ERØ vás svojím debutovým albumom prenesie do vesmíru bohémov

Autor textu: Dominika Chrastová / Foto: Erik Žigmund

Text sme prvý raz publikovali v čísle Leto 2021

Spevák Erik Žigmund alias ERØ vydal v marci debutový album Utópia. Ako nadaný textár a gitarista, ktorý absolvoval štúdium na VŠMU, nás prostredníctvom piesní v slovenčine aj angličtine necháva nahliadnuť do svojich skúseností aj vnímania sveta.

Okrem intra a outra obsahuje album desať skladieb, ktorých texty si ERØ napísal sám. Prvá pieseň Human má, napriek očakávaniam plynúcim z názvu, slovenský text. Jej podmanivý rytmus vás prenesie do letného podvečera, ku ktorému by sa hodil nejaký nápoj. Ako však Erik spieva, „z vína ma len smädí“, a tak by bolo možno fajn prejsť k niečomu inému.

Možno hneď po ďalšej piesni Vôňa, na ktorej spevák spolupracoval s Norou Ibsenovou zo slovenskej skupiny Fallgrapp. Ich hlasy sa k sebe skvele hodia a prenesú vás v spomienkach do chvíľ, keď ste sa so svojou láskou prechádzali po uliciach, no z nejakého dôvodu ste sa správali opatrne: „Chceš sa ma dotknúť. Je to zakázané, no tak veľmi blízko.“

„Intímnosť rečí“ vniesol aj do skladby Obyčajný, ktorá poukazuje na to, ako niektorí ľudia vedia vysloviť tisíc sľubov, no nikdy neprejdú k činom. A nie každý sa dokáže zmeniť. Pri počúvaní tejto piesne si pomyslíte, že ERØ by príjemne obohatil line-up slovenských festivalov. Erikova tvorba by skvele zapadla napríklad do popoludňajšieho programu Grape-u, keď sedíte na tráve s pohárom v ruke a je vám dobre.

Expresívne výrazy v textoch patria k stálym témam a každá a každý z nás ich môže vnímať odlišne. Zatiaľ čo do piesne s chytľavým refrénom You’re not Jesus slovo „fuck“ podľa mňa pasuje, v skladbe Falling mi znie skôr ako zbytočná, neprecítená vsuvka. Erikove texty nepochybne patria k tomu lepšiemu na slovenskej hudobnej scéne, a to aj napriek tomu, že v každom nájdeme aj nejaký ten gramatický rým.

Skladba Utópia, ktorá dala názov celému albumu, pripomína šansónové Čerešne od Hany Hegerovej. Práve v tejto piesni vyniká Erikov hlas aj celkový potenciál. To isté platí aj o skladbe Unikáš, ktorá uzatvára album, a zároveň hovorí o rozlúčke s blízkym človekom, ktorý sa už nikdy nevráti.

Album prináša aj ďalšie témy, ako napríklad nevšímavosť okolia či rodičov, keď vám je najhoršie, alebo trebárs strácanie zábran v chuťovke Chocolate. Práve k tejto skladbe vyšiel v máji videoklip, v ktorom si zahrali členky Bratislava Burlesque. Už z toho môže byť jasné, že klip pozostáva najmä zo zvodných záberov farebne ladených do odtieňov červenej a čiernej.

Erikov debutový počin je ideálny na prichádzajúce letné podvečery. Vrelo vám odporúčam zahryznúť sa do tejto čokolády a na vlastné uši spoznať „vesmír bohémov“, ako ho ERØ opísal v skladbe Svetlo.