Komentár: Slovensko na jeseň opäť ukáže svoje pravé farby

Autorka: Dominika Chrastová / FOTO: Netflix

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2023.

Existuje výrok, že ľudia v októbri odhaľujú odtiene svojej povahy podobne, ako to robí vtedy príroda. O Slovensku sa to tiež dá povedať. Minulý rok v októbri sa dlhodobý problém alkoholu za volantmi pretavil do podoby tragickej nehody na Zochovej. Len o pár dní nato vyústila zvyšujúca sa nenávisť voči menšinám do teroristického útoku na Zámockej. Roky predtým to tiež nebola žiadna sláva, keď sa vždy v októbri začínali rekordne dvíhať počty nakazených covidom, čo bol dôsledok nielen vládnej neschopnosti, ale aj akejsi slovenskej zaťatosti a náklonnosti k dezinformáciám a hoaxom.

Tento rok sa naša krajina opäť vyfarbí v októbri. Komentár, ktorý práve čítate, vznikol pár dní pred voľbami, keď vrcholili kampane politických strán. Mali sme tu všeličo: pliagu, protesty proti novému vizuálu DPOH, Mariána Kuffu oceneného štátnym vyznamenaním, skloňovanie akejsi „gender ideológie“, cirkevné listy, ktoré nezvestovali nič láskavé, či slová ako „transvestita“ v najväčších večerných debatách. Z tohto hľadiska záver leta určite nebude nikomu spomedzi LGBTI+ ľudí chýbať. Iba ak by sa Slovensko vyfarbilo naozaj zle.

Pre tento prípad tu opäť ako nejakú záchrannú sieť máme kultúrne podujatia. Ešte pred Filmovým festivalom inakosti dorazili do kín filmy Šťastný človek o živote Marvina Horvata či Úsvit, v ktorom si zahral Richard Langdon. Zo seriálov na streamovacích službách odporúčame podobne ako v predošlom čísle českú dobovú tvorbu Zlatá labuť, kde lesbický pár nie je len do počtu, ale už druhú sériu hýbe celým dejom. A zabudnúť, samozrejme, nemôžeme na záverečnú sériu netflixovej Sexuálnej výchovy (Sex Education).

Na budove školy, kam Otis a Eric prestúpili, vejú queer vlajky, idolmi školy sú transrodové osoby a napríklad asexualita sa dočkala ďalšej schopnej reprezentácie. Nie všetko je však dúhové a bezproblémové, seriál sa pustil do naozaj komplexných tém. Eric skúma, či sa dá skĺbiť identita geja a kresťana, Cal zažíva urputnú rodovú dysfóriu a Adam vysvetľuje, že je naďalej bisexuál, aj keď sa mu páči dievča.

Otisova postava pôsobí túto sériu mierne nesúrodo a stratene, no dejová línia s Maeve dodáva seriálu realistickú surovosť. Sex Education sa tak nakoniec opäť predviedla v celom spektre farieb, i keď je pravda, že niekedy už bola z hľadiska počtu nových postáv a reprezentácie rôznych menšín prehustená. No úprimne, na Slovensku táto kvantita citlivo spracovaných príbehov môže len pomôcť, hoci niektoré iné obľúbené postavy preto prišli o pár scén.

V čase, keď značná časť spoločnosti nevie, že skratka LGBTI+ v každom kontexte označuje ľudí, sú štatistiky Netflixu príjemným osviežením. Sex Education je totiž v čase písania tohto komentáru najsledovanejším seriálom na Slovensku. Fakt, že možno aj mnohí ľudia s predsudkami si zapli tento titul a vidia viacero reálnych problémov queer ľudí, pôsobí nádejne. A nech už sa naša krajina ukáže na jeseň v akýchkoľvek farbách, práve nádej je to, čo si nikdy nesmieme nechať vziať.