Teplá vlna: Muži sa mi často ponúkajú za modelov, vraví maliar Dúbravský

V detstve ho inšpirovali výlety k babke do záhrady, rád kreslil napríklad zvieratá. Pred viac než desiatimi rokmi vyhral Andrej Dúbravský cenu Maľba roka, odvtedy vystavoval po celom svete a v umení sú už ikonické jeho portréty zajačikov či obrazy s ekologickými témami. Najradšej tvorí vo svojom dedinskom domčeku v Rastislaviciach, v poslednom období maľuje sériu bežcov. 

V čom ho na strednej škole fascinovala vizualita superhrdinských komiksov? V čom ho oslobodilo spoznávanie iných queer umelcov? Ako vznikol nápad na jeho výnimočnú výstavu na Zlatých pieskoch, ktoré čiastočne aj dnes patria medzi známe gejské miesta? Kde nachádza modelov pre svoje maľby? Často sa mu totiž muži ponúkajú aj sami. 

Aktuálny diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SMESpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia. Rozhovory moderuje Andrej Kuruc, Marek Hudec a Liberty Blake Simon. Epizódu sme nahrávali ešte na jar.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným formám intolerancie.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umeniaNadácia mesta Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj.