Aké kraťasy nás čakajú na tohtoročnom Filmovom festivale inakosti?

Autor textu: David Benedek / Foto: Filmový festival inakosti

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jeseň 2021

Slovenskí filmoví nadšenci a nadšenkyne sa tento rok môžu tešiť na jubilejný 15. ročník Filmového festivalu inakosti. Od 6. do 11. októbra si budete môcť pozrieť filmy tematicky zamerané na LGBTI+ komunitu v bratislavskom Kine Lumière.

Tak ako po minulé roky, aj tento raz budú súčasťou prehliadky krátke filmy z celého sveta. Dvadsať filmov v kategórii FFI Kraťasy je rozdelených do troch sekcií s názvami Boys, Stronger a Toxic (inšpirované známymi piesňami Britney Spears).

FFi kraťasy: Boys

Sedem filmov v tejto sekcii sa zameriava na sexuálne a milostné príbehy chlapcov a mužov.

Snímka Panic rozpráva príbeh Ophira, ktorý poprosí svojho najlepšieho kamaráta o malú láskavosť. Alebo nie až takú malú. Počas ich zvláštnej, miestami až smiešnej sexuálnej noci v posteli sa spoločne naučia lekciu o intimite a o tom, aké je patriť do komunity.

Krátky film s dlhým názvom Vo Francúzsku je Michelle mužské meno sa sústreďuje na mladého transrodového muža Michaela, ktorý sa po rokoch rozhodne navštíviť svojich rodičov. Otec ho vezme do striptízového baru, no celé to skončí nedorozumením. Film skúma transrodovú identitu, maskulinitu a cenu, ktorú je človek ochotný zaplatiť za prijatie.

Švédsky film Nočný vlak predstaví Oskara, ktorý sa vracia nočným vlakom z pracovného pohovoru v Štokholme. Vo vlaku spoznáva Ahmada a obaja začínajú cítiť rovnakú túžbu.

Pod názvom Tehličky sa skrýva zábavný americký kraťas o mužovi, ktorý si začína uvedomovať svoju homosexualitu a rozhodne sa sexuálne experimentovať s mužom.

Ukážka z filmu Tehličky „Flex“

Snímka Túlavé psy vyliezajú v noci presvedčí diváka, že sexbiznis je často nebezpečný. Sexuálny pracovník Iqbal sa nevie zmieriť so svojou chorobou a presviedča svojho strýka, aby sa spolu vydali na výlet k moru.

S filmom Rande s Dickom sa bude vedieť stotožniť mnoho gejov. Prináša totižto rozlúštenie, ako by vyzerali grindrové konverzácie naživo.

Posledný film v sekcii Boys pochádza z Česka. Cudzí syn predstavuje šestnásťročnú Kristínu, ktorá sa vracia na sviatky domov. Čoskoro zistí, že jej otec má prekvapivé tajomstvo.

Záber z filmu Cudzí syn „Cudzí syn

FFi kraťasy: Stronger

Pásmo Stronger prináša osem filmov so situáciami, ktoré v konečnom dôsledku ľudí zoceľujú.

Francúzsky kraťas Krásky otvára tému dedinského prostredia, ktoré nemá rovnako progresívny pohľad na svet ako protagonista Leo. Ten totižto nachádza svoju silu a vášeň v mejkape a dragu. Jeho starší brat sa však bojí výsmechu.

Ukážka z filmu Krásky „Beauty Boys“

Zmija je trpko-sladký príbeh o začiatku priateľstva deväťročného Maria a excentrického geja Borcheho v odľahlom macedónskom mestečku. Obaja sa dokážu od seba navzájom učiť.

Krátky film Pred erupciou prináša tak trochu iný pohľad na coming-out transrodovej osoby. Skupina chlapcov chodí pravidelne na výlety. Tento rok ich výlet dopadne trochu inak.

Dokument Transrodové šťastie je skutočné zobrazuje mladé oxfordské aktivistky a aktivistov, ktorí začnú prostredníctvom graffiti bojovať proti tzv. radikálnemu feminizmu s vylúčením transrodových ľudí (TERF).

V snímke Dva doláre pracuje čierna queer umelkyňa Syd v jednej z najhorších správcovských spoločností v meste. Ich jedinou možnosťou je oslobodiť sa a nasledovať svoje sny.

V animáku Ešte pozeráte? sa zoznámite s Jamie. Jamie je dvadsaťročná kreatívna nebinárna osoba, ktorá sa počas izolácie v čase pandémie baví queer filmami a seriálmi.

Izraelský film Je to komplikované prináša tému pozitívneho vnímania vlastného tela. Itamar je deprimovaný bucľatý muž, ktorý sa po nervovom zrútení presťahuje späť k mame. Začína cítiť napätie zo svojej sexuálnej orientácie, najmä keď spozná plavčíka Ronena.

Posledný film Projekt Adam Basma prichádza rovno z českej filmovej školy FAMU. Režisérka filmu predstavuje príbeh svojho strýka, ktorý v mladosti utiekol z moslimskej rodiny, aby sa mohol stať brušným tanečníkom.

Ukážka z filmu Projekt Adam Basma „The Adam Basma Project“

FFi kraťasy: Toxic

Každý človek si v živote zažil istú formu toxického vzťahu alebo toxického správania. Presne o tom je päť filmov v sekcii Toxic.

V Brazílii každé tri dni zavraždia jednu transrodovú osobu. Vo filme Nezvestná hľadá Marilene svoju transrodovú dcéru. Hoci sa jej šance každým dňom zmenšujú, nádej zomiera posledná.

Ukážka z filmu Nezvestná „Inabitável“

Vo švédskom krátkom filme Krajina slobody oslavuje David narodeniny so svojimi priateľmi. Dobrú náladu čoskoro naruší skupina okoloidúcich s homofóbnymi prejavmi.

Kraťas Imelda a Luis prináša jedinečný príbeh dvojčiat, ktoré zanedbáva vlastná matka. Majú iba jeden druhého a svoje sny. Ona chce byť mníškou a on chce byť dievčaťom.

Kórejský film Tanec božskej dcéry predstaví transrodovú tanečníčku Shin-mi, ktorá dostane predvolanie na vojenské zdravotné vyšetrenie. Úrady však jej rodovú identitu neprijímajú.

Ukážka z filmu Tanec božskej dcéry „The God´s Daugther Dances“

Posledná snímka zo sekcie má názov Sestry. Tri najlepšie kamarátky sa pohádajú s miestnymi chlapcami. Keď sa situácia vyhrocuje, zachráni ich neznáme dievča.