Komentár: S umením zvládneme zmeny ľahšie

Autorka textu: Dominika Chrastová / Fotografia: Twitter

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2021

Jeseň sa bude opäť niesť v znamení pandémie a slovenskej malichernosti, no tešiť sa môžeme z nových seriálov, skvelých podujatí a dobrej hudby. 

„Veci sa menia, priatelia odchádzajú, ale život sa aj tak pre nikoho nezastavuje.“ Tak znie jedna z myšlienok príbehu The Perks of Being a Wallflower (alias v slovenčine Charlieho malé tajomstvá). Každý film sa nám snaží niečo povedať a možno v nás niektorý zarezonuje práve na Filmovom festivale inakosti. Ďalšiu pandemickú jeseň by sme však mohli ľahšie zvládnuť aj vďaka spomínanej snímke z roku 2012.

Charlie je outsider. Stojí v kúte a zatiaľ čo pozoruje ostatných, vyrovnáva sa so svojou vnútornou bolesťou. Chcel by pochopiť svet navôkol, ale správanie blízkych mu nedáva zmysel. Prečo randia s ľuďmi, ktorí o nich veľmi nestoja? Prečo si nedokážu uvedomiť svoju ozajstnú hodnotu a hľadať šťastie inde? Odpovede odkrýva s novými priateľmi, Sam a Patrickom. Nevlastní súrodenci sú však od neho starší a potom, ako výrazne ovplyvnia jeho zmýšľanie a život, odchádzajú na vysokú školu. A tak Charlie čelí ďalšej jeseni opäť sám. Ako ju prežije, sa už z filmu nedozvieme, ale môžeme nájsť spôsob, ktorým sa s kratšími dňami úspešne vyrovnáme my.

Možno ste na začiatku akademického roka alebo nastupujete do novej práce. Možno máte nový byt či polovičku. A možno prechádzate všetkým naraz, pričom sa vaši priatelia taktiež posúvajú vpred a strácate s nimi kontakt.

Zápasenie so zmenami nám neuľahčuje ani pandémia, ktorá si znova pýta pozornosť a nenechá sa len tak skrotiť bizarnou očkovacou lotériou. S istotou môžeme navyše predpovedať, že v parlamente budú muži na návrh „splnomocnenkyne vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia“ opäť diskutovať o materniciach. Zhodou okolností sa to deje s rovnakou pravidelnosťou, s akou vychádza náš QYS. Čo už, aj po príchode samotného pápeža zostáva Slovensko nepoučiteľné a rieši malichernosti.

Európsky parlament sa snaží zamerať na zlepšenie životov queer ľudí, no vydané uznesenie, ktoré vyzýva krajiny, aby odstránili prekážky pri uplatňovaní našich základných práv, nemá záväzný charakter. Orbán si tak môže stále presadzovať svoju nenávistnú rétoriku. V Poľsku proti nenávistnej kampani samospráv vyhlasujúcich „zóny bez LGBT“ naveľa začali zaberať až vyhrážky stiahnutím európskych dotácií. Ani ľudia vo Varšave však nie sú ticho. Dúhové vlajky v oknách uvidíte takmer na každej ulici, a tak sa tam cítite oveľa lepšie než v Bratislave.

V hlavnom meste Poľska v týchto dňoch navyše pokračuje natáčanie seriálu Kontrola. Minulý rok sme vám priniesli rozhovor s mladou režisérkou Nataszou Parzymies, ktorá odvtedy v mnohých domácich reláciách hrdo prezentovala príbeh dvoch zaľúbených žien a na YouTube nazbierala ďalších pár miliónov zhliadnutí. Ak jej tiež venujete svoj čas, neoľutujete. 

Podobne sa môžete rozptýliť pri najnovšej sérii Sex Education, navštíviť spomínaný Filmový festival inakosti a podujatie Drama Queer, pustiť si čerstvú skladbu Troya Sivana či siahnuť po novšom knižnom vydaní The Perks of Being a Wallflower. Tam totiž autor Stephen Chbosky napísal dôležitý odkaz. 

Charlie všetko zvládol.

A zvládnete to aj vy.