Oslávte mesiac Pride s týmito skvelými knihami

Autorka textu: Kristína Gyuríková / Foto: Amazon/Martinus

Text sme prvý raz publikovali v čísle Leto 2021

Aj keď sa to možno pri vstupe do kníhkupectva nezdá, kvalitná queer literatúra vychádza aj v našich končinách. Prinášame vám to najlepšie z tejto kategórie, čo v poslednom čase pribudlo na Slovenskom a Českom knižnom trhu.

  • Casey McQuiston: Červená, bílá a královsky modrá

Milá romantická oddychovka vás zavedie do Bieleho domu, kde so svojou mamou, prezidentkou Spojených štátov, bývajú Alex a jeho sestra June. Alex študuje politológiu na Georgetownskej univerzite a z duše neznáša britského dediča trónu Henryho, princa z Walesu.

Keď americko-britské vzťahy začnú ohrozovať správy o potýčke medzi Alexom a princom na svadbe Henryho brata Phillipa, Biely dom vymyslí plán, ako situáciu urovnať. Alex je nútený predstierať, že sú s princom najlepší kamaráti. Ako sa to už niekedy stáva, ich nevraživosť čoskoro prerastie do lásky. Bulvár sleduje každý Alexov i Henryho krok, tí sú však odhodlaní aj napriek obrovskému spoločenskému tlaku a veľkej diaľke za svoj vzťah bojovať.

Knižku určite prečítate na jedno posedenie, no okrem romantiky sa venuje aj politike, takže nejde úplne o young adult literatúru, aj keď sú hlavné postavy mladé.

  • Sarah Winman: Slnečnice

Tento poetický príbeh je o láske vo všetkých jej podobách – romantickej, nenaplnenej, priateľskej, rodičovskej, ale aj láske k umeniu.

Útla knižka rozpráva smutno-krásny príbeh o prvej láske. Ellis a Michael sa stretnú a spriatelia ako dvanásťroční chlapci v Oxforde. Voľný čas trávia spolu plávaním či bicyklovaním sa po meste, spája ich aj láska k umeniu. Silné priateľstvo prerastie do hlbších citov, a keď neskôr Ellis stretne Annie, stáva sa z nich nerozlučná trojica.

Michael sa napokon rozhodne, že nastal čas, aby začal žiť svoj vlastný život. Bez Ellisa a Annie sa však začne cítiť osamelo. Uplynie desať rokov, počas ktorých Ellis s Annie netušia, čo sa s Michaelom stalo, až kým sa nevráti. Trojica je opäť spolu, ale Michael pred kamarátom a kamarátkou ukrýva tajomstvo…

  • Jeanette Winterson: Frankissstein

Nezvyčajný príbeh od autorky kultovej Vášne je moderným prerozprávaním známeho románu Frankenstein.

V knihe sa prelínajú dve príbehové línie. V jednej sledujeme život Mary Shelley, ktorá v roku 1816 pri Ženevskom jazere píše príbeh o vedcovi snažiacom sa vytvoriť novú formu života. Druhá sa odohráva v neďalekej budúcnosti, v ktorej sa mladý transrodový doktor Ry Shelley zamiluje do geniálneho vedca Victora Steina. Stein sa zaoberá umelou inteligenciou, a zároveň vykonáva záhadné experimenty. Príbehy Rya a Mary sú pritom prepojené viac ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Frankissstein je kniha, do ktorej sa treba púšťať s otvorenou mysľou – je totiž dosť nekonvenčná. Stretávame sa v nej so sexbotmi a inteligentnými vibrátormi, oživovaním mŕtvol, feminizmom, filozofickými otázkami o nesmrteľnosti a podstate bytia, a dokonca aj s kritikou brexitu. Pri čítaní sa zároveň vďaka niektorým postavám celkom nasmejete.

  • Bernardine Evaristo: Dívka, žena, jiné

Táto kniha vás prevedie životnými príbehmi dvanástich černošských žien rôznej orientácie a z rôznych sociálnych pomerov, ktoré žijú v Spojenom kráľovstve. V každej kapitole svoj príbeh rozpráva iná žena a vy spolu s nimi riešite otázky, ktorými sa v živote zaoberajú. Sú tu zastúpené témy týkajúce sa vzťahov, sexuality, feminizmu, ale aj rasizmu, homofóbie či závislostí. Hoci príbehy zdanlivo nesúvisia, v niektorých momentoch sa prekvapivo prepájajú.

Dielo zaujme aj po formálnej stránke – autorka nepoužíva veľké písmená na začiatku viet, bodky na ich konci, ani priamu reč, na to si však rýchlo zvyknete. V roku 2019 bola ocenená Bookerovou cenou.

  • André Aciman: Variácie záhad

V knihe od autora známeho románu Daj mi tvoje meno sledujeme príbeh Paula v piatich rôznych obdobiach (a vzťahoch) jeho života. Pozorujeme ho v Taliansku, kde prežíva platonickú lásku so starším Giovannim, neskôr vzťah s Maude, ktorú podozrieva z nevery, posadnutosť tenistom Manfredom či nenaplnenú vášeň k mladšej žene. Každá z jeho lások je pritom v niečom rozdielna, aj keď ide stále o variácie rovnakého citu.

  • Andrew Sean Greer: Less

Aj queer postavy si zaslúžia šťastné konce. Keď Arthur Less, neúspešný spisovateľ tesne pred päťdesiatkou, dostane pozvánku na svadbu svojho bývalého priateľa, vie, že na ňu nemôže ísť. Ešte stále ho totiž bolí nedávny rozchod. Rozhodne sa svadbe vyhnúť tak, že namiesto nej prijme pozvania na všetky podujatia, výlety a konferencie, ktoré doteraz ignoroval, a naplánuje si cestu okolo sveta.

Počas svojej púte, kde chce zabudnúť na bývalého partnera, sa Less takmer zaľúbi, stretne starých priateľov, stratí ilúzie, bezmála zomrie a podarí sa mu niečo, čo sa mu v jeho veku zdalo už nemožné – zažije množstvo nových vecí. A nakoniec možno nájde aj lásku.

Tento vtipný a povznášajúci príbeh o priateľstve, láske a starnutí bol v roku 2018 ocenený Pulitzerovou cenou za literatúru.

  • Noelle Stevenson: Nimona

Z úplne inej kategórie je komiks Nimona. Ak ste fanúšikom alebo fanúšičkou fantasy, tento komiks od nebinárnej autorky by určite nemal chýbať vo vašej knižnici.

Nimona je drsniačka s podrezaným jazykom, a navyše aj tvaromenička, Lord Ballister Blackheart je zase najväčší zloduch v kráľovstve. Keď sa Nimona rozhodne proti jeho vôli stať jeho pomocníčkou, pohroma je na svete. Čoskoro zisťujeme, že Nimona skrýva tajomstvo a jej schopnosti sú silnejšie než sa na prvý pohľad zdalo.

Komiks pôvodne vznikol ako Noellina záverečná práca. Na jeho motívy mal vzniknúť aj animovaný film s premiérou plánovanou na január 2022. Mala to byť prvá celovečerná Disneyovka s queer hlavnou postavou. Spoločnosť Disney sa však rozhodla zatvoriť animačné štúdio Blue Sky Studios, ktoré malo filmovú podobu Nimony produkovať, takže filmu sa asi nedočkáme…

  • John Boyne: Neviditeľné besy srdca

To najlepšie na záver. John Boyne, jeden z najznámejších queer autorov súčasnosti, napísal majstrovské dielo o živote Cyrila Averyho, ktorého sledujeme od narodenia až po starobu.

Cyril si už od detstva uvedomuje, že je gej, vyrastá však v povojnových časoch v extrémne konzervatívnej krajine, kde je homosexualita protizákonná. V románe sledujeme, ako prvých tridsať rokov svojho života Cyril robí jedno zlé rozhodnutie za druhým, no neprestávame mu fandiť. Osud ho z rodného Írska zavedie postupne do Holandska, Spojených štátov a napokon späť do Dublinu, jeho cesta životom je pritom naozaj tragikomická. Neveselé udalosti odľahčuje suchý anglický humor a skvele vykreslené vedľajšie postavy.

Na pozadí Cyrilovho príbehu sa v rovnakom čase odohráva boj za práva homosexuálov a lesieb a vidíme, ako sa postupne mení postoj konzervatívnej írskej spoločnosti k párom rovnakého pohlavia.