Na nezrovnalosti v biografii Amonit zabudnete vďaka prsiam Kate Winslet

Autorka textu: Dominika Chrastová / Foto: Amazin Prime

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jar 2021

Keby raz nakrúcali film o vás, koho by ste chceli vidieť v hlavnej úlohe? Meno Mary Anning doposiaľ nebolo v nevedeckých kruhoch veľmi známe, no to sa po premiére snímky Amonit (Ammonite) postupne mení. Roly paleontologičky sa zhostila oscarová herečka Kate Winslet a po jej boku sa predstavila Saoirse Ronan známa z filmov ako Lady Bird či Malé ženy.

Najnovší počin režiséra Francisa Leeho, ktorý má na konte aj gejskú snímku Na konci sveta (God’s Own Country), nás prenesie na južné pobrežie Anglicka. Pred dvesto rokmi tam skutočne žila zberateľka fosílií Mary Anning. Dokonca jej objav skameneliny vyhynutého plaza môžeme dodnes nájsť v Britskom múzeu.

Film sa začína zobrazením každodennosti hlavnej hrdinky. Na pobreží Lamanšského prielivu hľadá nové fosílie, ktorých je vždy najviac po zosuve pôdy v zimných mesiacoch. Potom ich čistí a predáva turistom v skromnom obchode. Zárobok však nemá veľký, v noci sa trasie od zimy. Riešenie jej finančných problémov prinesie nečakaná návšteva Rodericka Murchisona. Geológ je ochotný zaplatiť Mary nemalú sumu, ak ho priučí svojmu remeslu.

Láska či materinský inštinkt?

Jeho manželka Charlotte je už na prvý pohľad krehká žena. Čierny odev páru naznačuje ich smútok. Z ďalších scén sa divák dovtípi, že pravdepodobne prišli o dieťa. Ich vzťah je na pokraji rozpadu, no kedysi boli šťastní. „Chcem späť svoju veselú a vtipnú manželku,“ trpko poznamená Roderick. „Nechcem byť sama,“ odvetí Charlotte. Práve táto výmena naznačuje, že si už navzájom nevedia pomôcť. Geológ odíde na mesačnú vedeckú výpravu a svoju partnerku dá za nemalý príplatok na starosť práve Mary.

Tá však nevpustí do svojho sveta len tak hocikoho. Naplno je oddaná svojej práci, hoci nemá veľké šance presadiť sa vo vedeckej sfére. Ako žena nemôže ani voliť či študovať na univerzite. Členovia geologického spolku v Londýne občas zmienia jej objavy, no medzi seba by ju nikdy neprijali. Prítomnosť Charlotte ju spočiatku irituje, no keď jej zverenkyňa ochorie, stará sa o ňu vo dne aj v noci. Možno to znie romanticky. Dvadsaťročný rozdiel medzi herečkami však spôsobuje, že spočiatku za tým vidíme skôr materinský inštinkt.

Nielen vek, ale aj vzťah postáv je v istom rozpore so známou realitou. Dielo Francisa Leeho sa vydáva za biografický film, no neexistuje žiadny dôkaz, že by Mary a Charlotte boli v skutočnosti niečo viac ako heterosexuálne kamarátky. Vzdialená rodina britskej paleontologičky na to upozornila ešte pred premiérou. Režisér zareagoval na Twitteri argumentom, že o sexualite fascinujúcej paleontologičky neexistuje žiadna zmienka, a preto nevidel nič zlé na tom, aby v jeho spracovaní inklinovala k ženám. Pri hereckom obsadení však nemusel staviť práve na tieto hviezdy, keďže Charlotte mala byť o jedenásť rokov staršia ako Mary.

Ľudia sú ako amonity

Tieto nezrovnalosti vám možno zídu z mysle pri pohľade na prsia Kate Winslet, ktorá bude tentoraz plávať v mrznúcej vode s niekým iným ako Leonardom DiCapriom. Ani prítomnosť oscarovej herečky však nedokáže obohatiť niektoré nudné scény. Preto skôr odporúčame snímky Portrét ženy v plameňoch a Favoritka, s ktorými má Amonit spoločné historické zasadenie príbehu, scény na pobreží aj metaforu s figúrkami.

Záver filmu sa odohráva v Londýne, kam Mary vycestuje po smrti matky. Charlotte tam naplánovala pre svoju milenku celú budúcnosť. No zatiaľ čo ona sa už nechce vrátiť k predošlému životu s Roderickom, Mary zas nie je pripravená na zmenu. Zvykla si na svoju rutinu a slobodu. V obave, že by skončila uväznená ako jej najvzácnejšia fosília, od Charlotte ujde, no potom sa znova stretnú v Britskom múzeu.

Otvorený koniec necháva priestor fantázii. A hoci niektoré scény pripomínajú svojou statikou práve skameneliny, za názvom filmu môžeme nájsť aj hlbší význam. Aby ste uvideli komplexné štruktúry amonitu, musíte sa najskôr predrať cez tvrdý povrch a očistiť ho od nánosov minulosti. Až potom objavíte jeho krásu tak, ako ju našla Charlotte v Mary.