Teplá vlna: V LGBTI+ aktivizme ľudia rýchlo vyhoria, no je to životná potreba, vraví Niko Nagy

S aktivizmom sa nebinárna osoba Niko Nagy prvý raz stretla v Holandsku. Škola, na ktorej Niko pôsobilo, bola celá zameraná na aktívne občianstvo, no často šlo o činnosti vo voľnom čase. Keď sa Niko vrátilo na Slovensku, zistilo, že u nás je boj za práva queer ľudí náročnejší, pretože je existenčnou potrebou. Ľudia v slovenskom LGBTI+ aktivizme často nevydržia dlhšie než pár rokov a Niko sa tiež zúčastňuje školení proti vyhoreniu.

Pôsobí vo viacerých organizáciách. Študentský spolok LIGHT*, v ktorom Niko Nagy pôsobí, pripravoval niekoľko významných protestov po vražde Juraja a Matúša. Niko sa zaoberá aj témou sexuálneho vzdelávania, pracuje v ľudskoprávnej organizácii. Ako nachádza motiváciu pokračovať napriek beznádejne pôsobiacej situácii? Ako si uvedomilo svoju rodovú identitu a ako to súviselo s vystupovaním vo folklórnom súbore? 

Nový diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SMESpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia. Rozhovory moderuje Andrej Kuruc, Marek Hudec a Liberty Blake Simon. Epizódu sme nahrávali v lete.