tunajší azda najvýznamnejší bál Ball of Shame (@ballofshame), pričom už poznáme jeho tohtoročný dátum a priestor – 21. septembra v Kácečku. Ešte predtým chystá na jar, 20. apríla, v Pálffyho paláci ďalší Kiki ball.

Zane Velvet a Zoltan Velvet navyše na konci zimy vytvorili v Manifest Bohéme ďalšie nezabudnuteľné podujatie The Botanical Vogue Affair. V prípade vogue tanečného štýlu platí, že videá sú viac ako tisíc slov, preto odporúčame zájsť na instagram @vogueaffair_ig a aj týmto spôsobom načerpať atmosféru marcového čarovného večera.