Drama Queer 9. – 13.11.2017

5. ročník divadelného festivalu Drama Queer 2017

Opäť ponúka množstvo divadelných inscenácií s témou slobody identít. Divadlo ako forma umenia vám priblíži príbehy LGBTI ľudí a súčesné queer divadlo. Divadlo NOMANTINELS tiež uvedie svoju najnovšiu hru O nás / O nich v Štúdiu 12. Ostatné divadelné inscenácie a diskusie sa uskutočnia v a4 – priestor súčasnej kultúry.

Lístky na predstavenia v a4 možné kúpiť v sieti Interticket a v štúdiu 12 sa rezervácie dajú zabezpečiť na studio12@theatre.sk a info@nomatninels.sk

Viac na dramaqueer.sk

Program

9.11. o 20.00

BIOFICTION Simone Aughterlony / Jen Rosenblit / Hahn Rowe, Švajčiarsko. Nemecko, USA tanečná performance

Biofiction je vzácny milostný príbeh medzi mnohými, nečakané očistenie v divočine, ktoré ponúka zomknutie ľudských a prírodných vplyvov. Je to choreografická báseň, ktorá je opatrujúca a aj absolútne zmyselná. Intímne puto, tanec, ktorý tvorí paleta pohybov a pozostáva z práce, potešenia, spolužitia a jednoducho odmieta normatívne rozdelenie medzi prírodou a kultúrou, mužským a ženským, alebo akýmkoľvek binárnym.

Koncept:

Simone Aughterlony, Jen Rosenblit, Hahn Rowe

Dramaturgická spolupráca:

Saša Bozic, Jorge León

Kostýmy:

Judith Steinmann

Svetelný dizajn:

Florian Bach

Technická riaditeľka:

Marie Predour

Manažérka produkcie:

Sina Kießling

Produkcia:

Simone Aughterlony, Verein für allgemeines Wohl


9.11. o 21.30

Otvorenie festivalu (kaviareň)

„When I was a girl“ alebo LGBTI&Q+/-XYZ“ Záhrada, Banská Bystrica

Hudobno-dramatický, rodovo nekorektný a diskutabilný večer o radosti z premien a bolesti z ich neprijatia.

Kultúrno-osvetové podujatie kabaretného žánru na tému rodových identít a sexuálnych orientácií. Budú zastúpené všetky písmenká, vrátane tých, ktoré ešte nie sú dostatočne urazené (tzn. všetky ostatné okrem LGBTIQ). Tvorcovia podujatia vychádzajú z predpokladu, že heterosexuálne orientovaní ľudia nie sú ako sociálna skupina homogénni. Byť zakaždým tým istým heterosexuálom teda nie je možné.

Odtieňov šedej je príliš veľa na to, aby sa v tom niekto jednoznačne vyznal. Plus-mínus – byť iným je v poriadku. Bez ohľadu na rod či pohlavie. Vďaka za účasť a vopred sa všetkým ospravedlňujeme!


10.11. o 21.00

Irvine Welsh: Pohlavní životy siamských dvojčat Meetfactory, Praha

Prvé divadelné uvedenie posledného románu Irvina Welsha, autora kultového Acid Housu a Trainspottingu.

Lesbická trénerka vo fitness centre Lucy a nadváhou a depresiou sužovaná umelkyňa Lena, žijú v americkom Miami. Ich životy sa nečakane pretnú po náhodnej nočnej prestrelke. Láska, kalórie, zvrátenosti, krehké vnútorné životy navonok tvrdých žien i pohlavný život siamských dvojčiat: to všetko v číslach, ktorými je Amerika posadnutá.

Preklad:

Robert Tschorn

Réžia:

Natália Deáková

Scéna a kostýmy:

Jana Smetanová

Hudba:

Jakub Kudláč

Dramatizácia a dramaturgia

Matěj Samec

Produkcia:

Magda Juránková

Video:

Nikola Brabcová

Fotografie:

Tereza Havlínková

Hrajú:

Zuzana Stivínová

Pavla Beretová


11.11. o 20.00

Štúdio 12, Bratislava O nás / O nich Divadlo NOMANTINELS, Bratislava

Dokumentárny projekt O NÁS / O NICH hľadá odpovede prostredníctvom inscenovania novinových článkov zo zbierky aktivistu Jána Majerského, ktorý ich zbieral v rokoch 1959 až „Značka: Neviem a ani nechcem ľúbiť dievčatá. Mám 16 rokov, pred dvoma rokmi som sa zoznámil s chlapcom, vtedy 15 ročným.

Zaľúbil som sa do neho, jeho tvár ma očarúva, túžim po ňom. Poraďte mi, čo mám robiť, aby som sa toho zbavil, lebo sa zbláznim.“ Aké rady dávali v tlači gejom a lesbám? Čo napísali novinári o návšteve básnika Allena Ginsberga v Československu? Ako opísali prípad pražského trans⁎ človeka? A čo na to herci a herečky, ktorý články performujú?

Dokumentárny projekt O NÁS / O NICH hľadá odpovede prostredníctvom inscenovania novinových článkov zo zbierky aktivistu Jána Majerského, ktorý ich zbieral v rokoch 1959 až 1989. Články dopĺňa hľadanie porozumenia a miery akceptácie teplých ľudí v súčasnosti. Inscenáciu z verejných zdrojov finančne podporili Ministerstvo kultúry SR a Fond na podporu umenia.

Po skončení nasleduje diskusia s divadelníkmi.

Réžia a dramaturgia: Daša Krištofovičová a Ján Tomandl Scénografia: Dáša Krištofovičová

Text: dobová tlač, kolektív a Dáša Krištofovičová Hudba: Andrea Kružliaková

Produkcia a PR: Katarína Thalerová Odborné konzultácie: Andrej Kuruc, Jana Jablonická Zezulová Hrajú: M. Halcinová, Z. Haverda, M. Mihálek, J. Štupák Grafika: Viktória Szabová

Video: Vlaďa Hradecká Zvuk: Vladimír Slaninka Foto: Radovan Dranga

Rezervacie: studio12@theatre.sk


11.11. o 18:00 a 20.00

Naked Soldier Nils Wilkinson, Nemecko

Alvin objavuje svoju túžbu po mužoch v 60 -tych a 70-tych rokoch v Rakúsku a zisťuje, že jeho civenie na chlapov, či už na verejnosti, alebo v súkromí, musí byť utajené. Aby sa mohol oddať svojej túžbe musel si vytvoriť stratégiu prežitia: Odhaliť sa rovnako zmýšľajúcim, zostať neviditeľným pre tých, pre ktorých je dokonca aj verejný priestor obývačkou. Naučí sa pohybovať v rámci týchto priestorov, učí sa brať na seba rôzne podoby.

Hovorí o tomto a jeho neustálom hľadaní nových mužov po celom svete a kladie si otázku, či by mohol niekedy zostať s jedným a čo by sa dalo ešte zistiť, čo nevie, po takej hromade mužov, čo poznal.

Po skončení nasleduje diskusia s divadelníkmi.

Adaptované pre divadlo Nilsom Wilkinsonom a Miguelom Granjom na motívy novely Belemena O. Hrá: Nils Wilkinson Réžia: Miguel Granja


12.11. o 20.00

BLACK&WHITE Jana Vrana, Praha

Tanečno – vizuálne predstavenie, ktoré zvýrazňuje a odhaľuje dve protikladné energie, žijúce vo vnútri každého z nás. Ženský a mužský princíp, jeho zdánlivé oddelenie a pritom plné zjednotenia. „Kladieme si za cieľ poprieť klamnú ilúziu duality. Sme si totiž istí, že biela a čierna sú dve celkom- rovnocenné farby, podstatné pre náš život.“

Idea, réžia a tanec: Jana Vrána Kostýmy a muah: Renee Vidourková

Light design: Pavel Kotlík Světelný symbol a zvuk: Michal Sýkora

Hudba: Mike Trafik Vokály: Martin Příhoda, Filip Konvalinka

Kurátor projektu, produkcia: Honza Malík

janavrana.com praguepride.com


13.11. o 20.00

Marián Amsler: ON HaDivadlo, Brno

Ne že by nebylo nic jiného než ON: ale všechno ostatní žije v jeho světle…

Jeho mobilný telefón, profily na sociálnych sieťach, profily na zoznamkách. To je všetko, čo po ŇOM zostalo. Podarí sa jeho matke, bratovi, bývalému priateľovi, dievčaťu, ktoré našlo jeho mobil a cudziemu HIV pozitívnemu mužovi zistiť, kým vlastne bol?

Príbeh niekoho, kto v reálnom svete zmizol, ale vo svojich ďalších podobách – ako súbor dát, ako ON on-line – zostáva nesmrteľným a ďalej víri virtuálnym priestorom. Fantóm vstávajúci z podivnej pozostalosti jednotiek a núl. A vedľa toho príbeh z minulosti. Kde hľadanie vlastnej identity stálo viac síl, ako len založenie si profilu na facebooku. Strach, neistota, túžba zmiznúť zostáva rovnaká. Rovnako ako fakt, že zmiznúť sa nám nikdy nepodarí. Zbavení pút sa musíme pútať.

Autor, réžia a výprava: Marián Amsler Dramaturgia: Marie Špalová Hudba: Ivan Acher

Hrajú: Jiří Svoboda, Jiří Miroslav Valůšek, Simona Peková, Milada Vyhnálková j.h., Zbyšek Humpolec


Po skončení nasleduje diskusia s divadelníkmi.

Festival má aj svoj sprievodný program, rád by som pozval všetkých na Maratón písania listov, ktorý organizujeme spoločne s Amnesty International. Maratón písania listov je najväčšia medzinárodná akcia na podporu nespravodlivo väznených, prenasledovaných a utláčaných ľudí na celom svete. Okolo Medzinárodného dňa ľudských práv ľudia z celého sveta píšu listy vládam a žiadajú ich, aby zastavili porušovanie práv konkrétneho človeka vo svojej krajine. Tiež naše divadlo NOMANTINELS organizuje v rámci festivalu Workshop angažovaného divadla Angažovane (vy)tvorím divadlo a diskusie po jednotlivých predstaveniach festivalu.

Hlavní partneri:

Partneri:

Ars Bratislavensis

Mesto Bratislava