Každodenné oblečenie aj drag queens. Ako pomáha móda kvír aktivizmu?

Autor: Michael Stromenger / FOTO: Michael Stromenger, © HOSI Wien

Text sme prvý raz publikovali v čísle Jar 2024.

Móda je univerzálny jazyk, prostredníctvom ktorého môžeme vyjadriť naše názory a postoje. Pre našu komunitu sa móda stala výrazným nástrojom pre aktivizmus. Odevy, ktoré zdôrazňujú inakosť alebo identifikáciu s LGBTI+ komunitou, sú pre mnohých nositeľov formou hrdosti. 

V konzervatívnejších krajinách, ako trebárs napríklad aj na Slovensku, nosiť takéto oblečenie či módne doplnky pritom nie je len aktom odvahy, ale aj subtílnou formou každodenného aktivizmu, ktorý si kladie za cieľ zvýšiť povedomie spoločnosti o tolerancii voči LGBTI+ komunite. 

Oblečenie a každodenný aktivizmus

Prečo je každodenný aktivizmus tak nesmierne dôležitý? Hoci aj iné formy aktivizmu (ako napríklad protesty) sú dôležité formy vyjadrenia názoru, každodenný aktivizmus poskytuje možnosť konkrétnych zmien na mikroúrovni. Zatiaľ čo veľké protesty sú ojedinelé reakcie na neprávosť v spoločnosti, každodenný aktivizmus vyjadruje neustále úsilie o rovnoprávnosť. A tak sa aj naše každodenné odevy, pokiaľ sa o to nejakým spôsobom snažia, môžu stať protestnými transparentmi. 

Oblečenie môže mať teda hlboký vplyv nielen na náš vzhľad, ale aj na spoločnosť, v ktorej žijeme. Móda môže prostredníctvom gender neutrálnych strihov výrazne vyjadrovať nesúhlas s tradičnými rodovými normami. Outfity spojené s revolučnými myšlienkami zas slúžia ako efektívny prostriedok na vyjadrenie protisystémových postojov a túžob po zmene. V kvír archívoch po celom svete odpočívajú tričká a odznaky, ktoré sa kedysi nosili na protestoch, ale aj v každodenných situáciách. Oblečenie však ešte má aj iné funkcie. Dáva možnosť seba ako kvír človeka aktívne zviditeľniť a tým vyjadriť hrdosť na vlastnú kvír identitu. Navyše je možné signalizovať LGBTI+ ľuďom v okolí, že nie sú sami.

Zároveň aj módna scéna aktívne podporuje hnutie za rovnosť, keďže návrhári často vytvárajú kolekcie, ktoré zdôrazňujú dôležitosť inkluzívnosti voči LGBTI+ komunite. Niektoré značky sa zároveň aktívne zapájajú do boja za rovnosť. Napríklad známa značka Levi’s už vyše 30 rokov podporuje LGBTI+ komunitu. Usiluje sa to robiť rôzne, vrátane pridania nápisu „Open to All“ do mnohých obchodov, verejné odsúdenie návrhu transrodového zákazu počas Trumpovej vlády (2018) a podpory práv transrodového študenta v súdnom spore na Floride (2019). 

Značka Abercrombie & Fitch zas venovala viac ako 1 milión dolárov projektu The Trevor Project (organizácia zameraná na prevenciu samovrážd mladých LGBTI+ ľudí) a v roku 2019 rozšírila svoju spoluprácu s touto organizáciou na celoročné partnerstvo. Levi’s a Abercrombie & Fitch sú však iba dva ilustračné príklady, aj veľa iných značiek, ako napríklad Wildfang alebo TomboyX, aktívne podporujú kvír komunitu.

Móda, tanec a LGBTI+ aktivizmus

V kontexte témy módy ako prostriedku pre kvír aktivizmus zohráva tanec významnú rolu. Móda a tanec už dlhodobo tvoria neoddeliteľnú súčasť LGBTI+ aktivizmu. Príkladmi sú ikonické formy, ako voguing a ballroom culture, ktoré slúžia ako prostriedky sebavyjadrenia prostredníctvom tanca, posilňujúc viditeľnosť a hrdosť LGBTI+ komunity. Ballroom kultúra sa stala známou v USA okolo roku 1980, keď drag queens začali tancovať v extravagantných šatách takzvaný voguing. Tým vyjadrovali nielen svoju identitu, ale aj politický odpor. Voguing, inšpirovaný pózami z módnych magazínov, ako práve Vogue, získal popularitu aj vďaka známemu filmu Paris is Burning. Podujatia v duchu ballroom kultúry sú však dodnes dôležitými strediskami pre sociálne a politické aktivity – dokonca aj mimo LGBTI+ scény. Voguing sa napríklad využil aj ako forma protestu počas hnutia Black Lives Matter v roku 2020.

Aj mimo ballroom kultúry sa drag queens aktívne angažujú v aktivizme rôznymi spôsobmi, vrátane účasti na udalostiach ako DragCon a v televíznych reláciách, napríklad v RuPaul’s Drag Race. V spomínanej reality show prichádza často k politickým diskusiám a otvoreným rozhovorom o citlivých témach, ako sú napríklad konverzná terapia pre homosexuálov alebo príbehy o zatknutí počas demonštrácií. Drag queens aktívne využívajú svoje platformy na politický aktivizmus v prospech LGBTI+ komunity. Niektoré z nich sa verejne vyjadrujú k politike, zatiaľ čo iné využívajú svoju popularitu na podporu kampaní bojujúcich proti diskriminácii. 

Každodenný aktivizmus nám pripomína, že každý z nás má vlastnú úlohu v tvorení inkluzívnej spoločnosti. Aj menej nápadné doplnky, ako odznaky s heslami ako „You Are Safe With Me“, môžu mať vysoký vplyv na prostredie človeka. © Michael Stromenger

Ako móda a tanec formujú LGBTI+ aktivizmus za hranicami

Módu, tanec a LGBTI+ aktivizmus spája aj rakúsky dúhový bál (Regenbogenball) vo Viedni.

Tento bál organizuje každý rok rakúska politicky aktivistická organizácia HOSI Wien. Dúhový bál narušuje tradičné a konzervatívne normy viedenských bálov, kde je nezvyčajné, aby muži tancovali spolu alebo ženy zaujali mužské pózy. Na dúhovom bále však tieto normy neexistujú: každý hosť a každá hostka si bez ohľadu na pohlavie môže slobodne vybrať, v akom štýle chce tancovať. Samozrejme, aj móda zohráva veľkú úlohu: síce býva predpísaný dresscode slušného oblečenia, ale existuje bez ohľadu na tradičné rodové normy, čo dáva účastníkom a účastníčkam bálu slobodu vyjadriť sa oblečením podľa vlastného výberu. 

Dúhový bál je výnimočným príkladom toho, ako móda a tanec prispievajú k formovaniu LGBTI+ aktivizmu. Tento bál nielenže odporuje konzervatívnym normám, ale predstavuje aj pozitívnu propagáciu práce organizácie HOSI Wien. Navyše môže organizácia vďaka predaným lístkom poskytovať konkrétnu podporu LGBTI+ komunite. Na tomto podujatí sa každoročne stretne aj mnoho medzinárodných aktivistov, ktorí majú príležitosť zdieľať svoje skúsenosti. 

Celkovo možno povedať, že móda a tanec majú v LGBTI+ aktivizme významnú úlohu. Od každodenného aktivizmu, cez nosenie oblečenia s LGBTI+ symbolikou, až po spájanie módy s politickými posolstvami a odporom voči tradičným normám, móda a tanec tvoria dôležitú súčasť kvír hnutia.

Hostia na dúhovom bále. © HOSI Wien

Použité zdroje:

https://www.businessinsider.com/voguing-ballroom-lgbtq-activism-anti-drag-legislation-2023-2

https://www.levistrauss.com/2019/06/25/a-look-back-at-lsco-s-latest-lgbtq-efforts

https://www.instyle.com/fashion/clothing/brands-supporting-lgbtq

https://www.vox.com/identities/2018/11/5/18056558/drag-queens-politics-activism-lgbtq-rupaul 

https://www.kingsleynapley.co.uk/insights/blogs/diversity-matters/drag-queens-and-activism-a-story-of-political-realness