Oddýchnite si pred telkou: Aké boli najlepšie queer seriály roka?

Autor: David Benedek / FOTO: Facebook

Text sme prvý raz publikovali v čísle Zima 2022.

Čo sa oplatí pozerať počas lenivých zimných večerov? Rok 2022 bol rekordným pre množstvo queer seriálov, ktoré sa objavili. Vybrali sme to najlepšie z posledného obdobia a je to skutočne bohatý zoznam.

A League of Their Own (1. séria, Prime Video)

Seriál inšpirovaný rovnomenným filmom z roku 1992 sleduje cestu amerických profesionálnych hráčok bejzbalovej ligy z 2. svetovej vojny a ich cestu po rýchlo sa meniacej Amerike. Ide rozhodne o najpríjemnejší queer seriál tohto roka, plný skvelých lesbických postáv.

American Horror Story (11. séria, FX)

Seriál z tvorby Ryana Murphyho síce už nie je to, čo býval, no jedenásta séria bola zaujímavou a tragickou sondou do života gej komunity v 80. rokoch. Ako to už pri AHS býva, nechýbajú vraždy, záhady a psychopati. Všetky hlavné postavy si zahrali gej herci.

Big Boys (1. séria, Channel 4)

Nenápadný britský seriál o hanblivom Jackovi, ktorý spracováva smrť svojho otca. Prišiel ale čas, aby nastúpil na vysokú školu. Tam stretne svojho spolubývajúceho Dannyho, s ktorým vytvorí nepravdepodobné priateľstvo. Seriál bude pokračovať aj druhou sériou.

Dahmer (Miniséria, Netflix)

Príbeh jedného z najznámejších sériových vrahov v Spojených štátoch, z veľkej časti rozprávaný z pohľadu jeho obetí. Je to veľmi kontroverzný seriál, ktorý netreba romantizovať, ale ide o veľmi strhujúce pozeranie, ktoré dejovo zájde ďalej ako len do príbehu tragických vrážd.

Dead to Me (3. séria, Netflix)

Na tretiu a poslednú sériu sme síce čakali dva roky, ale stálo to za to. Rozlúčenie s obľúbenými hrdinkami (hrajú ikony Christina Applegate a Linda Cardellini) bolo tragické, dojímavé a zároveň uspokojujúce.

Elite (5. a 6. séria, Netflix)

Tento rok sme sa dočkali rovno dvoch sérií španielskeho tínedžerského seriálu Elite. Prináša nové postavy, kriminálne aj romantické zápletky a pestré osudy viacerých queer protagonistov. Ako sú už fanúšikovia a fanúšičky seriálu zvyknutí a zvyknuté, nejde o najlepší seriál na svete, no rozhodne ide o dobrú zábavu.

Euphoria (2. séria, HBO Max)

Na začiatku roka sa nedalo nikam schovať pred Euphoria mániou, ktorá ovládla celý svet. Zatiaľ čo sa prvá séria sústreďovala na konkrétne vyrozprávanie príbehov jednotlivých postáv, druhá séria sa sústredila skôr na obrazovú výpoveď bez množstva deja. Euphoria mánia ale nekončí a tretia séria príde v roku 2024.

First Kill (1. séria, Netflix)

Zamilovať sa je pre dospievajúce Juliette a Calliope zložité. Jedna je upírka, druhá zase lovkyňa upírov. Obe sú pripravené na svoje prvé zabitie. First Kill si hneď po premiére našlo obrovskú fanúšikovskú základňu, preto bolo veľmi šokujúce, keď Netflix seriál zrušil po prvej sérii.

Girls5eva (2. séria, Peacock)

Po úspechu prvej série sa štyri hlavné hrdinky tohto komediálneho seriálu vracajú, aby nahrali svoj nový album. Piesne a dejové línie nie sú také zaujímavé či zábavné ako v prvej sérii, no napriek tomu išlo o veľmi príjemné oddychové pozeranie. Seriál bol obnovený na tretiu sériu.

Grace and Frankie (7. séria, Netflix)

Ikonické herečky Jane Fonda a Lily Tomlin sa konečne vrátili, aby dopovedali príbeh Grace a Frankie v poslednej sérii obľúbeného seriálu. Osobne si myslím, že išlo o uspokojujúce zakončenie ich cesty a cameo od Dolly Parton ma veľmi potešilo!

Hacks (2. séria, HBO Max)

Neveril som, že je to možné, ale druhá séria Hacks je ešte lepšia a vtipnejšia ako tá prvá. Herečky Jean Smart a Hannah Einbinder zostávajú spolu aj počas druhej série, ktorá nachádza nové spôsoby, ako prehĺbiť milé priateľstvo ústrednej dvojice. Seriál bol obnovený na tretiu sériu.

Heartbreak High (1. séria, Netflix)

Amerie a jej priatelia prechádzajú láskou, sexom a zlomeným srdcom na Hartley High. Ide o súčasnú adaptáciu rovnomenného seriálu z roku 1994. Ide o takú austrálsku verziu seriálu Sex Education a obsahuje viacero skvelých queer postáv.

Heartstopper (1. séria, Netflix)

Dlho očakávaná adaptácia komiksov od Alice Oseman nesklamala a získala si srdcia miliónov mladých queer divákov. Príbeh Charlieho, Nicka a ich blízkych priateľov zaujal až natoľko, že bol seriál obnovený hneď na druhú aj tretiu sériu.

High School (1. séria, Freevee)

High School je príbehom o hľadaní vlastnej identity. Táto cesta je ale komplikovanejšia, keď máte dvojča, ktorého vlastný boj a sebaobjavovanie presne napodobňuje ten váš. Seriál je inšpirovaný kanadským hudobným duom Tegan and Sara a ich životom počas strednej školy.

Chucky (2. séria, Syfy)

Druhá séria hororového seriálu nesklamala a bola ešte surovejšia a krvavejšia ako tá prvá. Odvoláva sa na všetky filmy z pôvodnej filmovej série Detská hra, takže ak ich nemáte napozerané, je možné, že budete trochu stratení a stratené. Je ale dobré vedieť, že aj v tomto hororovom svete existujú queer postavy.

Interview with the Vampire (1. séria, AMC+)

Príbeh bohatého černocha Louisa v New Orleanse 10. rokov 20. storočia, ktorý sa spriatelí s charizmatickým Lestatom. Ten z neho spraví upíra. Seriálová verzia románu Anne Rice dokázala všetko, čo pôvodná filmová verzia nie. Predstavila upírske postavy vo svojej queer podobe.

Legendary (3. séria)

Tanečná ballroomová súťaž Legendary nesklamala ani v tretej sérii. Podľa môjho názoru ide zatiaľ o najlepšiu sériu a takisto ma potešilo dosadenie Keke Palmer do porotcovského kresla.

Loot (1. séria, Apple TV+)

Po rozvode s manželom musí Molly Novak prísť na to, čo urobí so svojím rozvodovým vyrovnaním vo výške 87 miliárd dolárov. Rozhodne sa znovu nadviazať kontakt so svojou charitatívnou nadáciou a opäť sa spojiť so skutočným svetom. Seriál síce nemá výrazné queer dejové linky, ale jednu z hlavných úloh si zahrala ikona komunity Michaela Jaé Rodriguez.

Never Have I Ever (3. séria, Netflix)

Tento okúzľujúci seriál z dielne Mindy Kaling o dospievaní nikdy nesklamal svojich fanúšikov a tretia séria úprimne a šarmantne pokračuje v približovaní úzkostí z tínedžerských romantických vzťahov. Seriál bol obnovený na štvrtú a poslednú sériu.

Our Flag Means Death (1. séria, HBO Max)

Seriál rozpráva príbeh Steda Bonneta, rozmaznaného aristokrata, ktorý sa na začiatku 18. storočia vzdá svojho privilégia a rozhodne sa stať pirátom. Myslím si, že nikto nečakal, že sa z komediálneho seriálu o pirátoch stane okamžitá queer klasika, ale stalo sa tak! Seriál bol obnovený na druhú sériu.

RuPaul’s Drag Race (14. séria, VH1)

Ani tento rok sme neboli čo i len jediný týždeň bez novej časti Drag Race. Zo všetkých medzinárodných a All Stars sérií vyberám štrnástu sériu amerického vydania. Išlo síce o dlhú, šestnásťtýždňovú sériu, no nejako našla svoj šarm a humor, ktoré sme tu už dlhšie nemali.

Queer as Folk (1. séria, Peacock)

Na reboot originálneho seriálu z roku 2000 sme si museli dlhšie počkať a sám neviem povedať, či čakanie stálo za to. Dejové linky a postavy boli veľmi zaujímavé a aktuálne, no spôsob rozprávania príbehu bol chaotický. Možno aj to boli dôvody, prečo bol seriál po prvej sérii zrušený.

Queer for Fear: The History of Queer Horror (Miniséria, Shudder)

Ak milujete dokumenty o queer histórii tak veľmi ako ja, Queer for Fear je určite pre vás! Tento dokumentárny seriál skúma históriu LGBTI+ komunity v žánroch horor a triler a prehodnocuje žánrové príbehy queer optikou.

TBH (1. séria, Česká televize)

Internetový seriál od Českej televízie priniesol aktuálne témy aj mladým divákom u našich susedov. Jednou z hlavných dejových liniek je aj príbeh o coming oute mladého študenta, ktorý sa zamiluje do svojho spolužiaka. Seriál sa tiež premietal na tohtoročnom Filmovom festivale inakosti.

The Book of Queer (Miniséria, Discovery+)

Ide o ďalší dokumentárny seriál o queer histórii, ktorý sleduje viacero priekopníckych LGBTI+ jednotlivcov v histórii ľudstva. Robí to veľmi zábavným spôsobom a vtipnými hranými scénami, ktoré vás pobavia aj poučia.

The Lake (1. séria, Prime Video)

Rozpráva príbeh z kanadskej chatovej oblasti prostredníctvom nedávno rozvedeného geja Justina. Ten sa snaží obnoviť vzťahy s dcérou Billie, ktorú v minulosti dal na adopciu. The Lake je nečakanou vychádzajúcou hviezdou komediálnych queer seriálov a bol obnovený aj na druhú sériu.

The Sex Lives of College Girls (2. séria, HBO Max)

Druhá séria môjho obľúbeného seriálu od HBO Max nesklamala a prináša viac romantických a sexuálnych príbehov ako v prvej sérii. Lesbická postava Leighton spravila konečne coming out, takže dostáva viac priestoru a dostáva sa do rôznych bláznivých situácií.

The White Lotus (2. séria, HBO)

Už od minulého roka sa The White Lotus stal okamžitým miláčikom kritikov aj fanúšikov po celom svete. Druhá séria prináša novú lokáciu, nové postavy (okrem postavy Tanye, ktorú hrá ikona Jennifer Coolidge) a ešte viac dramatických a vtipných situácií. Seriál bol obnovený na tretiu sériu.

Trixie Motel (1. séria, Discovery+)

Moja najobľúbenejšia drag queen Trixie Mattel prišla s novým televíznym projektom. Tentokrát spoločne so svojím partnerom kúpila a rekonštruovala starý motel s rôznymi skvelými hosťami. Výsledný produkt je pre fanúšikov dragu a rekonštrukcií veľmi zábavným pozeraním.

Young Royals (2. séria, Netflix)

Druhá séria švédskeho tínedžerského seriálu mi pripadala trochu slabšia ako tá prvá, no napriek tomu bolo veľmi príjemné znovu vidieť známe postavy, do ktorých sme sa v minulosti všetci zamilovali. Pevne dúfam, že sa dočkáme aj tretej série.

What We Do in the Shadows (4. séria, FX)

Vždy sme všetci tušili, že vo svojej podstate je tento seriál veľmi queer. Túto sériu sme sa konečne dočkali aj otvorene gej dejovej linky, ktorá bola veľmi srdečná a zábavná. What We Do in the Shadows je jeden z najlepších súčasných seriálov, preto som rád, že bol obnovený na piatu a aj šiestu sériu.

Ďalšie skvelé seriály z roku 2022:

AIDS: The Unheard Tapes (Miniséria, BBC), And Just Like That… (1. séria, HBO Max), Big Mouth (6. séria, Netflix), Bust Down (1. séria, Peacock), Call Me Mother (2. séria, OUTtv), Conversations with Friends (Miniséria, Hulu), Dead End: Paranormal Park (1. séria, Netflix), Derry Girls (3. séria, Channel 4), Four Lives (Miniséria, BBC), Getting Curious with Jonathan Van Ness (1. séria, Netflix), Gossip Girl (2. séria, HBO Max), Harley Quinn (3. séria, HBO Max), High School Musical: The Musical: The Series (3. séria, Disney+), How I Met Your Father (1. séria, Hulu), House of the Dragon (1. séria, HBO Max), Joe vs. Carole (Miniséria, Peacock), Killing Eve (4. séria, BBC), Love, Victor (3. séria, Hulu),Only Murders in the Building (2. séria, Hulu), Paper Girls (1. séria, Prime Video), Pretty Little Liars: Original Sin (1. séria, HBO Max), Prisma (1. séria, Prime Video), Ramy (3. séria, Hulu),Reservation Dogs (2. séria, FX), Sort Of (2. séria, CBC), Queen (Miniséria, Netflix), The Andy Warhol Diaries (Miniséria, Netflix), The Bastard Son & The Devil Himself (1. séria, Netflix), The Confessions of Frannie Langton (1. séria, ITVX), The Flight Attendant (2. séria, HBO Max), The Ignorant Angels (1. séria, Disney+), The Sandman (1. séria, Netflix), The Umbrella Academy (3. séria, Netflix), This Is Going to Hurt (1. séria, BBC), Uncoupled (1. séria, Netflix), We’re Here (3. séria, HBO Max).