Teplá vlna: V ideálnom svete by sme coming-out nepotrebovali, vraví moderátor Iliev

Pochádza z Oravy, do Bratislavy sa presťahoval v čase, keď si začal uvedomovať svoju identitu. Moderátora Rasťa Ilieva od detstva bavila móda, sníval, že bude hviezdou na runway. Do médií sa dostal náhodou, na odporúčanie kamarátky sa prihlásil do konkurzu Slovenského rozhlasu, a žurnalistike sa venuje dodnes, moderuje populárnu reláciu V politike na televízii TA3.

Po vražde Juraja a Matúša pred Teplárňou bol jednou z mála verejne známych osobností, ktoré sa rozhodli pre coming-out. Podobne ako jeho kolega Richard Dírer, v diskusnej relácii V politike konfrontoval niekoľkých politikov a političku počas diskusie, ktorá mala byť pôvodne o návrhu o partnerskom spolužití. O tom, že je gej, začal hovoriť hneď na začiatku relácie. 

Chcel reagovať na hnev a vyslať signál, že queer ľudí je v spoločnosti veľa. Myslí si, že keby sme žili v ideálnom svete, žiadny coming-out by sme nepotrebovali. Aký zmysel vidí v práci v médiách? A cíti na Slovensku pocit ohrozenia? Darí sa mu nájsť si čas pre seba v hektickom spravodajskom cykle?

Nový diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SME, SpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia. Rozhovory moderuje Andrej Kuruc, Marek Hudec a Liberty Blake Simon. Epizódu sme nahrávali v lete.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným formám intolerancie.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umeniaNadácia mesta Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj.