Nezabúdajme, že aj Elio bol bi. Bisexuálna orientácia týchto literárnych postáv naozaj nie je len fázou

Autorka textu: Kristína Gyuríková / Fotografie: Amazon

Text sme prvý raz publikovali v čísle Zima 2021

Ak náhodou hľadáte beletriu, v ktorej vystupujú bisexuálne postavy, stojíte pred veľmi ťažkou úlohou. Bisexualitu ešte stále mnohí ľudia (žiaľbohu to platí aj pre queer komunitu) nepovažujú za reálnu sexuálnu orientáciu, ale len za prechodný stav alebo neochotu priznať (si) svoju skutočnú orientáciu. To niekedy vidno aj v literatúre – keď „bisexuálne“ postavy skončia vo vzťahu s rovnakým pohlavím, je to vnímané ako priznanie ich skutočnej identity gejov či lesieb; keď zase skončia s opačným pohlavím, „išlo len o fázu“. Ani pri queer knihách, ktorých hlavné postavy sú skutočne bisexuálne, to len podľa popisu na obálke nemáte ako zistiť. Prinášame vám preto niekoľko tipov na knihy, v ktorých bisexualita hlavných postáv naozaj nie je len fázou.

V. E. Schwab: Neviditeľný život Addie LaRueovej

Píše sa rok 1714. Addie je mladá žena, ktorá žije na francúzskom vidieku, a ako od každej dievčiny v jej veku, aj od nej sa očakáva, že sa stane manželkou a matkou, ktorá sa bude vzorne starať o rodinu. Addie však túži po slobode, preto uzavrie faustovskú dohodu s temným božstvom. Vtedy ešte netuší, že svoju slobodu vymenila za to, že na ňu zabudne každý, koho stretla. O tristo rokov neskôr Addie žije zo dňa na deň. Stala sa milenkou a múzou mnohých umelcov, a aj keď si pamätá každú minútu svojho života, na ňu si nespomína nikto. To sa zmení, keď stretne Henryho, mladého chalana, ktorý si ju ako prvý zapamätá.

Addie LaRue nie je typ knihy, ktorú prečítate za deň, práve naopak. Ide o poeticky napísaný príbeh o slobode, osamelosti, láske a strate. Obe hlavné postavy, Addie aj Henry, sú bisexuálne a netaja sa tým. Addin príbeh začína láskou k žene a počas svojich dlhých tristo rokov má hlavná hrdinka vzťahy so ženami aj s mužmi. Henryho bývalého priateľa zase čitatelia stretnú niekoľkokrát, keďže sa s ním Henry stále kamaráti.

Taylor Jenkins Reid: Sedem manželov Evelyn Hugovej

Starnúca herečka Evelyn Hugo už roky žije v ústraní. Keď sa však rozhodne prezradiť pravdu o svojom škandalóznom živote, ktorého boli v časoch jej najväčšej slávy plné bulvárne noviny, je ochotná svoj príbeh vyrozprávať len reportérke Monique Grantovej a nikomu inému. Evelyn reportérke porozpráva, ako sa z nej stala hviezda strieborného plátna, ako aj príbehy svojich vzťahov – siedmich manželstiev a jednej zakázanej lásky k žene.

Evelyn je totiž bisexuálka. Keď ju Monique po tom, ako si o príbehu vypočuje, zaškatuľkuje ako lesbu, Evelyn sa hneď voči jej predpokladu ohradí a reportérka si svoju chybu uvedomí. Monique ale, žiaľbohu, nie je jedinou, kto spochybňuje jej orientáciu. Evelyn sa musela neustále obhajovať aj pred ženou, ktorú milovala a ktorá mala ako lesba problém prijať jej bisexualitu.

Sophie Gonzales: Perfect on Paper

V knižke Perfect on Paper sa stretávame so stredoškoláčkou Darcy, ktorá svojim spolužiakom anonyme radí so vzťahovými problémami. Stačí, ak nechajú v skrinke číslo 89 list, kde rozpíšu svoj problém a nechajú svoju mailovú adresu, a Darcy im odpovie. Keď nový študent Brougham odhalí Darcinu tajnú identitu, sľúbi jej, že to nikomu neprezradí, ak mu Darcy pomôže získať späť bývalú priateľku. A Darcy naozaj nechce, aby sa niekto dozvedel, kto je za skrinkou 89, obzvlášť nie jej najlepšia kamarátka Brooke, do ktorej je tajne zaľúbená. Mohla by sa totiž dozvedieť veci, po odhalení ktorých by s Darcy už nikdy neprehovorila…

Kniha vyšla tento rok a zatiaľ nie je preložená do slovenčiny ani češtiny. Spisovateľka Sophie Gonzales, ktorá je sama bisexuálna, napísala príbeh ako odpoveď na negatívne reakcie na svoju knihu, v ktorej hlavná bisexuálna postava skončila vo vzťahu s človekom opačného pohlavia. Práve preto v Perfect on Paper rieši aj tému bifóbie a tzv. bi-erasure – zneviditeľňovania bisexuálnych ľudí.

Adam Silvera: Na konci naozaj obaja umrú

Dej knihy od populárneho autora queer literatúry pre mládež sa odohráva v alternatívnom vesmíre, kde ľudia vedia predpovedať smrť. Keď sa Mateo a Rufus dozvedia, že zomrú, ani jeden z nich nechce svoj posledný deň stráviť sám. Našťastie však (podobne ako v reálnom svete) na všetko existuje appka. Vďaka tomu sa plachý gej Mateo a bisexuálny rebel Rufus stretnú a prežijú svoj posledný deň spolu. Ako už určite tušíte, zaľúbia sa do seba. Aj keď dopredu viete, že na konci naozaj obaja zomrú, do poslednej chvíle budete dúfať v happyend a koniec vám zlomí srdce.

Becky Albertalli: Leah mimo rytmu

Ak sa vám páčila populárna young adult kniha Ja, Simon … proti pravidlám Homo Sapiens, môžete očakávať, že Leah mimo rytmu je tiež niečo pre vás. Možno si ešte spomínate na Simonovu najlepšiu kamarátku Leah – cynickú bubeníčku, ktorá je vždy nad vecou. Leah je dcérou slobodnej matky, s ktorou má blízky vzťah a ktorá je zároveň jedinou, kto vie, že Leah je bisexuálka. Zatiaľ sa to neodvážila povedať nikomu inému, ani Simonovi, ktorý má coming-out už za sebou. Simonova partia je v maturitnom ročníku a ich vzťahy začínajú byť napäté. Leah si navyše začne uvedomovať, že k jednej zo svojich blízkych kamarátok asi cíti niečo viac…

Tess Sharpe: The Girls I’ve Been

Aj keď sú hlavými postavami tejto knihy tínedžeri, na rozdiel od Leah mimo rytmu ani náhodou nejde o typickú YA literatúru. Hlavná hrdinka knihy, Nora, žije ako bežné 17-ročné dievča, posledných päť rokov býva v malom mestečku so svojou sestrou. Nedávno nadviazala nový vzťah s Iris, so svojím bývalým priateľom Wesom sú však stále dobrí kamaráti. Keď sa všetci traja ocitnú uprostred rukojemníckej drámy, Nora bude musieť využiť všetko, čo sa naučila pri svojej mame, známej podvodníčke, ktorej Nora roky pomáhala klamať a okrádať dôverčivých mužov.

Blízke kamarátske a romantické vzťahy Nory, Wesa a Iris sú rovnako dôležité ako samotný Norin príbeh. Všetci si totiž prešli nejakou formou fyzického či psychického násilia a navzájom si pomáhajú zahojiť rany na duši. Aj keď chodí s jeho kamarátkou, na svoj vzťah s Wesom spomína Nora vždy v dobrom. Prízvukuje, že dôvodom ich rozchodu nebola Norina orientácia, v ktorej mala už dávno jasno, ale narušenie vzájomnej dôvery.

Ariel Levy: Proti všetkým pravidlám

Americká novinárka Ariel Levy v autobiografickom románe úprimne rozpráva o svojom živote. Podarilo sa jej vybudovať si život, po akom vždy túžila – bola úspešná, finančne zabezpečená, šťastne vydatá a tehotná. Náhle však o všetko prišla. Ariel v knihe hovorí o svojej túžbe po materstve, sexualite či o tom, ako sa vyrovnávala so stratou, a nevyhýba sa ani ďalším ťažkým témam, ako sú závislosť či žiaľ zo straty dlhoročného vzťahu.

André Aciman: Daj mi tvoje meno

Áno, aj Elio, hlavná postava knihy Daj mi tvoje meno, je bisexuál. Ak ste videli len film, možno si myslíte, že bol gej – centrom knihy aj filmu je totiž vzťah medzi tínedžerom Eliom a dvadsiatnikom Oliverom. Elio však už na začiatku knihy opisuje, ako ho priťahujú muži aj ženy, čo počas príbehu zopakuje viackrát. Aj preto by sme nemali zabúdať na Eliov vzťah s Marziou, kamarátkou z detstva, s ktorou počas knihy randí v rovnakom čase ako s Oliverom. Nebolo by správne vnímať Daj mi tvoje meno ako čistú gejskú romancu a zaradiť Elia medzi tých, ktorí sa len báli priznať svoju skutočnú identitu.