Niekoľko tipov, ako zvýšiť svoju bezpečnosť na verejnosti

Autor: Andrej Kuruc / Ilustrácia: Viktória Szabóová

Text sme prvý raz publikovali v čísle Zima 2022.

Podľa posledného prieskumu Iniciatívy Inakosť z roku 2021, až 43 % LGBTI+ ľudí zažilo diskrimináciu, takmer 60 % obťažovanie a 14 % fyzické a/alebo sexuálne násilie. Pritom najviac nepríjemností, až 70 %, zažili na ulici, námestí, vo verejnom priestranstve a 46 % v bare, klube, kaviarni či reštaurácii.

Len asi 3,2 % nahlásilo incident, pretože si mysleli, že by sa spravodlivosti nedočkali, alebo nechceli odhaliť svoju identitu. Čísla sú šokujúce a po tom, ako sa stal teroristický útok pred Teplárňou, mnoho LGBTI+ osôb sa cíti vonku ešte horšie.

Preto prinášame niekoľko odporúčaní, ako zvýšiť svoju bezpečnosť na verejnosti, aj keď, samozrejme, najlepšie by bolo, keby sme na to nemuseli myslieť vôbec.

Ostražitosť

Buďte ostražití a ostražité, čo sa týka vášho okolia. Pravá sebaobrana začína ešte predtým, než dôjde k akémukoľvek fyzickému útoku. Použite svoje periférne videnie. Často sa zameriavame len na to, čo sa deje pred nami, pričom ohrozenie môže prísť z rôznych strán. Vnímajte aj miesta, ktoré vyzerajú ako opustené. Vyhnite sa rozptýleniam ako mobilné telefóny, hudobné prehrávače a pod. Zvážte, či používanie slúchadiel alebo vášho telefónu nezníži vašu vnímavosť vo vzťahu k okoliu.

Stanovte si hranice

Nemusíte urobiť niečo, čo nechcete. „Nie!“ je dôležitá veta. Použite na svoju ochranu slová, upozornite okoloidúcich, okolostojacich a odplašte (nie hnevom) útočníka. Stanovte si svoje hranice, sú vaším právom a vy o ne nemusíte žiadať. Ukážte, že to, že niekto prekročil vaše hranice, myslíte vážne, vrátane očného kontaktu.

Reč tela

Reč tela je dôležitá. Ak sa dá, kráčajte vzpriamene a svižne. Je lepšie neprechádzať cez skupinu ľudí alebo popri nich. Radšej prejdite na druhú stranu, aby ste sa vyhli kontaktu.

Buďte ostražití a ostražité

Neprestaňte byť ostražití, aj keď sa cítite komfortne v prostredí priateľskom voči LGBTI+ ľuďom. Nenávistne prejavy sa môžu vyskytnúť kdekoľvek, aj v oblastiach, ktoré sú akceptujúce.

Verte svojim inštinktom

Ak sa vám niečo nezdá, počúvajte svoju intuíciu. Neignorujte ju, aj keď sa vám to zdá hlúpe. Ak sa cítite nepríjemne alebo na vás niekto negatívne pôsobí, radšej odtiaľ odíďte.

Zanechajte stopu

Povedzte aspoň jednej osobe o svojich plánoch, napríklad o tom, s kým budete, o spôsobe, ako sa dostať do kontaktu s osobou/ľuďmi, s ktorými sa stretávate, o mieste stretnutia a o tom, čo plánovať urobiť. Vopred si naplánujte, čo sa stane, ak sa nebudete cítiť bezpečne, napríklad kde sa s vami stretnú a či chcete zavolať políciu.

Použite systém sprevádzania

Použite systém vzájomnej ochrany tým, že budete chodiť v skupine či s kamarátom/kamarátkou, a to najmä v noci. Ak ste vonku, na verejnom mieste, nehanbite sa poprosiť iných, aby vás odprevadili k autu, vrátane zamestnancov či zamestnankýň baru, v ktorom ste boli. Ak idete von, najmä v noci, povedzte to priateľom, rodine alebo kolegom/kolegyniam. Zanechajte stopu.

Majte plán

Ak ste v stave paniky, bude ťažké stanoviť si plán. Ale ak máte plán už pripravený vo vašej mysli, budete pravdepodobne reagovať lepšie aj pod vplyvom stresujúcich okolností. Strach môže zapríčiniť zamrznutie a paniku. Mať plán vopred môže pomôcť. Napríklad si môžete vybrať lepšie osvetlenú a bezpečnejšiu trasu, ktorou pôjdete a ktorú poznáte. Zmapujete si, či sú tam opustené miesta, prípadne či je na blízku policajná stanica.

Použite hlas a telo

Jeden spôsob, ako sa brániť, je použiť hlas. Kričte: „Horí!“ alebo „Nie!“, ako najviac môžete. Noste píšťalku alebo niečo, čo vydáva zvuk. Utekajte, kričte o pomoc, robte čokoľvek, čo upúta pozornosť.

Poznajte svoje limity

Poznajte svoje limity, ak plánujete užívať alkohol alebo iné látky. Ak máte pocit, že nezvládnete ísť domov, zavolajte kamaráta, kamarátku alebo si zavolajte overený taxík.

Chráňte sa

Majte osobné veci blízko pri svojom tele. Neukazujte peniaze alebo drahé šperky. Môžete ísť na hodiny sebaobrany, čo môže pomôcť nielen získať zručnosti na svoju ochranu, ale zvýši vám to aj sebaistotu. Prvé hodiny sme robili aj my v Kultúrnom centre PAKT a plánujeme v tom pokračovať.

Niekto vás sleduje?

Prejdite na druhú stranu ulice a ak je to nevyhnutné, viackrát meňte tempo a smer. Choďte čo najrýchlejšie k najbližšiemu miestu, kde budú iní ľudia, ako napríklad fastfoody, osvetlené domy, obchody či benzínka. Nechoďte domov, ak nechcete, aby osoba vedela, kde bývate.

Keď ste konfrontovaní či konfrontované

Nie je jediný správny spôsob, ako reagovať, každá situácia je rozdielna. Útočník môže najskôr s vami hovoriť, aby vzbudil falošný pocit dôvery, a potom sa pokúsiť zosmiešniť vás alebo zastrašiť, aby ste sa dostali do submisívnej pozície pred útokom. Vaše reakcie v prvých momentoch akejkoľvek konfrontácie sú najdôležitejšie. Ukážte sebaistý postoj, dôstojné správanie, držte hlavu hore, dajte plecia dozadu, stojte vzpriamene. Použite slová ako: „Nie, stop, nechajte ma!“ Hovorte nahlas a asertívne. Buďte pripravení na fyzickú obranu. Môžete použiť silu a zraniť útočníka v sebaobrane. Najviac zraniteľné časti sú oči, nos a genitálie. Poškriabanie tváre útočníka ho môže neskôr pomôcť identifikovať. Buďte pripravení a pripravené použiť na sebaobranu veci, ktoré máte so sebou, ako napríklad batoh, kufrík, dáždnik. Robte veľa hluku, aby ste vzbudili pozornosť. Tlesknite dlaňami silno pri jeho ušiach, dezorientuje ho to. Choďte na bezpečné miesto. Zavolajte niekomu, komu veríte. Hľadajte zdravotnú pomoc. Čím skôr je to možné, choďte na bezpečné miesto a volajte políciu (telefónne číslo 158).

Nahláste incident

Ak ste v okamžitom ohrození, volajte 158 alebo 112. Ak ste sa stali obeťou trestného činu z nenávisti a/alebo útoku (aj keď to nebolo vážne), kontaktujte miestnu políciu, ako aj LGBTI+ organizáciu (môžete napísať na www.inporadna.sk). Ak sa dá, čo najskôr si napíšte všetky detaily incidentu. Popíšte útočníkov rod, vek, výšku, etnicitu, váhu, šaty a iné rozlišovacie znaky. Ak boli vyslovené nejaké hrozby alebo nenávistné komentáre, nadávky, zahrňte ich do popisu. Hľadanie pomoci a nahlásenie trestného činu z nenávisti môže spôsobovať obavy, ale je dôležitým krokom v liečení a uzdravení z traumy po útoku. Umožní tiež polícii v budúcnosti lepšie reagovať.

Získajte podporu, ak dôjde k násiliu

  • Netrpte sám či sama, kontaktujte niekoho, kto vám poskytne podporu, zaslúžite si ju.
  • Nie je to vaša chyba. Nikto nemá právo porušovať vaše hranice alebo páchať na vás násilie, bez ohľadu na to, kde sa to stane alebo ako ste sa stretli.
  • Zdokumentujte incident. Odfoťte všetky zranenia; veďte záznamy o e-mailoch, textových správach, hovoroch.
  • Zvážte lekársku pomoc alebo poradenstvo po incidente. Násilie môže mať mnoho fyzických a emocionálnych účinkov. V prípade potreby kontaktujte poradenské centrum pre LGBTI+ ľudí Inporadňa v Bratislave (www.inporadna.sk, napisnam@inporadna.sk) alebo poradenské centrum Prizma v Košiciach (https://www.prizma-kosice.sk/, poradenstvo@prizma-kosice.sk)
  • Postarajte sa o seba. Využite pomoc priateľov, priateliek, partnerov, partneriek a rodiny, ktorí vás podporujú.
  • Zotavenie z akéhokoľvek útoku chce čas. Je to proces.
  • Zvážte návštevu podpornej skupiny, terapeuta alebo kurzy sebaobrany.
  • Váš hlas je veľmi dôležitý a po tom, čo sa vám stalo, môže byť pre vás ťažké použiť ho.

Čo treba urobiť ako svedok/svedkyňa nenávistného trestného činu?

Ak ste svedkom takéhoto incidentu, volajte 158. Ponúknite podporu, zapojte sa. Ak vidíte, že niekto čelí nebezpečnej situácii, ponúknite mu, že ho odprevadíte. Počúvajte svoj inštinkt a ponúknite pomocnú ruku. Nebuďte ten a tá, kto len prejde okolo, myslite na to, ako by ste sa cítili, keby vás napadli. Je pochopiteľné, že budete mať strach zo situácie a budete chcieť byť v bezpečí, ale je veľa spôsobov, ako pomôcť niekomu, kto má problémy.

Bez ohľadu na to, či využijete tieto odporúčania alebo nie, a ocitnete sa v situácii nenávistného incidentu, vedzte, že to nie je vaša chyba. Zaslúžite si byť v bezpečí. Nikto si nezaslúži zažívať násilie, či od neznámeho, známeho, rodiny, kamaráta, alebo od partnera. Máte právo na bezpečnosť a podporu.

Odporúčania sú vybraté zo sprievodcu Inporadne ohľadne bezpečnosti na verejnosti https://inporadna.sk/sprievodca/coming-out-a-bezpecnost-vo-verejnom-priestore.html

Kontakty:

inPoradňa Bratislava (online formulár) www.inporadna.sk

komunitné centrum Prizma Košice https://www.prizma-kosice.sk/ poradenstvo@prizma-kosice.sk

Môžete sa obrátiť priamo na Políciu SR s trestným oznámením alebo nahlásiť nenávistný trestný čin aj anonymne e-mailom na: extrem@minv.sk.

Kurzy sebaobrany: https://www.zaseba.sk/