Miss Angelika: Vznikla som, podobne ako veľa dobrých nápadov, na pive

Autor: Matej Uhlár / FOTO: Archív Miss Angelika

Text sme prvý raz publikovali v čísle Leto 2024.

Miss Angelika je československá travesty hviezda, ktorá baví svoje publikum už takmer 25 rokov, a zároveň je to alterego Martina Fritscha. Jej šou môžu diváci vidieť nielen u nás či v Českej republike, ale aj v okolitých krajinách. Miluje svetlá reflektorov, vôňu líčidiel, pozornosť obdivovateľov a potlesk publika. Ale kto je vlastne táto energická dáma?

Spomenul si, že Angelika je aj nástrojom na zarábanie peňazí. Ale v čom bol tvoj prvý popud vytvoriť si tak komplexnú identitu ženy, ktorú dokonca obliekaš do kostýmov, ktoré si navrhneš sám, robíš jej make-up?

Na toto by som odpovedal, že väčšina dobrých nápadov sa zrodí pri pive. Ich nevýhodou je však to, že na druhý deň si ich málokto pamätá. Ja som však človek, ktorý si stojí za slovom a ktorému by bolo blbé nesplniť stávku. A tak nejak sa zrodila Angelika. Ale treba povedať, že aj ostatné okolnosti jej priali. S obľubou zvyknem hovoriť, že vtedy sa podarilo hanblivému Martinovi, čiže mne, byť v správnom čase na správnom mieste.

Takže hviezdna kariéra Angeliky štartovala vďaka stávke?

Presne tak! Vôbec po prvýkrát si Angelika pozornosť publika užila vďaka stávke. Evidentne medzi ňou a divákmi hneď preskočila iskra, a tak mi začali chodiť nové a nové ponuky na vystúpenia. Keďže som si uvedomil, že ma to nesmierne baví, nemal som dôvod nepokračovať.

Hovoríš, že si hanblivý Martin? Pred pár rokmi som ťa videl v relácii Bez servítky a dodnes na ten týždeň spomínam s obrovským úsmevom.

No áno, na to si veľmi dobre spomínam aj ja, a nielen kvôli tomu, že je to často reprízované. Zišli sme sa tam, ako to správne povedať, taká turbulentná partia. Ono by to všetko dopadlo inak, dokonca možno divácky nie až tak atraktívne, ale tvorcovia relácie chceli, aby na piaty deň pri stole Martina vystriedala Angelika. Výbušná energická ženská, ktorá rada baví ľudí naokolo, ale za žiadnu cenu si nenechá brnkať na nervy ani skákať po hlave. Za svoju dlhoročnú kariéru, počas ktorej sa už stretla s rôznymi reakciami a asi so všetkými typmi ľudí, má bohaté skúsenosti, ako uzemniť toho, kto si to zaslúži, a ešte z toho spraviť šou.

Je Angelika tvoja maska, vďaka ktorej môžeš prežiť aj to, čo by si možno v civilnom živote zažiť nemohol?

To sú veľmi zaujímavé otázky, ktoré mi ešte nikto nepoložil, a preto je dosť možné, že som sa nikdy nad tým takto nezamýšľal. Ale keď sa tak teraz počúvam, asi na tom niečo bude. Vlastne práve preto ostala Angelika existovať aj po splnení stávky. Zistil som, že vďaka nej sa dokážem odosobniť od introverta, dokážem zabávať ľudí, robiť radosť – a to ma na tejto práci, na tejto dáme jednoducho baví.

VĽAVO Martin Fritsch © Archív Martina Fritscha, VPRAVO Miss Angelika © Archív Miss Angeliky

Je niečo, čo Angelike závidíš?

Ja viem, ja viem, ja viem, čo mi Martin závidí…

Angelika, vitaj! Čo si teda myslíš, že ti Martin závidí?

Angelika: Že som oveľa viac obletovaná chlapmi ako on! Ale je to preto, že som aj oveľa krajšia…

Martin: … a oveľa hubatejšia! Ale áno, má pravdu, neraz jej závidím tých pekných chlapov, ktorí sa okolo nej po vystúpení motajú a chcú sa s ňou odfotiť.

Viem, že táto dáma je tvárou a podporovateľkou rôznych charitatívnych akcií. Nemrzí ťa preto, že je omnoho viditeľnejšia ako ty sám?

Angelika: No, Martin, teraz „kápni božskou“! A viete, že ešte pred pár rokmi som bola ľuďom oveľa viac na očiach, ako je to dnes? No len sa ho pekne spýtajte, prečo to už tak nie je…

Martin: Hlavný dôvod, prečo si teraz menej na očiach, je v tom, že pred pár rokmi si mala 140 kíl a teraz máš 95! A už neruš náš rozhovor!

Tak ako to teda je?

Angelika je ako moja sestra. Asi sám dobre vieš, že súrodenci vedia byť niekedy poriadne otravní. Mám výhodu, že ju môžem zavrieť do krabice a oddýchnuť si. Treba však povedať, že je to taký môj diablik z krabičky, vďaka ktorému viem aj pomáhať. Bez jej masky by som to, už len z povahy introverta, vôbec nedokázal, nedostal by som sa na miesta, nepoznal by som ľudí… Martin totižto ani nevie hovoriť pred ľuďmi. A predsa s Angelikou má spoločné srdce a vždy nás zahreje, keď sa niečo dobré podarí. Myslím, že sa nemýlim, keď poviem, že to je to najpodstatnejšie. 

Ale stále mi vŕta hlavou, čo presne Angelika myslela tým, že boli časy, keď bola viditeľná viac.

Treba sa na to pozrieť z pohľadu, že ten boom, ktorý bol na Slovensku alebo v Českej republike okolo roku 2000 v súvislosti s travesty šou, už akosi utíchol. Obdobie pandémie tomu, samozrejme, tiež nepomohlo. Ale určite je to aj v moje náture, pretože k svojej „sestre“ sa stále oveľa viac správam ako k nástroju na zarábanie peňazí, čo som spomínal už na začiatku.

Čo to znamená?

Znamená to asi toľko, že Angelika tu bude už len pár rokov, teda kým bude vládať so mnou skákať na pódiu a baviť ľudí, pretože to ma na tom baví najviac. Momentálne si už veľmi vyberám vystúpenia a pracovné príležitosti. Síce ma baví vymýšľať si kostýmy, ktoré potom konzultujem s mojou krajčírkou, takže veľakrát vznikne niečo úplne iné ako na začiatku. Ale tá premena z muža na dokonalú ženu pre mňa nie je až tak úplne podstatná. Preto vždy hovorím, že napasovať na seba make-up zvládnem sám. Teda ak nejde o nejakú promo akciu alebo promo fotky, vtedy, samozrejme, využijem profesionálneho stylistu. Ale ako vravím, pre mňa je podstatná zábava, ten pocit, keď s tvárou Angeliky dokážem dostať publikum do varu, do dobrej nálady. To je to najviac a nezáleží mi tak úplne na tom, ako vyzerám, či je to dokonalé alebo nie. Veď diváci, ktorí prídu na moje vystúpenie, musia vedieť, že som muž v maske ženy.