Filmový festival inakosti: Naše tipy z programu

Autor: David Benedek / FOTO: Filmový festival inakosti

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2022.


Už šestnásty ročník Filmového festivalu inakosti prinesie mnohé filmy s queer postavami a tematikou. Odporúčania vybral jeho programový dramaturg.

Policajné tajomstvo (Cop Secret, réžia: Hannes Þór Halldórsson, 2021) je jedinečný islandský film, aký queer publikum ešte nemalo možnosť vidieť. Ide totiž o akčnú kriminálku, konkrétnejšie paródiu na akčné kriminálne filmy, čo je žáner, ktorý nie je v queer kinematografii skoro vôbec reprezentovaný.

Najtvrdší islandský policajt Bússi sa nezastaví pred ničím, aby vyriešil sériu násilných bankových lúpeží. Keď je však nútený spojiť sa s novým policajným partnerom Hörðurom, tlak na vyriešenie prípadu je pre neho príliš veľký. Dôvod Bússiho agresívneho mačistického správania sa čoskoro ukáže: je gej a bojí sa spraviť coming out.

Fotografia z filmu Policajné tajomstvo (Cop Secret).

Pri tomto filme treba mať otvorenú myseľ a uvedomiť si, že ide o vtipnú žánrovku, ktorá sa neberie veľmi vážne a má za úlohu iba jednu vec – pobaviť nenáročného diváka. Nemali by si ho určite nechať ujsť fanúšikovia policajných filmov, ktorí v ňom nájdu všetko, čo k žánru patrí, a to bitky, zbrane, násilie, krv či rýchle autá.

Tento rok ponúkne FFi viacero filmov od slovenských susedských štátov, medzi nimi aj rakúsku snímku Eismayer (réžia: David Wagner, 2022). Film je natočený podľa skutočných udalostí. Podporučík Eismayer je obávaný vojenský veliteľ a typický mačo, ktorý však žije život utajeného geja. Keď sa zamiluje do mladého a otvorene homosexuálneho vojaka, svet sa mu otočí hore nohami. 

Filmy z prostredia vojny a armády nie sú v queer kinematografii novinkou, naopak –skôr by som povedal, že môže ísť o celkom otrepaný podžáner. Eismayer ale prináša nový a citlivý pohľad na drsné prostredie, plné toxickej maskulinity. Niektoré pasáže filmu sú podľa môjho názoru trochu problematické, no vzhľadom na to, že ide o film podľa skutočnej udalosti, chápem, prečo sa ich režisér rozhodol vo filme ukázať. Najväčším plusom sú skvelé herecké výkony hlavných hercov Gerharda Liebmanna a Luku Dimica.

Viac o pripravovanom programe Filmového festivalu inakosti 2022 nájdete TU.

Môj najobľúbenejší film z tohtoročného programu je ale španielska snímka Prázdnota a ja (My Emptiness and I, réžia: Adrian Silvestre, 2022).  V ňom hlavná hrdinka Raphi sníva o romániku s princami a o založení tradičnej rodiny. Pracuje v call centre v Barcelone, bojuje s trápnymi rande a jej terapeut jej diagnostikuje rodovú dysfóriu. Počas tohto mätúceho, no cenného obdobia sledujeme transrodovú ženu pri jej tranzícii, ako aj v jej každodennom živote. Úprimne sa rozpráva s kolegami, queer priateľmi a mužmi, ktorých stretáva prostredníctvom aplikácií. Napriek všetkým radám, ktoré dostáva, sa ukazuje, že sú to väčšinou čas a skúsenosti, ktoré jej pomôžu prijať svoje miesto na tomto svete.

Fotografia z filmu Prázdnota a ja (My Emptiness and I).

Prázdnota a ja je najúprimnejší a najautentickejší film, ktorý som za posledných pár rokov videl. Zobrazuje realistický pohľad na každodenný život transrodovej ženy a myslím si, že veľa dievčat sa s ním bude vedieť stotožniť. Zobrazuje pekné momenty, no zároveň aj tie drsné a škaredé, ktoré definujú pohľad na život. Neprináša konkrétne odpovede, ako žiť správne, jednoducho zobrazuje život taký, aký je. Tento film si rozhodne pozriem ešte raz aj na veľkom plátne.

Posledný film, o ktorom budem hovoriť, je dokument Hovorme o sexe (A Sexplanation, réžia: Alex Liu, 2021). Aby napravil krivdy celoamerickej sexuálnej výchovy, dokument sleduje 36-ročného Alexa pri pátraní po holých pravdách a tvrdých faktoch o sexe – bez ohľadu na to, aké je to nepríjemné. Od neurovedeckých laboratórií až po kostolné lavice, Hovorme o sexe obsahuje provokatívne rozhovory s psychológmi, sexuálnymi výskumníkmi a dokonca aj s jezuitským kňazom. Alex s humorom a odvážnosťou vezme divákov na hravú a srdečnú cestu od hanbou naplnenej minulosti k šťastnejšej a zdravšej budúcnosti.

Najpríjemnejším faktom na tomto zábavnom a poučnom dokumente je, že sa Alex naozaj nebojí hovoriť o témach, ktoré sú pre mnohých tabu. Ako diváci oceníte jeho ponorenie sa do témy, pretože je ochotný ísť do takých hĺbok, ako rozprávať sa o sexe s vlastnými rodičmi.