Monika Prikkelová: Čakám, že sa scéna ešte viac rozrastie

Autor: Marek Hudec / FOTO: Andrey Istok

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jar 2024.

Je matkou prvého československého vogue zoskupenia House of Velvet. Monika Prikkelová vraví, že než ho založila, nebola si istá, či sa tento štýl niekedy naučí. 

Dnes ju považujeme za matku vogue na Slovensku, organizuje populárne bály, na ktoré prichádzajú hviezdy z celého sveta, a roky tento štýl aj vyučuje. Prvý raz sa o ňom však Monika Prikkelová dozvedela už veľmi dávno, na lekcii Michala Černého. Ten síce žije v Prahe, ale viackrát bol v New Yorku, kde sa stal súčasťou známeho kolektívu House of Ninja. Keď Monika tancovala podobný tanečný štýl waacking, vypočula si, že by sa lepšie hodila na vogue. 

Začala pátrať, čo je jeho podstatou, napozerala si videá a zistila, že za ohromujúcimi vystúpeniami mnohých popových hviezd s dosiaľ nevidenými pohybmi stáli často choreografi gejovia a ich inšpiráciou boli dva druhy tancov. Jeden bol waacking z Los Angeles a druhý vogue z New Yorku. Monike trvalo, než si osvojila základy, dokonca si zúfala, že sa vogue nikdy poriadne nenaučí. S ďalšou vedúcou osobnosťou kolektívu House of Velvet (názvom odkazuje na Nežnú revolúciu – po anglicky The Velvet Revolution), ktorý spája českých a slovenských tanečníkov a tanečníčky, s Viktorom Bukovým, sa zoznámili dávno. „Je to jedna z mojich obľúbených historiek, nazývam to dve sekundy šťastia a potom znovu návrat do reality.“

Do Európy sa vogue dostal niekedy okolo roku 2009 a v tom čase Monika pátrala po nejakých podujatiach, kde by si jeho základy lepšie osvojila. Dlho sa žiadne v okolí ani nekonalo, no potom v roku 2012 zistila, že hviezda žánru Javier Ninja, ktorý vystupoval napríklad s Madonnou na Super Bowl, príde vyučovať na český Street Dance Kemp. Hneď sa prihlásila a pamätá si, ako kráčala lesom z prvej lekcie a dovtedy neznámy Viktor bol tiež na ceste. Oslovila ho: „Ty si Slovák!“ – a on jej odpovedal: „Áno, ale žijem v Česku.“

Fotografiu zachytil Andrey Istok

Šli sme všade, kde sa dalo

Monika sa síce tešila, že sa vzdeláva a zaznamenáva pokroky, no nemala radosť s kým zdieľať. Myslí si, že radosť sa vždy násobí s počtom ľudí. A hoci ju sklamalo, že ich s Viktorom bude deliť istá diaľka, spolupracujú a kamarátia sa dodnes. V prvých rokoch cestovali na bály po celej Európe, kde sa postupne skladala európska scéna. Podujatia zakaždým navštívil niekto z Ameriky, kto nováčikov naučil nové kategórie a ich zmysel. „Šli sme všade, kde sa dalo. Viktor mi povedal: Vyber, kam pôjdeme, kúp letenky a ja ti pošlem peniaze!“ Na báloch v zahraničí ich všetci poznali ich, vítali ich: „Slovakia in da house!“ Už v roku 2014 sa dostali do medzinárodného housu s názvom House of Milan, z ktorého sa neskôr odpojili do House of Yamamoto a dnes sú v Haus of Tisci. Mali úspech na medzinárodnej pôde, no stále snívali o tom, že štýl spopularizujú aj v strednej Európe. 

Hoci prvý slovenský bál zorganizovali v roku 2016, trvalo ešte pár rokov, kým sa im začali na kurzy prihlasovať neznáme tváre a ľudia z LGBTI+ komunity. Bolo to zhruba v tom období, keď sa začal vysielať seriál Pose, ktorý Slováci a Slovenky mohli sledovať na Netflixe, a práve vtedy sa mnohí a mnohé o vogue prvý raz dozvedeli. 

V zahraničí sa scéna rozdeľuje na hlavnú, takzvanú major, a kiki. „Tá druhá je mladá scéna, vznikla z potreby vytvoriť alternatívu k hlavnej. Vogue sa často v Amerike konal v nočných kluboch a podnikoch, kam nepustili mládež do 21 rokov. A keďže sa vogue chceli naučiť aj ľudia, čo mali len 13, 14 rokov, vytvorili si vlastnú, kiki scénu, ktorá často prebiehala v telocvičniach. Let’s have a kiki znamená poďme sa zabaviť,“ vysvetľuje Monika. 

Fotografiu zachytil Andrey Istok

Je ťažké sledovať, keď niekto odíde

Slovensko má zatiaľ kiki scénu, keďže vyššia funguje na úplne iných a viac formalizovaných pravidlách, a podľa Moniky sa okolo nej viaže aj viac politiky a biznisu. Kiki scéna je však veľmi podobná, má podobné súťažné kategórie a nie je natoľko prísna, ako hlavná. 

Pre Moniku je najťažšie sledovať, ako sa vogue rozširuje v iných krajinách. Oproti Slovensku rastie oveľa rýchlejšie, inde vzniká viac houseov a zväčšuje sa aj skupina, ktorá sa žánru venuje. Monika pôvodne učila kategóriu vogue femme, dnes jej žiačka Marta učí old way, a raz za čas sa venujú aj ostatným, aj netanečným kategóriám. Začiatočníkov aj pokročilých má na lekciách približne desať, postupne rastú. Monika si v januári prvý raz vzala mesiac dovolenku, a hoci sa obávala, na lekciách ju dobre zastúpili jej „deti“, Marta a Zane. 

Samozrejme, nie všetci na lekciách zostali. „Pre trénera je vždy ťažké sledovať, keď niekoho trénuje 3-4 roky a ten potom odíde. Na druhej strane je úžasné sledovať, ako sú mnohí moji študenti a študentky samostatní, samostatné, prihlasujú sa na bály a cestujú po Európe.“

House of Velvet sa snaží stretávať aspoň raz ročne, no s viacerými svojimi „deťmi“ je Monika v každodennom kontakte. Ďalšie pôsobia v rôznych mestách v okolí. 

Monika je v súčasnosti spokojná. „Teší ma, keď má niektoré z mojich detí úspech, a budem rada stále organizovať bály na Slovensku, no určite by ma potešilo, aj keby vznikol ešte nejaký iný house alebo nejaký nový nadšenec, ktorý by si zorganizoval niečo ďalšie a scéna by tak mohla ďalej rásť.“