Teplá vlna s Marekom: Umenie pomohlo Aliz Orlan nájsť svoju rodovú identitu

Umenie pomáhalo Aliz Orlan v objavovaní svojej rodovej identity. Ako sa postupne z čiernobielych obrazov stávali farebné, objavovala jej pestrú škálu mimo binárnych hraníc. Vizuálna umelkyňa pochádza z obce pri Prešove, kde veľa času trávila v prírode medzi bylinkami. Spolu s kresťanskou východou to vplývalo na jej súčasnú tvorbu.

Pohybuje sa v rôznych umeleckých žánroch aj profesiách, zaoberá sa aj produkciou a kurátorovaním. Nedávno mala výstavu s Dorotou Sadovskou a svojou tvorbou prispeje aj do výstavy reflektujúcej dva roky od vraždy Juraja a Matúša. V novom dieli podcastu Teplá vlna Aliz hovorí aj o tom, prečo nechce prejsť do komerčnej sféry umenia, prečo kombinuje výtvarné umenie s performanciou a inými médiami.

Aktuálny diel Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SME, SpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia.

Financované zo zdrojov Európskej únie z programu „Citizens, Equality and Value Programme.“ Podcast podporil aj Fond na podporu umeniaBratislavský samosprávny kraj a Nadácia mesta Bratislavy. Partnerom podcastu je denník SME.

Foto: Jakub Kováč