Dolan, Ozon, Guadagnino: spoznajte slávnych režisérov gejov

Autor textu: David Benedek / Foto: IMDB

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2021

V súčasnej dobe je už bežné, že sa známi režiséri vo svojich filmoch venujú queer témam. O niečo intímnejšie však býva, keď tieto témy spracúvajú homosexuálni tvorcovia. Prinášame prehľad 10 najznámejších súčasných režisérov gejov.

Xavier Dolan

Dolan je už dlhé roky miláčikom festivalov. Prvého veľkého úspechu sa dočkal v roku 2009, keď mal debutový film tohto kanadského režiséra, Zabil som svoju matku, premiéru na 62. ročníku filmového festivalu v Cannes. O rok nato predstavil svoj druhý film, Imaginárne lásky, ktorý je do dnešného dňa veľmi obľúbený. Nasledoval trojhodinový film Laurence Anyways, v ktorom sa venoval postave transrodovej ženy. Okúsil taktiež filmové adaptácie divadelných hier – Tom na farme v roku 2013 a Je to len koniec sveta v roku 2016. Dolanov americký debut The Death and Life of John F. Donovan sa síce nedočkal svetovej kinodistribúcie, no divákom a diváčkam čakajúcim na jeho filmy to vynahradil nasledujúcim dielom Matthias a Maxime. Doposiaľ natočil osem filmov, pričom sedem z nich sa venovalo queer témam. Momentálne pracuje na svojom prvom seriáli s názvom The Night Logan Woke Up, ktorý bude mať premiéru budúci rok.

Xavier Dolan

Pedro Almodóvar

Dnes už žijúca legenda španielskeho filmu, Almodóvar začínal kariéru v sedemdesiatych rokoch, keď točil filmy plné sexuálnej a politickej slobody. Medzinárodné uznanie získal vďaka filmu Ženy na pokraji nervového zrútenia. Za filmy Všetko o mojej matke (1999) a Hovor s ňou (2002) získal dokonca Oscara. K najpopulárnejším spomedzi jeho filmov patrí Zlá výchova z roku 2004. Venuje sa v ňom témam sexuálneho násilia páchaného katolíckymi kňazmi, drogovej závislosti či transrodovosti. Vo svojej tvorbe sa neustále vracia ku queer tematike, naposledy pred dvoma rokmi vo filme Bolesť a sláva o režisérovi, ktorý sa stretáva so svojou láskou z mladosti. Najnovší Almodóvarov film Paralelné matky bude mať premiéru tento rok.

Stephen Daldry

Daldry začínal ako divadelný režisér, no výnimočný talent anglického tvorcu si na prelome milénia všimol aj Hollywood. Jeho debutový film Billy Elliot sa stal srdcovou záležitosťou queer komunity. V roku 2000 totižto nadčasovo otvoril témy toxickej maskulinity, femininity a homosexuality. Dva roky nato nadchol divákov filmom Hodiny, ktorý je adaptáciou knihy Michaela Cunninghama. Zobrazuje jeden deň troch žien z troch odlišných historických období, resp. súčasnosti. Všetky sú prepojené dielom Pani Dallowayová od Viginie Woolf. Vo filme otvoril aj tému následkov epidémie HIV/AIDS na gejskú komunitu. Daldry od roku 2016 produkuje a občasne režíruje netflixový seriál Koruna.

John Waters

Waters je jednou z najväčších ikon amerického queer filmu. Všetky jeho filmy sa v súčasnosti považujú za kultové a majú obrovské množstvo fanúšikov, hlavne v queer komunite. Práve jeho diela preslávili aj legendárnu drag queen Divine. Tá si totiž zahrala vo väčšine jeho uletených filmov, od Mnohočetní maniaci (1970), cez Ružoví plameniaci (1972), až po Female Trouble (1974). Waters je takisto tvorcom obľúbeného muzikálu Hairspray. Jeho filmy rozhodne nie sú pre každého, ale sú neodmysliteľnou súčasťou LGBTI+ histórie.

John Waters

François Ozon

Ozon sa dostal do povedomia LGBTI+ komunity svojím filmom Dažďové kvapky na rozpálených kameňoch, ktorý rozpráva príbeh o vzťahu devätnásťročného mladíka a päťdesiatročného muža. Queer témam sa venoval aj vo svojich neskorších dielach, ako napríklad Bazén (2003), V dome (2012) či Nová priateľka (2014). V roku 2018 sa dostal do kín jeho film Z milosti božej, v ktorom otvoril tému zneužívania malých chlapcov kňazmi. Minulý rok ponúkol divákom tragický romantický príbeh dvoch chlapcov vo filme Leto 85. Ozon je považovaný za jedného z najvýznamnejších režisérov francúzskej novej vlny.

Marco Berger

Každý jeden z celovečerných filmov argentínskeho režiséra Bergera v sebe nesie tému homosexuality. Debutoval v roku 2009 s filmom Plán B. Pokračoval úspešnými festivalovými filmami Neprítomný (2011), Hawaii (2013) či Taekwondo (2016). Slovenské publikum malo možnosť vidieť v kinách jeho posledné dva filmy. Blondín (2019) rozpráva intenzívny milostný príbeh dvoch dospelých mužov, zatiaľ čo Lovec kombinuje prvky romantického filmu a thrilleru o chlapcovi, ktorý sa stáva obeťou sexuálnych intríg. Berger je známy svojou minimalistickou štylizáciou a komornou atmosférou, ktoré dokážu človeka vtiahnuť hlboko do deja.

Gregg Araki

Už v roku 1992 sa nebál otvárať ťažké témy, ako HIV vo svojom filme The Living End. V kombinácii s netypickou štylizáciou a zobrazovaním životov mladých gejov a lesieb sa americkému filmárovi podarilo presadiť s drámou Totally F***ed Up. Podobným štýlom zaujal kritikov aj s ďalšími filmami, ako napríklad Skurvená generácia (1995), Štyria do trojky (1999) či Tajomná pokožka (2004). Práve posledný menovaný film je v queer komunite veľmi uznávaný vďaka realistickému zobrazeniu následkov sexuálneho zneužívania. Vo svojom ďalšom filme Kaboom či v televíznom seriáli Now Apocalypse sa venoval sexualite mládeže a téme nadprirodzena. Araki je dôležitou súčasťou hnutia New Queer Cinema.

Luca Guadagnino

Ak sa ktoréhokoľvek queer človeka spýtate, aký najpopulárnejší film s gejskou tematikou vznikol v poslednom desaťročí, odpoveď bude určite Daj mi tvoje meno (2017). Talentovaný taliansky režisér Luca Guadagnino však debutoval už v roku 2005 s filmom Melissa P. Jeho americkým debutom bol film Oslnení slnkom (2015). Minulý rok debutoval na HBO jeho prvý televízny počin, tínedžerský seriál s názvom We Are Who We Are, v ktorom nechýbal  veľký počet queer postáv a tém.

Andrew Haigh

Britský režisér Haigh nemá na konte veľké množstvo filmov, no niektoré jeho diela majú pre gejskú komunitu obrovský význam. V roku 2011 sa nadšeného prijatia dočkal jeho skvelý film Víkend. Príbeh dvoch mužov, ktorí spolu strávili niekoľko intenzívnych dní, ale nedočkajú sa spolu šťastného konca, sa dotkol sŕdc mnohých gejov. V roku 2014 sa Haigh stal jedným zo scenáristov a režisérov HBO seriálu Looking. Ten sa venuje každodenným útrapám a radostiam troch gejov v San Franciscu. Jeho najnovším projektom je seriál The North Water z tohto roku.

Ryan Murphy

Murphy je jednoznačne najznámejší a najvýraznejší gej scenárista a režisér v USA. Seriálmi Plastická chirurgia, s. r. o. (originálny názov Nip/Tuck), Glee, American Horror Story, Scream Queens či The New Normal priniesol progresívne zobrazovanie queer postáv. Keď sa rozhodnete pozrieť si seriál od Ryana Murphyho, jednoznačne vás čaká gejská tematika. Pokiaľ ide o celovečerné filmy, debutoval v roku 2006 adaptáciou Hlava nehlava. Nasledoval film o transrodovej žene s názvom Pretty/Handsome, adaptácia knihy Jedz, modli sa a miluj (2010), film o HIV/AIDS pandémii Rovnaké srdcia a minulý rok potešil divákov a diváčky muzikálom The Prom, ktorý sa venuje lesbickej láske na strednej škole.

Ryan Murphy