Komentár: Nechajme svoje srdcia ešte chvíľu v lockdowne

Autorka textu: Dominika Chrastová / FOTO – Facebook – Absolut

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jar 2021.

Reklamná kampaň na Valentína hlásala: čo láska spojí, hejt nerozdelí. Pandémia to však zobrala ako výzvu a farby okresov sa na COVID automate menia rýchlejšie než odstupujú ministri. Napriek tomu netreba zúfať, internetový priestor je pre queer komunitu pestrejší ako zvyčajne a vakcína je pomaly, ale isto, na dosah.

Skôr ako sme sa zmierili s minuloročným marcom, prišiel ďalší. Pandémia trvá už rok a s ňou aj lockdown číslo… Vie ich niekto spočítať? Okrem fyzického zdravia dostáva navyše zabrať aj naše mentálne. Keď sa náhodou zakrádame mestom s niekým, s kým by sme podľa nariadení nemali byť, cítime sa ako queer ľudia na rande za socializmu.

Nájsť balans medzi ochranou zdravia a prirodzenými potrebami človeka sa po toľkom čase stáva ťažšie ako vyriešiť koaličnú krízu. Sociálne siete a zoznamovacie aplikácie už nestačia, túžime po objatí či dokonca nevydarenom tinder-stretnutí. Duševné zdravie vysokoškoláčok sa podľa prieskumu zhoršuje a single pracujúci majú pocit, že im dochádza čas na spoznanie svojej osudovej polovičky.

Aby toho nebolo málo, InPoradňa pre LGBTI ľudí prestala fungovať, lebo na vyúčtovanie sa na Slovensku čaká ešte dlhšie ako na sebareflexiu. A dotácie na rodovú rovnosť, samozrejme, zas išli organizáciám, v ktorých sa za vás najskôr pomodlia, až potom vám pomôžu. V Poľsku a Maďarsku medzičasom navrhujú a schvaľujú homofóbne zákony a v Česku rozídené páry rovnakého pohlavia zisťujú, že vyhláška na ne pri striedavej starostlivosti o dieťa nemyslela.

Na druhej strane, v posledných mesiacoch je o LGBTI ľuďoch na Slovensku počuť viac ako zvyčajne. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave vznikol študentský spolok Light, ktorý verejnosti objasňuje rozdiely medzi pojmami ako rod a pohlavie, a tiež prináša fakty z histórie komunity. Najnovšia kampaň Absolut s motívom „každá láska je láska“ vyvolala na sociálnych sieťach plamenné diskusie. Už tradične mal zrazu každý potrebu vyjadriť svoj názor, a tak nepochybujeme, že sa cieľ kampane naplnil na dvesto percent.

S vodkou po ruke sa taktiež naskytla možnosť vypočuť si na Clubhouse poučné diskusie o životoch transrodových a intersexuálnych ľudí. A keď už sme pri počúvaní, rozhodne stojí za klik hudba od speváčky a producentky Sophie, ktorej tvorba neprestane byť dôležitá ani po jej tragickej smrti, najmä pre trans komunitu.

Opäť sú to všetko len online aktivity a z letargie nás možno nevytiahnu. Vakcína je však tento rok už na dosah, tak vydržme a nechajme svoje srdcia ešte chvíľu v lockdowne. Pandémia napokon predsa len skončí, tak ako po dlhých útrapách aj „miništrant“ Krajčí na svojom poste. Potom budeme môcť chodievať na rande ako na antigénové testy a objatia naberú na hodnote, podobne ako sa to za posledné mesiace podarilo pokémon kartičkám.

A pokiaľ sa obávate, že ani potom si nenájdete svoju polovičku alebo sa rozídete s aktuálnou, dovoľte si byť aspoň v tomto kontexte pozitívni. Láska sa zjaví vo vašom živote podobne bez ohlásenia ako Sputnik V na košickom letisku. Hlavne sa do ničoho nenúťte. Lebo byť vo vzťahu a byť zamilovaný nie je to isté.