Nová generácia Gossip Girl je takmer celá queer

Autorka textu: Dominika Chrastová / Foto: IMDB

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2021

Začiatkom júla dorazil na HBO Max reboot seriálu Gossip Girl, ktorý vznikol podľa knižnej predlohy autorky Cecily von Ziegesar. Latka bola nastavená vysoko a otázka, samozrejme, znela, či ju nové spracovanie dokáže aspoň udržať.

Doteraz sme mohli vidieť šesť epizód, pričom ďalšie sa začnú vysielať v novembri. Zatiaľ sme sa s postavami teda viac-menej len zoznámili a spoznali sme základný rozdiel medzi pôvodnou generáciou a touto. Kým ikonická partia Blair, Serena, Chuck, Dan a Nate čelili anonymnej klebetnici Gossip Girl (k odhaleniu jej identity na konci sa nevyjadrujeme, keďže nedávalo veľmi zmysel), nováčikov ohovárajú učitelia a učiteľky.

Nejde pritom o žiadny dramatický spoiler, tento fakt je známy už z prvej epizódy a následných trailerov. Skupina z radov učiteľského personálu sa inšpiruje minulosťou školy a vytvorí na Instagrame účet Gossip Girl 2.0, aby si k nim študentstvo toľko nedovoľovalo. Študenti a študentky zatiaľ nevedia, kto je ich protivníkom, no taktika funguje, keďže si začínajú uvedomovať svoje správanie.

Zmena je to zaujímavá, no prevedenie miestami pohoršujúce. Postavy majú údajne od štrnásť do šestnásť rokov. Napriek tomu je v seriáli scéna, v ktorej učiteľ odfotografuje, ako sa za oknom Zoya a Obie vyzliekajú z mokrých vecí, a následne fotku pridá na Instagram.

Inakosť je nový normál

Fanúšikovia od začiatku porovnávajú nové postavy s pôvodnými. Obie na niektorých povahovo pôsobí ako Dan, no v tejto verzii ide o najbohatšieho člena partie. Audrey sa štýlom obliekania, čítaním aj reakciami podobá na Blair a Julien by mohla byť ako Serena. Podmieňovací spôsob je tu na mieste, pretože nová generácia je oveľa otvorenejšia experimentom, aktivizmu – a každá a každý chce byť svojím spôsobom influencer.

Spomínaná Audrey dlhodobo randí s Akenom, no obaja pokukujú po pansexuálovi Maxovi. Áno, napätie napokon vyvrcholí do trojky a v ďalších epizódach zrejme môžeme očakávať polyamorický vzťah. Maxa navyše vychovávajú dvaja otcovia, pričom jeden je pravdepodobne rodovo nebinárny (genderqueer). Už len z tohto opisu by niektorým slovenským divákom a diváčkam vybuchla hlava, no v tomto spracovaní Gossip Girl je každá inakosť bežná.

Julien na začiatku randí s Obiem, ale to sa zmení s príchodom Zoye a vznikne zvláštna dejová linka. Spomenuté dievčatá sú totiž nevlastné sestry, ktoré sa v jednej epizóde dokážu pohádať, v ďalšej uzmieriť a v nasledujúcej si závidieť, pretože Obiemu sa páčia na striedačku. Pre americké seriály to môže byť typické, no tempo, akým sa v tejto trojici menia vzťahy, pôsobí uponáhľane a nerealisticky.

Na druhej strane treba oceniť vyspelosť dialógov. Postavy si vo väčšine prípadov dokážu problémy medzi sebou účinne vydiskutovať a ich priamočiarosť a odvážna konfrontácia nás môžu inšpirovať v našich vlastných vzťahoch. Treba ale tiež podotknúť, že herecké obsadenie nepôsobí dôveryhodne, keď šestnásťročné postavy stvárňujú v niektorých prípadoch takmer tridsaťroční herci a herečky.

Inkluzívne osvieženie

Nová Gossip Girl si oproti tej starej dala výrazne záležať na inkluzívnosti. Na prvý pohľad je viditeľný rôzny etnický background postáv. Pozoruhodné je tiež to, že postava hlavnej influencerky Julien takmer nemá vlasy, čo bolo pri blonďavej Serene nepredstaviteľné. Jordan Alexander, ktorá ju stvárňuje, je v realite navyše otvorene queer a chodí s modelkou Shane Homan.

Pozornosť púta aj vedľajšia postava Luna La. Hrá ju transrodová herečka Zión Moreno s mexicko-americkými koreňmi, pre ktorú ide o jednu z jej prvých prelomových rolí. Nezvyčajné je tiež vidieť na obrazovkách vzťah černošky a aziatky, čoho by sme sa podľa traileru mali dočkať hneď v novembrovej epizóde.

Reboot občas spomína postavy z predošlej generácie a vpísal ich do deja, obzvlášť do osudu syna nie veľmi obľúbenej Georginy Sparks. V seriáli sa takisto už odohrala scéna s masovými protestmi a zaznela aj poznámka o pandémii. Celkovo je teda nové spracovanie veľmi aktuálne, svieže a napovedá, akým smerom by sa mohli uberať ďalšie americké produkcie. Škoda len tých nedopracovaných detailov a uponáhľaných študentských vzťahov.