PRIDE BB A KE: Dúhový festival je príležitosť spoznať a zažiť sa z iných perspektív

Autor: Kristián Lazarčík / FOTO: Gabriela Bírošová, Patrícia Marková

Text sme prvý raz publikovali v čísle Leto 2024.

Koordinátor a dramaturg PRIDE BB Adam Engler a hlavné koordinátorstvo PRIDE Košice Vero Moňok mi porozprávali, aké cesty ich priviedli do organizačných tímov dúhových festivalov v ich krajoch, čím ich táto skúsenosť každoročne obohacuje, ale aj v čom podľa nich tkvie najväčšia dôležitosť organizovania kvír podujatí v dnešných časoch.

PRIDE BB

Adam Engler je súčasťou organizačného tímu banskobystrického festivalu PRIDE, kde pôsobí ako koordinátor a dramaturg. Hoci si festival naďalej zachováva komornú, priateľskú a otvorenú atmosféru, či už počas plánovania podujatí, samotného pochodu, alebo počas sprievodných akcií, nárast počtu účastníkov je neprehliadnuteľný.

„O nápade priviesť PRIDE aj do Banskej Bystrice sme uvažovali už v roku 2017, keď som bol študentom bystrickej Akadémie umení. O rok sa nám s pomocou Centra komunitného organizovania, Záhrady CNK a nadšeného dobrovoľníctva podarilo uskutočniť prvý ročník s podtitulom Poďme spolu von.“ V tom čase sa k skupine pridali aj mnohé spriaznené organizácie v Banskej Bystrici. „Vnímam ako kľúčovú skutočnosť, aby boli podobné festivaly bližšie k ľudom, nakoľko poznám slovenskú náturu a sám som vyrastal v menšom meste, ktoré neponúkalo diverzitu ani kvír reprezentáciu,“ hovorí Adam. 

Považuje za dôležité, aby podobné repetitívne a už tradičné podujatia existovali všade, kde sú potrebné, pretože viditeľnosť a otvorenosť je podľa neho dôležitá aj v menších mestách. „Jedno takéto podujatie neneguje druhé, zároveň sa tým ukazuje inklúzia a rozmanitosť a vzájomná podpora, vďaka ktorej sme silnejší. Kým ešte môžeme protestovať, treba sa ozvať, zorganizovať a ukázať!“

Hlavnou témou v poradí siedmeho ročníka PRIDE Banská Bystrica bude tento rok sociálna starostlivosť a potreby ľudí naprieč generáciami. Podľa organizátorov podujatia má podtitul „Kvír Zlatý vek“ ironicky reflektovať aktuálnu dobu, v ktorej na jednej strane zažívame zlatý vek povedomia o LGBTIQ+ ľuďoch, na druhej však čelíme silnejúcemu tlaku, vyhrážkam či demagógii rámcovanej ako LGBTI propaganda zo strany západných mocností. 

Minuloročný sprievod mestom počas PRIDE Banská Bystrica © Gabriela Bírošová

Podujatie má ambíciu otvoriť témy týkajúce sa starších i mladších ročníkov, ale i úvahu nad tým, aké budú naše budúce potreby. Od kvír domovov dôchodcov po stále chýbajúcu funkčnú legislatívu, ekonomické zabezpečenie, zdravotné potreby či schopnosť právne si ošetriť zväzky ako vzťahová menšina. O potrebách, výzvach a pomoci starším kvír ľudom príde diskutovať Michaela Irsová z komunitného centra Život 90 z Prahy. Toto centrum už vyše tridsať rokov pomocou svojich aktivít podporuje kvír ľudí v dôchodkovom veku. „Uvedomujeme si, že je to prierezová téma. Raz sa s ňou stretneme všetci. Potreby, dôstojná staroba, dôstojná prítomnosť.“ Podľa Adama Englera sú kvír ľudia pestrí viac, než by väčšinová spoločnosť chcela vidieť. Nemožno redukovať ich prežívanie a existenciu len na odlišnú vzťahovú orientáciu či rodovú identitu. „Kvír ľudia nie sú len mládež, sú to aj seniori a seniorky, sú to ľudia, ktorí svoj coming out prežívali v ťažkej dobe normalizácie, alebo ktorí ho nikdy neuskutočnili, pretože si to v spoločnosti, v ktorej žijú, dodnes nemôžu dovoliť.“

Aká bude naša kvír staroba? A aké budú naše potreby? Žijeme zlatý vek? To je hlavný rámec tohtoročného #PRIDE#BB.

Adam považuje za dôležité každé osvetové podujatie, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na aktuálny alebo dlhotrvajúci problém. „PRIDE pochody hrdosti sú behom na dlhé trate, ich význam sa však nedá poprieť. Každý rok tak dávame najavo, že sme tu. Je nás vidieť, počuť a to nielen v tento deň, ale každý, keď bojujeme proti hanbe, predsudkom, tlakom spoločnosti, chýbajúcej legislatíve či sociálnej infraštruktúre.“ PRIDE festivaly Adam vníma ako priestor pre vyjadrenie jasného nie kvírfóbii a útlaku, ale tiež k nabratiu sily aplikovať tieto heslá do každodennej reality.

PRIDE v Banskej Bystrici potrvá od 21. do 23. júna 2024.

PRIDE Košice

Vero Moňok je hlavným koordinátorstvom PRIDE Košice. Prezradila mi, že tento rok sa spolu s organizačným tímom primárne odrážajú od konceptu jedinečnosti každej a každého z nás a jej oslavy. „Ide v podstate o rôznorodosť v jedinečnosti a jedinečnosť v rôznorodosti. Rady a radi by sme poukázali na túto vzájomnosť a na to, ako nás obohacuje na úrovni jednotlivcov, skupín, komunít či spoločenstiev.“ V rámci organizačného tímu sa zamýšľajú nad tým, aké predsudky si vplyvom externého prostredia kvír ľudia prinášajú do svojich životov, aké sú naše predstavy a očakávania, ako by mal kto vyzerať, prezentovať sa či správať. „Zvedomujeme si prínos jedinečnosti, moc v schopnosti postaviť sa za seba, prijať seba aj iných.“

Vero Moňok spoluorganizuje PRIDE Košice už tretí rok. „Dostala som sa k nemu istý čas po návrate zo zahraničia, keďže som po strednej škole študovala a žila mimo Slovenska. V určitom momente som si uvedomila, že potrebujem a chcem aktívne prispieť k zlepšeniu postavenia LGBTI+ ľudí u nás. Chcela som ponúknuť svoje doterajšie skúsenosti, čas.“ Príležitosť sa jej naskytla, keď Saplinq hľadal dobrovoľníctvo do svojho každoročného programu pre organizačný tím PRIDE Košice, spomína Vero, ktorá svoju prácu vníma ako privilégium, vďaka ktorému sa môže stretávať a rozprávať s podnetnými ľuďmi a vypočuť si ich inšpiratívne príbehy, z ktorých niektoré sa stali či dejú aj vďaka PRIDE-u.

Na programe košického festivalu sa síce ešte pracuje, no Vero sľubuje, že návštevníctvo sa môže tešiť na rôzne workshopy, diskusie, koncerty či performatívne vystúpenia. „Snažíme sa priniesť vyvážený program, kde bude možnosť vzdelať sa, priblížiť sa novým témam, zabaviť sa, alebo len tak pobudnúť v rešpektujúcom a prijímajúcom prostredí a oddýchnuť si. 

Účastníctvo PRIDE Košice v Kasárňach Kulturpark © Patrícia Marková

Dôležitosť festivalov PRIDE podľa Vero tkvie v snahe vytvoriť bezpečný, rešpektujúci a prijímajúci priestor pre všetko účastníctvo podujatia, ktoré ho navštívi, ako aj to, ktoré sa na organizácii podieľa a spolupracuje. „Ide o viditeľnosť našich životov, demaskovanie mýtov o nich, o prinášanie našich príbehov do (nielen) verejného priestoru, o vyjadrenie postoja, podpory, spolupatričnosti, o protest proti nerovnosti práv LGBTI+ ľudí, o upozorňovanie na to, čomu denne čelíme a aký to má dopad.“

Festival sa bude konať v Košiciach od 17. do 25. augusta 2024, pričom PRIDE týždeň bude tradične sústredený v Tabačke a PRIDE deň, naplánovaný na 24.augusta, sa opäť uskutoční v Kasárňach Kulturparku. 

„PRIDE má pre mňa význam aj v tom, že ponúka spojenia, uvedomenie si seba, môže byť príležitosťou spoznať a zažiť sa inak. Môže byť tiež pozvánkou k prijatiu seba samého cez novú skúsenosť, cítiť sa súčasťou, nájsť si spriaznené duše. Je oslavou pestrosti a lásky vo všetkých jej formách,“ dodáva Vero Moňok na záver.