To najlepšie z queer literatúry, čo pribudlo na poličkách slovenských kníhkupectiev

Autorka: Kristína Lichner Gyuríková / FOTO: Martinus

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jar 2024.

Dobrých kníh nikdy nie je dosť. A aj keď sa to možno nezdá, na poličkách našich kníhkupectiev nájdete aj kvalitnú queer literatúru v slovenčine a češtine, či už vás zaujíma fantasy, romantika alebo skôr young adult literatúra.

Casey McQuiston: Pobozkali sme Sharu Wheelerovú 

Prvá knižka od Casey McQuiston, ktorá je určená skôr pre kategóriu mladých dospelých, sa odohráva v prostredí puritánskej strednej školy.

Chloe Greenová je jedna z mála otvorene queer študentiek na konzervatívnej škole. Spolužiakom sa vyhýba a jej jedinou prioritou je získať titul premiantky. Nebude to však ľahké, keďže jej súperkou je dokonalá dcéra riaditeľa školy Shara Wheelerová. Krátko pred maturitou však Shara zrazu pobozká Chloe a potom zmizne.

Chloe je nahnevaná, keďže nechce dostať titul premiantky len tak zadarmo, a navyše má kopu otázok, rozhodne sa preto Sharu nájsť. Keď zistí, že Shara pred svojím odchodom pobozkala ešte ďalších dvoch ľudí a nechala za sebou množstvo stôp, všetci traja sa spolu vydajú rozlúštiť záhadu Sharinho zmiznutia.

Keďže autorstvo knihy vyrastalo v konzervatívnom kresťanskom prostredí, pri písaní sa inšpirovalo vlastným dospievaním. Aj keď sa kniha číta rýchlo a je celkom oddychová, otvára tému spoločenských očakávaní v komunitách, kde sa každý pozná s každým, a tiež tému komplikovaného vzťahu medzi náboženstvom a queer identitou. 

Alice Osman: Bez lásky

Alice Osman je jedným z najvýraznejších hlasov v súčasnej queer literatúre. Z jej pera pochádza aj komiks Motýliky, ktorý je predlohou úspešného netflixového seriálu. 

Román Bez lásky je príbehom vysokoškoláčky Georgie, ktorá je beznádejná romantička, aj napriek tomu však ešte nikdy nebola zamilovaná, dokonca ani nikoho nepobozkala. Je posadnutá fanfikciou a romantickými príbehmi a verí, že aj na ňu niekde čaká ten pravý.

Ako správna vysokoškoláčka chce aj Georgia vyskúšať všetko, čo k vysokoškolskému životu patrí, a okolo seba má kamarátov, ktorí jej s jej misiou ochotne pomáhajú. Georgia však zisťuje, že je v mnohom iná ako ostatní – okrem toho, že ju nebaví tváriť čas pitím a chodením do klubov, nie je schopná k nikomu cítiť romantické pocity ani sexuálnu príťažlivosť.

Podobne ako autorka knihy Alice Osman, aj Georgia sa postupne vyrovnáva so svojou asexuálnou a aromantickou identitou a zisťuje, že láska nemusí byť len romantická – rovnako dôležitá je láska k priateľom či rodine. 

T. J. Klune: Dom na azúrovom pobreží

Ak si potrebujete oddýchnuť od sveta a hľadáte knihu so šťastným koncom, táto „cozy fantasy“ o magickom sirotinci s kúskom teplej romantiky bude pre vás ako stvorená.

Sociálny pracovník Linus Baker monitoruje a hodnotí sirotince pre magické deti a od svojej práce si drží náležitý odstup. To sa zmení, keď dostane za úlohu ohodnotiť, či magický sirotinec, v ktorom žije údajný Antikrist, je naozaj hrozbou, ktorú treba eliminovať.

Sirotinec však vedie Arthur Parnassus, ktorý je odhodlaný svojich zverencov ochrániť. Keď Linus lepšie spozná Arthura, ako aj deti, zisťuje, že nie všetko je také, ako sa zdá, a strach z nepoznaného je často neopodstatnený. Navyše to medzi Linusom a Arthurom začne aj iskriť…

T. J. Klune je autor romantických a fantasy kníh, ktorý otvorene hovorí o svojej asexualite. Na jeseň 2024 mu vyjde pokračovanie Domu na azúrovom pobreží.

Ashley Herring Blake: Delila Greenová má všechny na háku

Delila Greenová je potetovaná drsňáčka, ktorá má všetko na háku. Alebo sa aspoň tak tvári. Rozbieha úspešnú kariéru fotografky v New Yorku a každú noc má v posteli inú ženu. Keď ju jej nevlastná sestra Astrid presvedčí, aby sa vrátila do mestečka Bright Falls a nafotila jej svadbu, Delila neochotne príde. Je odhodlaná urobiť svoju robotu a odísť. Potom ale stretne Claire…

Kniha však nie je len o romantike medzi Delilou a Claire. Okrem ich rozvíjajúceho sa vzťahu sledujeme aj kamarátske a rodinné vzťahy a zisťujeme, aké mala Delila detstvo a čo sa skrýva za jej napohľad drsným zovňajškom.

Ashley Herring Blake je otvorene bisexuálna autorka, ktorá píše queer knihy pre dospelých a dospievajúcich. Delila Greenová má všechny na háku je prvá kniha z romantickej série Bright Falls.

Racquel Marie: Ophelia je už taká

Rozpráva príbeh stredoškoláčky Ophelie, ktorá miluje pestovanie ruží, svojich kamarátov, kubánske jedlo a chlapcov – zakaždým ju očarí niekto nový.

Keď však zrazu nevie prestať myslieť na svoju spolužiačku Taliu, zostane prekvapená. Je predsa beznádejná romantička posadnutá chalanmi, ako môže mať zrazu city k dievčaťu? Okrem toho sa blíži koniec strednej a partia kamošov, ktorá jej doteraz vždy bola oporou, sa začína rozpadávať. Ako sa s tým Ophelia vysporiada?

Táto milá YA oddychovka je debutovým románom queer autorky Racquel Marie, ktorá Opheliinu cestu k sebapoznaniu do veľkej miery založila na svojej vlastnej.

Marek Torčík: Rozložíš paměť

Vo svojom debutovom románe Rozložíš paměť nás autor necháva nahliadnuť do svojho vnútra a do svojej rodiny. Vraciame sa spolu s ním do obdobia jeho dospievania v moravskom priemyselnom meste Přerov. Mesto bolo v minulosti niekoľkokrát vyhlásené za najnebezpečnejšie v celom Česku.

V útržkoch jeho spomienok vidíme, aké bolo vyrastať ako gej v konzervatívnom prostredí, kde bol bežný alkoholizmus, šikana, homofóbia a rasizmus a kde sa inakosť trestala. 

Autor sa aj na postavy, ktoré páchajú zlé veci, snaží pozerať bez predsudkov a pozrieť sa na ich motivácie. Venuje sa tiež téme generačnej traumy a poukazuje na to, aké dôležité je prerušiť tento cyklus.

Český autor Marek Torčík bol doteraz známy najmä ako básnik, Rozložíš paměť je jeho prvým prozaickým počinom. Aj keď kniha vychádza z jeho vlastných skúseností, nejde o autobiografiu. 

Samantha Shannon: Převorství u pomerančovníku

Vyše 800-stranové epické queer fantasy Převorství u pomerančovníku sa odohráva v detailne prepracovanom svete, ktorý nápadne pripomína ten náš v 16. a 17. storočí. Vládnu mu však ženy a mágia, ako aj draci sú v ňom skutoční. 

Román prevracia na ruby žáner stredovekej fantasy, v ktorom svetu vládnu muži a európske legendy sa v ňom snúbia s ázijským folklórom.

Sledujeme v ňom príbehy viacerých postáv z rôznych kútov sveta. Prostredníctvom nich odhaľujeme sprisahania a intrigy a zisťujeme, aké je mocenské usporiadanie tohto sveta. Nechýba ani lesbická romanca.

Aj keď ho autorka fantasy románov Samantha Shannon pôvodne plánovala ako samostatnú knihu, ukázalo sa, že svet, v ktorom sa odohráva, skrýva ešte mnoho ďalších príbehov, preto sa dočkal aj prequelu.

Štěpánka Jislová: Srdcovka

Český autobiografický komiks Srdcovka je pohľadom do duše a života Štěpánky Jislovej. Autorku sprevádzame od jej detstva v 90. rokoch až po mladú dospelosť, kedy zažíva jeden neúspešný vzťah za druhým. Dôvody milostných neúspechov hľadá vo svojom detstve, ale aj v odbornej literatúre. 

Autorka v komikse rieši témy, ako je láska, sexualita, traumy, psychické zdravie a sexuálne násilie. Prvýkrát v ňom verejne hovorí o svojej bisexuálnej orientácii, ako aj o sexuálnom zneužití, ktoré zažila v skautskom tábore. Zároveň však poukazuje na to, že ľudia dokážu so svojimi traumami pracovať a meniť sa.

Komiks je okrem pútavého príbehu pôsobivý aj po vizuálnej stránke, ktorá je založená na kontraste červenej a modrej farby.