Queer seriály zažívajú zlaté časy. Ktoré boli najlepšie v roku 2021?

Autor textu: David Benedek / Fotografie: IMDB

Text sme prvý raz publikovali v čísle Zima 2021

Tento rok som zhliadol až 35 seriálov, ktoré sa venovali queer témam a postavám. Aj tento fakt dokazuje, že queer seriálová tvorba zažíva v súčasnosti svoje zlaté časy. V tomto článku vám prinášam prehľad 19 queer seriálov z roku 2021, ktoré ma oslovili najviac.

Big Mouth (5. séria)

Už od prvej série využíva animovaný seriál Big Mouth svoje dejové linky na vysvetlenie dôležitých tém dospievania a sexuality pomocou vtipných situácií, do ktorých sa hlavné postavy dostávajú. Nesklamal ani piatou sériou. Reprezentácia queer postáv je v ňom veľká a dáva publiku správny slovník výrazov z oblasti sexuality, ktoré sú možno pre mnohých mladých ľudí neznáme.

Elite (4. séria)

Španielsky seriál od Netflixu Elite má obrovskú fanúšikovskú základňu, ktorá nedočkavo čaká na nové série. Dnes už sú ohlásené aj piata a šiesta séria, no nepredbiehajme. Štvrtá séria Elite predstavila niekoľko nových queer postáv a venovala sa naďalej témam ako toxické vzťahy, polyamoria, sexbiznis či objavovanie bisexuálnej orientácie. Samozrejme, nesklamala a priniesla aj ďalšiu zaujímavú kriminálnu linku, ktorá sa rozuzlí až v poslednej epizóde.

Generation (1. séria)

Príjemný prírastok do súčasnej queer seriálovej tvorby, ktorý predstavil generáciu Gen Z realistickým spôsobom. Postavy nemajú potrebu schovávať sa, práve naopak, žijú naplno svoju pravdu a neskrývajú svoju rodovú a sexuálnu identitu. Ani mladí talentovaní herci a svieže dejové linky však nedokázali Generation zachrániť a HBO Max, žiaľ, seriál zrušilo po jedinej sérii.

Gossip Girl (1. séria)

Osobne som pôvodný seriál nikdy nevidel, napriek tomu, že tínedžerské drámy sú mojím „hriešnym potešením“. Keď som sa však dozvedel, že nová verzia Gossip Girl bude veľmi queer, dal som jej šancu – a rozhodne neľutujem. Seriál, samozrejme, nie je pre každého. Ale ak sa radi pozeráte na rozmaznaných bohatých tínedžerov, pekné tváre a veľkú reprezentáciu queer postáv talentovanými hercami, Gossip Girl sa vám bude určite páčiť.

Halston (miniséria)

Životopisná dráma o módnom návrhárovi Halstonovi ma zaujala hlavne z dôvodu, že som o ňom veľa nevedel. Dozvedel som sa o jeho bohatom živote, blízkom spojení s americkými celebritami a popkultúrou i neľahkom pôsobení v módnom biznise. Formálne zaujímavý seriál, ktorý ponúka v hlavnej úlohe sympatického Ewana McGregora.

Chucky (1. séria)

Nikdy som si nemyslel, že budem radiť Chuckyho do zoznamu najlepších queer seriálov. Chucky je legendárna postava z hororovej série Detská hra o sadistickej vražednej bábike. Tento rok sa dočkal prvého seriálového spracovania zo súčasnosti, no pripomína aj diabolské počiatky jeho existencie. Okrem hororovej dejovej línie tu nájdete aj príbeh objavovania sexuálnej orientácie a prvej lásky hlavnej queer postavy.

It’s a Sin (miniséria)

Začiatkom roka nás It’s a Sin všetkých a všetky dohnalo k slzám. Rozhodne jeden z najlepších a najintenzívnejších seriálov tohto roka predstavil príbehy skupiny gejov, ktorí žijú počas HIV/AIDS krízy vo Veľkej Británii. Vďaka mladým hercom a zaujímavému spracovaniu sa mohla mladšia divácka generácia dozvedieť, aké tragické bolo toto obdobie, a všetkým nám rozhodne pomôže nezabudnúť na ľudí, ktorí tejto epidémii podľahli.

Love, Victor (2. séria)

Druhá séria tínedžerského seriálu Love, Victor síce nie je taká dobrá ako prvá, no stále stojí za pozretie. Som zvedavý, akým smerom sa seriál posunie do budúcnosti.

Pose (3. séria)

Na finále seriálu Pose sme si museli počkať trochu dlhšie, ale rozhodne to stálo za to! Posledná séria sa napriek nešťastným osudom našich obľúbených postáv nesie v duchu nádeje. Pose od svojho začiatku priniesol na televízne obrazovky dôležité príbehy transrodových postáv a stal sa tak najdôležitejším queer seriálom v histórii.

Pride (miniséria)

Zaujíma vás história LGBTI+ komunity v Spojených štátoch od 50. rokov až po súčasnosť? Dokumentárna miniséria Pride vás prevedie najdôležitejšími okamihmi queer histórie. Od protestov a revolúcií, cez underground a kultúrne vojny, až po obdobie, keď je queer komunita ako-tak akceptovaná.

RuPaul’s Drag Race UK (2. séria)

Tento rok nebol ani jeden týždeň, v ktorom by nevyšla nová epizóda Drag Race. Dočkali sme sa dvoch britských, americkej, holandskej, kanadskej, španielskej a talianskej série, ako aj jednej americkej All Stars série. Najlepšou bola rozhodne druhá séria RuPaul’s Drag Race UK, ktorá predstavila skvelé obsadenie drag queens, zaujímavé úlohy, veľa drámy, a aj šokujúce momenty.

Sex Education (3. séria)

Sex Education podľa môjho názoru nesklamal ani treťou sériou! Samozrejme, niektoré dejové línie sa naťahujú už príliš dlho, no všetky queer postavy dostali aj tentokrát veľký priestor. Myslím, že nás všetkých poteší, že Netflix ohlásil aj štvrtú sériu, ktorá má podľa prvých informácií obsahovať nový transrodový pár.

Shrill (3. séria)

V našich končinách nie až taký známy seriál, no Shrill prinášal za posledné tri roky veľa diváckej radosti aj poučenia. Ani v tretej (a žiaľ, poslednej) sérii sa nevyhol dôležitým témam, ako napríklad pozitívne vnímanie svojho tela, toxické vzťahy či rodinný život queer postáv.

Sort Of (1. séria)

Prvý seriál s nebinárnou osobou v hlavnej úlohe, ktorý som kedy videl! Sort Of sleduje nebinárnych mileniálov Sabi, ktorí zápasia s rôznymi identitami a bojujú s označeniami, ktoré na svoju osobu už dlho nepoužívajú. Čerstvé zobrazenie queer postáv je jedným z najdôležitejších dôvodov, prečo dať tomuto seriálu šancu!

Special (2. séria)

Special si pred dvoma rokmi získal srdcia mnohých divákov a diváčok, a ja som bol jedným z nich. Tento rok sa seriál vrátil s druhou sériou epizód, tentokrát s polhodinovou minutážou. Talentovaný tvorca Ryan O’Connell nesklamal a priniesol divákom skvelé pokračovanie, ktoré fungovalo aj ako veľmi potešujúce finále celého seriálu.

The Other Two (2. séria)

Podľa môjho názoru najlepší súčasný queer seriál. The Other Two sa venuje dvom súrodencom, Carymu a Brooke, ktorí sa snažia nájsť svoje miesto vo svete, zatiaľ čo sledujú náhly nárast slávy svojho 13-ročného brata. Cary predstavuje ten typ postavy, s akou sa dokáže stotožniť každý gej mileniál. V súčasnosti je už ohlásená tretia séria.

The Sex Lives of College Girls (1. séria)

Počas písania tohto článku je zverejnená online iba polovica prvej série, no už teraz viem, že ide o moju novú srdcovku. Seriál prináša štyri veľmi odlišné hlavné hrdinky, ktoré navštevujú prvý ročník vysokej školy. S tým prichádza objavovanie vlastnej sexuality, dospelosti a utváranie nových priateľstiev. The Sex Lives of College Girls vytvorila Mindy Kaling, ktorej tvorba vždy stojí za to!

The White Lotus (1. séria)

The White Lotus sa stal nečakaným hitom tohto roka. Prináša pohľad do zákulisia luxusného hotela a života jeho personálu aj hostí a hostiek. Okrem skvelých hereckých výkonov od Murraya Bartletta, ktorý je gej, či legendárnej gejskej ikony Jennifer Coolidge sa dočkáte mnohých vtipných, ale aj dramatických momentov. Už teraz sa neviem dočkať druhej série!

Young Royals (1. séria)

Švédsky seriál predstavuje témy dospievania a sebaobjavovania z pohľadu mladého princa a jeho spolužiaka, ktorí sa do seba zamilujú a čelia prekážkam svojho okolia. Young Royals ma prenieslo do obdobia prvej lásky, bolesti, ktorú prináša, ale takisto nevinnosti a naivity, ktorá stojí za to. Dnes je už ohlásená aj druhá séria.