Evelyn Hugo mala sedem manželov, no len jednu pravú lásku

Autorka textu: Dominika Chrastová / Foto: Amazon

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2021

Kniha Sedem manželov Evelyn Hugo (The Seven Husbands of Evelyn Hugo) patrí medzi menej známe tituly queer literatúry, no kvalitou prekonáva viacero mainstreamových príbehov. Spisovateľka Taylor Jenkins Reid napísala postavu Evelyn Hugo tak uveriteľne, až si čitateľstvo googli, či náhodou nedrží v rukách biografiu.

Na obálke knihy je zobrazená pôvabná žena, ktorá vás ohúri svojím vkusom a črtami, hoci jej celú tvár nevidíte. Nádych tajomnosti sa tiahne aj celým dejom, čo spôsobuje, že príbeh len tak neodložíte.

Rozprávačky sú dve. Hlavnou postavou je, samozrejme, fiktívna herečka Evelyn Hugo, no jej život je istým spôsobom prepletený so začínajúcou novinárkou Monique Grant. Redaktorka magazínu Vivant zostane v pomykove, keď ju Evelyn označí za jedinú novinárku, ktorej je ochotná poskytnúť rozhovor. Za touto exkluzivitou sa skrýva hlbší dôvod, ukrytý v záverečných kapitolách.

V čase ich stretnutia má postava Evelyn už 79 rokov a svoju najväčšiu slávu za sebou. Napriek tomu ju svet pozná ako ikonu Hollywoodu, ktorej filmový priemysel ležal  pri nohách od päťdesiatych až do osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Mohol za to aj jej výzor – veľké poprsie, blonďavé lokne, sebavedomé držanie tela. Evelyn s kubánskymi koreňmi v malej štvrti veľmi skoro pochopila, že svoje prednosti môže využiť na získanie hviezdnej kariéry.

Sedem manželov pre sedem dôvodov

Keďže chcela byť herečkou, ešte pred dovŕšením dospelosti sa cieľavedome dala dokopy s Erniem Diazom, ktorý v tom čase smeroval do Hollywoodu. Tam sa Evelyn zamestnala ako čašníčka, až si ju v jeden deň všimol producent Harry Cameron a do dvoch týždňov mala pre svoj vzhľad prácu v Sunset Studios.

Byť priemernou jej však nestačilo, túžila, aby ju všetci poznali. Preto začala pracovať na svojom imidži – zmenila si priezvisko z Diaz na Hugo, keďže Hollywood v tých časoch nedával priestor hispánskym herečkám, a začala randiť s mužskými hviezdami. Napokon ju očaril Don Adler a po rýchlom rozvode bola druhá svadba. Mladý pár dobyl titulky svetových novín a žil šťastne, až kým…

Evelyn zažila prvú bitku od Dona dva mesiace po sobáši. Ako väčšina týraných žien, najskôr dúfala, že sa to zlepší. Navyše musela myslieť na svoju povesť a úspech filmov, v ktorých účinkovala. Nehovoriac o tom, že bola naozaj zaľúbená, čo zastieralo aj vedomie, že ide o toxické manželstvo.

Nepríjemnú každodennosť dokázala znášať vďaka inej herečke, Celii St. James, s ktorou natáčali snímku Malé ženy. Dve ženy už v začiatkoch priateľstva k sebe niečo ťahalo, no Evelyn trvalo istý čas, kým si uvedomila, že je bisexuálka.

Zakázaná láska

Autorka Taylor Jenkins Reid skvele prepojila tému bisexuálnej viditeľnosti s témou zmiešanej rasy. Redaktorka Monique v prvom momente zaškatuľkuje Evelyn ako lesbu, hoci vopred vedela, že herečka predtým milovala aj svojho manžela Dona. Svoju chybu si však veľmi rýchlo uvedomí, ako dcéra černocha a belošky totiž vie, aké je to, byť nesprávne rasovo onálepkovaná, respektíve priradená iba k jednej skupine.

Spisovateľka zároveň uveriteľne vystavala dej na podobe dobového Hollywoodu. V minulom storočí by sa herecké kariéry Evelyn aj Celie okamžite skončili, keby vyšlo najavo, že spolu chodia. Hlavná postava sa síce oslobodí od Dona, ktorý ju napokon aj podvádzal, no idylický vzťah so svojou novoobjavenou láskou môže mať len potajme. To sa však nepodarí, keď jedného dňa na verejnom koncerte Evelyn spontánne chytí Celiu za ruku, čo neujde zvedavej diváčke.

A tak prichádza na rad rýchle manželstvo s Mickom Rivom, spevákom, ktorý sa po prvotnom nadšení hneď chce s herečkou rozviesť. Presne to bolo súčasťou Evelynho plánu, no nepočítala s tým, že otehotnie. To už dorazí aj Celiu a ich vzťahu je na chvíľu koniec.

Vzťahová intimita

Rex North poslúži Evelyn, aby postavila svoju kariéru opäť na nohy, a Harry Cameron ju následne na piedestáli aj udrží, keď sa Rex chce posunúť ďalej vo svojom reálnom vzťahu. S posledným spomenutým producentom, ktorý je gej, prežije Evelyn najdlhšie manželstvo a doprajú si aj dcéru Connor.

Režisér Max Girard Evelyn opantá, keď sa herečka zas vážne poháda so Celiou. Max sa však k bájnej Evelyn správa ako k trofeji a romantická fáza rýchlo pominie aj z tohto manželstva. Hlavná postava knihy sa preto konečne prestane snažiť na iných frontoch a nasleduje svoje srdce, ktoré zakotvilo na jednom mieste a za celé dekády odtiaľ neodišlo.

Celia sa po diagnostikovaní vážneho ochorenia tiež spamätá. Aby mohla Evelyn po nej dediť, spoločne naplánujú posledné manželstvo s jej bratom Jamesom. K základnej pointe sa pomaly, ale isto dopracúva aj redaktorka Monique, ktorá dostane od herečky radu, aby jej hollywoodsky životopis predala za milióny. Má to byť odškodné za moment, keď sa dramatické rozhodnutia Evelyn a Harryho dotkli jej otca.

„Ľudia si myslia, že intimita je o sexe, pritom intimita je o pravde. O tom, ako niekomu odhalíte svoju osobnosť. A keď sa pred nimi cítite nahí, povedia vám, že s nimi ste v bezpečí.“ Sedem manželov Evelyn Hugo nám dá nový pohľad na zamilovanosť, vzťahy, rozchody a návraty, a tiež nám nastaví zrkadlo: čo sme ochotní urobiť pre svoje kariéry? Posledné kapitoly sa zdajú byť uponáhľané a je v nich priveľa smrti. Zároveň sa však kniha končí spôsobom, ktorý umocňuje pocit, že ide o ozajstný život bisexuálnej hollywoodskej hviezdy.