Milášik, čože to máš vo vrecku? O prehliadanej súčasti odevov

Autor textu: Tonie Thimble/ Ilustrácia: Viktória Szabóová

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2021

Najväčší kompliment, aký viete dať ženskej móde, sú vrecká. Každý z nás a aj každá z nás potrebuje nosiť so sebou nejaké veci. Kedysi to boli najmä kľúče a peniaze, toho času nosíme aj mobily. Ako deti sme mali kľúče na šnúrke okolo krku, keď sme nemali vrecká. Ženy nosia kabelky rôzneho tvaru i veľkosti. Muži si ráno jednoducho oblečú nohavice a potľapkajú po vreckách, či majú všetko.

Ženské kabelky sa často prirovnávajú k mimozemskej technológii, ktorá je vnútri väčšia ako vyzerá zvonka. A ja pripúšťam, že to je pravda. Dobrá kabelka vyzerá maličká, ale pojme aj slona a nepodobá sa na klobúk či veľhada.

Podľa slušnosti sa kabelka nekladie na stôl ani na zem, ani sa neprevesí cez operadlo stoličky. Anglická kráľovná má dohodnutý signál a podľa toho, kde si umiestni kabelku, buď chce už odísť, alebo sa jej páči a chce zostať. V zmysle slovenského zákona č. 300/2005 (Trestný zákon), § 122 sa zbraňou rozumie každá vec, ktorou možno urobiť útok proti telu dôraznejším. Čiže priemerná kabelka je podľa tohto zákona zbraň.

Verte mi, že keď mám so sebou peňaženku, zápisník, kľúče, make-up a fľašu na vodu, viem ovaliť aj koňa. Moja chrbtica vám o tej váhe vie porozprávať tiež. Nie nadarmo existuje diagnóza „kabelková skolióza“. Naskytá sa otázka, prečo ženy preferujú kabelky. Odpoveď je jednoduchá. V ženskej móde chýbajú vrecká. Blúzky nemajú vrecko na pero; sukne, šaty, legíny nič. Nohavice majú dekoratívne vrecká alebo také maličké vrecká, že sa mi prsty do nich nezmestia ďalej ako po tretí článok. YouTube je plný tutoriálov, ako si do šiat doplniť vrecká.

Diabol sedí v pekle a chváli toho padlého anjela, ktorý navrhol dekoratívne vrecká. Kebyže Bilbo nemá vrecká na svojom kabátci, nemá si kam schovať prsteň a svet by bol bez trilógií Hobit a Pán prsteňov a bez Narnie. Kde sa čo pokazilo vo vývoji módy, že ženám sa prisúdil večný trest života bez vreciek?

Móda na naše územie prichádzala oneskorene

Nazrime do biblie módnych historikov Patterns of Fashion od Janet Arnoldovej. Historicky prvé vrecká ako súčasť odevu vznikli v šestnástom storočí (hovoríme o Európe). Dovtedy sa používali kabely prevesené cez telo, šatky, vaky a mešce na opasok. Niekto prišiel s nápadom všiť ich do šiat a vytvoriť tak prvé vrecká. Vznikli aj dekorované vaky, ktoré boli priviazané okolo drieku. V anglických zdrojoch sa tieto predmety volajú pockets, čo by sme my preložili ako vrecká. Tieto vrecká sa nosili po jednom, ale aj v pároch. Mohli byť vyšívané a jednoznačne fungovať aj ako módny doplnok. Bernadette Banner v inštruktážnom videu na YouTube ukazuje, ako jednoducho sa vrecká dajú ušiť.

Keď prišli do módy veľké sukne a krinolíny, v šatách a sukniach sa nechávali diery pri drieku alebo na bokoch a vrecká sa nosili pod vrchnou sukňou. Na ozdobnej brošni, ktorá sa nosila pri páse či na opasku, sa na retiazkach nosili hodinky, kľúče, náprstky, nožnice a iné každodenné pomôcky. Tomuto ozdobnému prvku sa hovorí chatelaine, čo nemá slovenský ekvivalent. Móda jednoznačne prichádzala na naše územie ako teplý front, oneskorene oproti centru diania.

Mužom ostali vrecká všité do kabátov, viest a nohavíc – mimo období, keď prišli do módy tesné legíny a topánky na vysokom podpätku, aby ukázali ladné krivky mužských lýtok. Áno, legíny a podpätky boli prapôvodne určené mužom. Potom prišiel Napoleon s obľubou pre tenké, polopriesvitné látky a empír. Okolo roku 1800 sa začal dvíhať pás na šatách, až skončil tesne pod prsiami (Viď seriál Bridgerton). Vrecká tento trend kopírovali, nosili sa uviazané stále vyššie, ale postupne vymizli a na scénu prišli – retikuly.

Prvé kabelky, ako ich poznáme teraz. Boli malé a nosili sa na šnúrke okolo zápästia. Louis Vuitton si založil firmu v roku 1854, ale prvé kabelky uviedli až v roku 1932. Veľké vrecká sa do ženského šatníka doteraz nevrátili. Dizajnéri chcú, aby ich módne návrhy vyzerali vždy dobre a aby čisto kopírovali telesné línie. Predmety vo vreckách by kazili výsledný efekt* ich umeleckého diela. Ako umelec to úplne chápem. Ako návrhár zo zásady šijem vrecká také veľké, aby sa tam zmestila moja pollitrová fľaša. Ako historik sa usmievam a pripisujem stratu vreciek na konto Napoleonovi, ale v tomto ma prosím necitujte. Móda je nevyspytateľná a tak trochu dadaistická.

Ak chcete prenášať veci a hľadáte dobrý batoh na svoj boľavý chrbát, zvážte prebaľovací batoh. Sú to nepremokavé tašky s množstvom vreciek, určené ku kočíku. Prežijú toho veľa, nestoja tisíce, ani stovky, a modely propagované ako „pre oteckov“ sú v neutrálnej čiernej. Ak chcete vrecká, kúpte si pánske nohavice.

* Nehovoriac o tom, že takto môžu predávať aj kabelky – riešenie na problém, ktorý vytvorili.