PRIDE v Banskej Bystrici a Košiciach: Naplno a konečne offline

Autor: Kristián Lazarčík / Foto: Alex Michelčík

Prešiel turbulentný rok, ktorý sa znovu niesol v duchu sprísňovania a opätovného uvoľňovania pandemických opatrení. S tým úzko súviselo aj organizovanie hromadných podujatí, teda aj dúhových pochodov, ktorých prípravy sú teraz znovu v plnom prúde a môžeme ich konečne zažiť naplno a najmä osobne na mieste konania.

Spýtali sme sa spoluorganizátora PRIDE v Banskej Bystrici, Milana Zvadu, a riaditeľa PRIDE Košice, Róberta Furiela, akými témami budú tento rok žiť dúhové festivaly v ich mestách a ako sa zmenila situácia queer komunít po ďalšej vlne pandémie.

#PRIDE #BB, Foto: Gabriela Birošová

#PRIDE #BB

„Všetci a všetky túžime po rovnováhe. Usilujeme sa o ňu zakaždým, keď čelíme nepriazni okolia, inštitúcií, štátu, sveta. Potrebujeme ju zakaždým, keď sa učíme vyrovnávať s krivdou. Snažíme sa reagovať s rozvahou, vysvetľovať svoje pocity, počúvať. Hľadáme spôsoby, ako udržať rovnováhu napriek nerovnostiam.“

Takto znie slogan piateho ročníka banskobystrického festivalu PRIDE 2022, ktorého témou je EQUILIBRIUM. Organizátorský tím festivalu tento rok pracuje práve s metaforou rovnosti. „Snažíme sa reflektovať potrebu duševnej rovnováhy, poukázať na potrebu odolnosti voči nepriazni okolia a tomu, čo sa deje vo svete. Chceme ukázať spôsoby, akými sa vyrovnávať s nenávisťou a nerovnosťou vo všeobecnosti,“ vraví Milan.

Duševné zdravie je teda ústrednou témou banskobystrického PRIDE-u a od apríla sa pilne pracuje na príprave programu. Tak ako po minulé ročníky, aj tento rok sa PRIDE v Banskej Bystrici začína v sobotu 25. júna o 13.00 hod. prechodom cez Námestie SNP smerom do kultúrneho centra Záhrada, kde bude program pokračovať prejavmi pozvaných hostí a hostiek.

V podobnom duchu bude ladená aj diskusia, v ktorej sa účastníci a účastníčky zamerajú na spôsoby, akými sa dá vyrovnávať s nerovnováhou. Taktiež bude prichystaná tzv. „zážitková“ prednáška spojená s workshopom, na ktorej PRIDE v Banskej Bystrici spolupracuje so študentským spolkom Light, ktorý vznikol na pôde Univerzity Komenského. Čaká na nás aj Slam Poetry SK v spolupráci s Tomášom Strakom, či hudobné predstavenia miestnych dídžejov, ale i drag queens Action sisters a ďalších.

Celý program #PRIDE #BB 2022 nájdete TU

Novinkou tohtoročného PRIDE-u v BB bude lightroom. Autorom tohto konceptu je Adam Engler a ide o audiovizuálnu inštaláciu. Je to priestor, ktorý ponúka farby, zvuk a vôňu na hľadanie rovnováhy, relaxu, stíšenie tela i mysle a v ktorom môžete zotrvať tak dlho, ako budete potrebovať. Počas popoludnia sprievodného programu každú druhú hodinu odznie podcast Ľudskosť na tému Rodina 21. storočia s Janou Fuskovou. Možno tu stretnete aj veštice z Avalonských hmiel Milamandu a Atrocitu alebo sa len tak stretnete so sebou a inými. Priestor môžete využiť podľa svojho zodpovedného slobodného uváženia.

„Súčasťou programu bude workshop akrojogy, ktorým manifestujeme myšlienku, že na rovnováhu sa potrebujeme navzájom.“

Milan vníma, že sa ľudia z queer komunity medzi sebou stretávajú v otvorenom, bezpečnom priestore Záhrady. Spolu robia eventy a diskusie, ktoré sa konečne konajú aj s fyzickou účasťou, udržiavajú kontakty. Venujú sa mnohým témam a zapojili sa i do kampane Dúhová stužka.

„V marci sa konala prvá akcia Queer time – open stage v réžii našich drag queens Action sisters. Prišlo veľa ľudí a teraz pracujú na ďalšej performancii práve pre náš PRIDE aj s hostkami z iných miest,“ vraví Milan. Určite sa v Banskej Bystrici na festivale objavia aj ľudia z organizačného tímu bratislavského či košického PRIDE-u.

PRIDE Košice, Foto: Alex Michelčík

PRIDE Košice

PRIDE Košice tento rok oslávi už svoj desiaty ročník a práve to je jednou z hlavných tém, ktoré chce komunikovať. Organizovanie je v čase uzávierky letného čísla magazínu QYS v plnom prúde a ešte stále sa vyberajú ďalšie špecifické témy, na ktoré sa festival zameria. „Chceme v prvom rade tematizovať to, že sme úspešne prežili pandémiu a že sme ako komunita odolní,“ hovorí Róbert. „PRIDE Košice je zameraný na komunitu ako náš primárny cieľ, takže je pre nás dôležité zameriavať sa na podporu a budovanie komunity, nie len na východnom Slovensku.“

Festival PRIDE Košice sa odohrá v dňoch 20. – 28. augusta. Počas celého týždňa sa podujatia budú konať už tradične v košickom centre umeleckej kreativity Tabačka Kulturfabrik a PRIDE deň, ktorý pripadá na sobotu 27. augusta, sa bude odohrávať v kultúrnom centre Kasárne/Kulturpark.

Program sa ešte finalizuje, no môžeme sa tešiť na klasický mix diskusií, parties, premietanie filmov či komunitné podujatia, ako napríklad pikniky. Róbert tiež zdôrazňuje, že aj tento rok pracujú na ekumenickom programe, ktorý považujú za dôležitú súčasť festivalu. „Určite by sme tentokrát chceli špecificky hovoriť o transrodových ľuďoch a témach spojených s transrodovosťou,“ upresňuje.

Podobne ako pri minulom ročníku, aj tento rok PRIDE Košice primárne pripravujú ľudia zo vzdelávaco-stážového programu Laboratórium snov. „Sú to ľudia, ktorí uvažujú o aktivistickej dráhe a vyskúšajú si ju tým, že sa vzdelávajú a zároveň popri tom pracujú na prípravách PRIDE-u,“ vraví Róbert. „Tento raz máme pätnásť účastníkov a účastníčok. Polovica z nich s nami spolupracovala aj minulý rok, takže je to veľmi zaujímavá a energická skupina.“

Čo sa týka situácie queer komunity po pandémii, Róbert vníma, že práve tá odnaučila ľudí chodiť von. Vníma určité negatívne dôsledky pre komunitu: „Keď sme v Prizme opäť spustili komunitné stretnutia, účasť nebola až taká vysoká, ako v minulosti. Myslím si, že chvíľu potrvá, kým si ľudia opäť zvyknú chodiť na podujatia a vôbec sa stretávať.“

Čo sa týka vystúpení a performancií, PRIDE Košice sa bude tradične zameriavať najmä na lokálnu slovenskú alebo česko-slovenskú scénu. Na otázku, či by chcel niečo odkázať čitateľstvu magazínu QYS, Róbert odpovedá: „Možno iba pozvať ľudí. Východ je veľmi pekný a oplatí sa urobiť si víkendový výlet z iných miest na Slovensku, hoci aj z Bratislavy.“

Viac o pripravovanom programe PRIDE Košice 2022 nájdete TU