Teplá vlna s Liberty: Monika Prikkelová hovorí, ako vogue vytvára bezpečie

Je matkou prvého československého vogue zoskupenia House of Velvet. Monika Prikkelová je zosobnením slova “ally”, teda je spojenkyňou LGBTI+ ľudí. Bez nej by sme na Slovensku nemali takzvaný ballroom, teda subkultúru v ktorej sa môže kvír komunita citiť bezpečne a doma. V našom rozhovore sa dozviete, čo jej vogue dal, ako jej zmenil život a ako neľahké je tvoriť priestor pre ľudí, ktorí ho nemajú v spoločnosti vytvorený prirodzene.   

O ženách ako je Monika sa hovorí ako o mamách. Vychovávajú nové tanečníctva, bojujú, živia láskou a veľa rán od väčšinovej spoločnosti za ich prácu schovávajú poza svoje krídla, kde mnohí a mnohé nachádza útechu. Nedávno sa po útokoch rozhodla populárne podujatie Ball of Shame načas pozastaviť.

Aktuálny diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SME, SpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia.

Financované zo zdrojov Európskej únie z programu „Citizens, Equality and Value Programme.“ Podcast podporil aj Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj a Nadácia mesta Bratislavy. Partnerom podcastu je denník SME.

Foto: Jakub Kováč