Teplá vlna s Andrejom: V právach LGBTI+ ľudí sme doslova na chvoste EÚ, vraví Silvia Porubänová

Silvia Porubänová zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva porozprávala, ako sa zmenila situácia LGBTI+ ľudí počas štyroch rokov. Legislatívna medzera sa podľa nej medzi nami a ostatnými štátmi prehlbuje, právo sa vyvíja, ale na Slovensku stagnujeme.

Zlepšenie podľa nej nenastalo ani po teroristickom útoku v Teplárni. Tiež uviedla, že pred voľbami rezonovala téma LGBTI+ ľudí v negatívnom zmysle. Porozprávala o tom, ako vníma, keď niektorí politici a političky svoju LGBTI+ identitu nezverejňujú. Dotkli sme sa aj zrušenia štandardov k medicínskej tranzícii transrodových ľudí.

Zhrnula tiež, čo všetko stredisko pre LGBTI+ ľudí robí. V prípade potreby pomoci, stredisko môžete kontaktovať cez stránku www.snslp.sk.

Aktuálnu epizódu Teplej vlny si môžete pozrieť nižšie na YouTube alebo podcastových platformách SME, SpotifyPodBean alebo Apple Podcasts.

Teplá vlna je podcast Divadla NOMANTINELS, v ktorom sa rozprávame so zaujímavými osobnosťami a ľuďmi zo slovenskej queer komunity o ich živote, inšpiratívnych veciach, ktorými sa zaoberajú a odvahe, ktorá im pomohla prekonať predsudky okolia.

Financované zo zdrojov Európskej únie z programu „Citizens, Equality and Value Programme.“ Podcast podporil aj Fond na podporu umeniaBratislavský samosprávny kraj a Nadácia mesta Bratislavy. Partnerom podcastu je denník SME.

Foto: Jakub Kováč