Teplá vlna: O zážitkoch s dúhovou vlajkou v miliónovom dave mladých kresťanov rozpráva Kika Buchelová

Kika Buchelová začala v septembri študovať v Brne. Vyrastala v Žiline v slovensko-albánskej rodine zmiešaného vierovyznania. Kresťanskú vieru dostala do vienka, angažovala sa v protestantských i katolíckych občianskych spoločenstvách. Vyzývali ju, aby žila v celibáte. 

Keď sa však zaľúbila do ženy, uvedomila si, že k naplnenému vzťahu patrí aj telesná láska. Preto hľadala porozumenie v rôznych spoločenstvách. Ako dobrovoľníčka združenia SIGNUM sa dostala na Svetové dni mládeže v portugalskom Lisabone. Tam sa spolupodieľala na otvorení a prevádzke medzinárodného Dúhového centra pre LGBTI+ osoby. Na podujatí však veriacich s dúhovými vlajkami napadla skupinka konzervatívnych katolíkov. Táto skúsenosť Kiku šokovala.

Je pre LGBTI+ ľudí miesto v kresťanských spoločenstvách? Predstavuje medzinárodná spolupráca východisko pre pomoc queer ľudom na Slovensku? Môžu reformné snahy pápeža Františka priniesť väčšiu inklúziu dúhových veriacich v katolíckej cirkvi? Rozhovor s Kikou moderoval Miroslav Maťavka zo spoločenstva SIGNUM – Dúhoví kresťania.

Aktuálny diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SMESpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia. Rozhovory moderuje Andrej Kuruc, Marek Hudec, Miroslav Maťavka a Liberty Blake Simon.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným formám intolerancie.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umeniaNadácia mesta Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj.