Kvír čarodejnice, zabudnutá história aj erotika: Z nových kvír komiksov si určite vyberiete

Autorka: Kristína Gyuríková / FOTO: Amazon, Vydavateľstvo BRak

Text sme prvý raz publikovali v čísle Leto 2024.

V dnešnej dobe už vznikajú kvír komiksy a grafické romány naozaj na všetky témy. Nájdete medzi nimi také, ktoré sa venujú bežným strastiam a radostiam života, ale aj také, ktoré potešia fanúšikov histórie, hororu či erotiky.

Kôstka

Autorka a ilustrátorka: Lee Lai

Grafický román od austrálskej autorky Lee Lai je príbehom Bron a Ray, kvír páru, ktorý sa často stará o Rayinu šesťročnú neter Nessie. 

Aj keď Bron miluje Ray, nie je vysporiadaná so svojím životom ani vzťahom. Hľadá si cestu aj k svojej dospievajúcej sestre a hlboko konzervatívnej rodine, ktorá nerozumie jej rodovej identite. Ray sa zase snaží urovnať vzťah so svojou prepracovanou a zatrpknutou sestrou, slobodnou matkou Amandou, ktorá sama vychováva malú Nessie. Keď však Bron a Ray trávia čas s Nessie, môžu sa aspoň na chvíľu odpútať od svojich problémov a jednoducho byť samy sebou. 

Kôstka nemá ucelený dej, ide skôr o fragment zo života troch žien, ktoré sa snažia zistiť, čo vlastne chcú od života.

V Taliansku sú iba praví chlapi

Autor: Luca De Santis

Ilustrátorka: Sara Colaone

Počas Mussoliniho fašistického režimu boli zavedené rasové zákony, opatrenia proti gejom však neexistovali, keďže v Taliansku vraj boli len „praví chlapi“. Ako to však bolo v skutočnosti? 

Na konci 80. rokov sa talianski dokumentaristi Rocco a Nico rozhodnú natočiť dokument o tom, ako Mussoliniho režim trestal gejov. Vydávajú sa po stopách Antonia, bývalého vyhnanca, ktorého v roku 1983 násilne odviedli na ostrov Tremiti. Tam totiž Taliansko počas Mussoliniho režimu poslalo do vyhnanstva stovky gejov, oficiálne za to, že boli nepriateľmi vlasti. Antonio dokumentaristom rozpráva o tom, čo sa na ostrove dialo a aké hlboké následky tieto udalosti zanechali na preživších.

Luca De Santis a Sara Colaone v grafickom románe odhaľujú málo známu, ale o to bolestivejšiu časť talianskej histórie. Vo svojej domovine dokonca v čase publikácie získal Micheluzziho cenu za najlepší komiks roka 2008.

Laura Deanová mě už zase nechala

Autorka: Mariko Tamaki

Ilustrátorka: Rosemary Valero-O’Connell

Mariko Tamaki má na svedomí množstvo nezávislých grafických románov, ako aj komiksov pre Marvel aj DC a tiež niekoľko prozaických počinov. Tento grafický román ukazuje realitu toxických vzťahov bez toho, aby ich romantizoval.

Stredoškoláčka Freddy chodí s okúzľujúcou a populárnou Laurou Deanovou. Kvôli vzťahu zanedbáva svojich kamarátov, ako aj samu seba, Laura sa k nej pritom vôbec nespráva dobre – je manipulatívna, zľahčuje Freddine problémy a vôbec neberie ohľad na jej city. Dokáže sa Freddy vymaniť z tohto toxického vzťahu a naučiť sa vážiť si samu seba? 

Motýliky

Autorka a ilustrátorka: Alice Oseman

Teraz už svetoznámu sériu Motýliky (v origináli Heartstopper) pozná snáď každý. Alice Oseman, známa autorka kvír literatúry pre dospievajúcich, ju pôvodne vydávala po častiach na internete, neskôr vyšla v niekoľkých zväzkoch aj v knižnej forme. 

Ide o príbeh Charlieho, jedného z mála vyoutovaných gejov na škole, a Nicka, do ktorého sa Charlie zaľúbi. Je v tom ale háčik – Nick nie je na chlapcov. Alebo teda, to si o sebe myslel, až kým nestretol Charlieho…

Podľa Motýlikov vznikol aj úspešný netflixovský seriál, v ktorom Charlieho a Nica stvárnili Joe Locke a Kit Connor. Tento rok bude mať premiéru jeho tretia séria.

The low, low woods

Autorka: Carmen Maria Machado

Ilustrátorka: DaNi

Koloristka: Tamra Bonvillain

Hororový grafický román z pera feministickej autorky Carmen Marie Machado The low, low woods vás zavedie do Bohom zabudnutého baníckeho mestečka Shudder-to-Think v americkej Pensylvánii. 

El a Octavia sú od detstva najlepšie kamarátky. Vyrastali spolu v Shudder-to-Think, mestečku obklopeného lesmi plnými čudesných zvierat a stromov, v ktorom spod zeme vyliezajú ľudia bez kože. 

Raz sa však dievčatá zobudia v kine bez toho, aby si pamätali na udalosti posledných hodín, a onedlho nato Octavia zistí desivú pravdu o svojej priateľke Jessice. El a Octavia začnú tušiť, že s ich mestečkom niečo nie je v poriadku. Postupne odhaľujú desaťročia trvajúce sprisahanie…

Séria hororových komiksov Hill House comics pozostáva zo šiestich samostatných grafických románov od rôznych autorov a autoriek. Dva z nich už vydalo české komiksové vydavateľstvo CREW, čoskoro sa teda snáď dočkáme aj prekladu tejto knihy.

Mooncakes

Autorka: Suzanne Walker

Ilustrátorka: Wendy Xu

Tínedžerská čarodejnica Nova Huang žije v malom novoanglickom mestečku so svojimi starými mamami. Pomáha im starať sa o ich kníhkupectvo a vyšetrovať nadprirodzené javy. Keď sa jednu noc vydá po stope bieleho vlka, s údivom zistí, že je to jej detská láska – vlkodlak Tam Long. Tama prenasledujú temné sily, ktoré si chcú prisvojiť jeho vlčiu mágiu, a potrebuje pomoc. Keď však začnú spolu tráviť čas, ich dávno zabudnuté city začnú opäť ožívať…

Aj keď je tento milý príbeh, v ktorom z hľadiska reprezentácie nájdete všetko počnúc lesbickými starými mamami cez čarodejnice s načúvacím prístrojom až po nebinárnych vlkodlakov, ako stvorený na dlhé jesenné večery, zahreje vás pri srdci aj v lete. 

Autorky pritom pri vymýšľaní hlavnej postavy čerpali aj z vlastnej skúsenosti – Nova je čínskeho pôvodu, podobne ako ilustrátorka Wendy Xu, a od detstva trpí stratou sluchu, podobne ako Suzanne Walker.

Veľká vzdialenosť

Autor: Marek Hudec

Ilustrátor: Eduard Klena

Spisovateľ a publicista Marek Hudec spolu s vizuálnym umelcom Eduardom Klenom vytvorili na naše pomery jedinečný počin – prvý slovenský kvír grafický román.

Veľká vzdialenosť rozpráva príbeh Dominika a Taa, ktorí sa spoznali cez zoznamku, keď bol Dominik na dovolenke v Štokholme. Dominik je na Slovensku, Tao vo Švédsku, vďaka internetu sú však v neustálom kontakte a vymieňajú si kvantá správ. Stačí to na udržanie plnohodnotného vzťahu?

Rýchlo sa ukáže, že láska na diaľku má množstvo úskalí vrátane sexu, otázky bývania či dokonca príjmovej nerovnosti. Podarí sa Dominikovi a Taovi vytvoriť si spoločný domov? 

Sunstone

Autor a ilustrátor: Stjepan Šejić

Tento svetoznámy erotický komiks ľudia často označujú za erotickú romantickú komédiu, keďže ide o netradičný príbeh lásky dvoch žien, ktoré spolu objavujú svet BDSM.

Lisa je začínajúca spisovateľka, ktorá o sebe už dávnejšie vie, že má submisívne chúťky, nemá však s takýmito praktikami žiadne skúsenosti. Programátorka Ally, naopak, preferuje byť v posteli dominantná, doteraz však nikdy nebola v skutočnom dominantno-submisívnom vzťahu. Po tom, ako Ally na internete narazí na Lisine erotické poviedky, začnú spolu čisto sexuálny vzťah, ktorý však čoskoro prerastie v niečo hlbšie…
Chorvátsky autor Stjepan Šejić začínal ako komiksový kolorista, neskôr pracoval ako ilustrátor na komiksovej sérii Witchblade, ako aj na viacerých komiksoch pre DC. Pred jeho vydaním v knižnej podobne Šejić najprv zverejňoval Sunstone na stránke DeviantArt.